Alanya Belediyesi Çini Kursu Aile Bütçesine Katki Sagliyor

Geleneksel Türk el sanatlarindan olan çini, Alanya Belediyesi’nin sanat atölyelerinde yasatiliyor. Mahmutlar El Sanatlari Merkezi’nde açilan kursta geleneksel el sanati yasatilirken kursiyerlerin aile ekonomisinde de katki saglaniyor. Kursun büyük ilgi gördügünü belirten Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel “Kursiyerlerimiz bu kurslarda hem meslek ediniyor hem de aile bütçelerine katkida bulunuyor” dedi

Alanya Belediyesi  Çini Kursu Aile Bütçesine Katki Sagliyor


“Kültürel mirasi yasatiliyor”

Alanya Belediyesi, tarihte ilk kez Müslüman Türk devletlerinden Karahanlilar zamaninda yapilan, daha sonra Selçuklular ve Osmanli Imparatorlugu döneminde özellikle iç ve dis mekan süslemesi olarak kullanilan çini sanatini korumak için Mahmutlar El Sanatlari Merkezi’nde kurs açti. Kültürel miraslarin yasatilarak gelecek nesillere aktarilmasina büyük önem veren Alanya Belediyesi, Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü’ne bagli kurslarda egitim veren usta ögreticiler tarafindan, Mahmutlar El Sanatlari Merkezi’nde kursiyerlere çini ögretiliyor. Merkezde yer alan dört atölyeden biri çini ve seramik sanatina ayrildi. Dikis, nakis ve kozanin yani sira çini de büyük ilgi görüyor.

“Yabanci kursiyerler hediyelik ve satis amaçli yapiyor”

Kursla ilgili bilgi veren çini ögreticisi Aynur Sahin, “Kursumuza 3’ü erkek olmak üzere 40 kursiyer devam ediyor. ‘Boyaci Çini Islemeci ve Seramik Biçimlendirme’ ismiyle açilan kurslarimiza Türklerin yani sira Iran, Rusya ve Kazak vatandaslari da büyük ilgi gösteriyor. Yabanci kursiyerlerimiz özellikle satis ve hediyelik amaçli ürünler çalisiyor. Geleneksel ve modern boyama yöntemlerinin ögretildigi kursumuzda, su an siralti denilen teknigi çalisiyoruz. Bu teknikte pismis toprak üzerine ince bir astar çekilerek onun üzerine süsleme yapiliyor. Kursiyerlerimize önce geleneksel boyamayi ögretiyor, daha sonra modern boyamayi yapiyoruz. Yaptigimiz ürünlerde koyu tonlarin ardindan en son kirmizi rengi kullanip, sirlayip atölyemize ait firinda ürünleri firinliyoruz. Tarihte kirmizi rengi ilk kez Türkler kullandigi için çini sanatinda kirmizi, Türk rengi olarak geçer. Farkli kültürlerle çalismak kursumuza zenginlik katiyor; farkli ürünler ortaya koyabiliyoruz. Ürünlerimizde kursunsuz sir kullandigimiz için mutfakta kullanilacak malzemeler de yapabiliyoruz”diye konustu.



“Çini, aile ekonomisine katki saglayacak”

Çininin ev hanimlarinin geçim kaynagi olacagini belirten Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel, “Belediyemizin hem el sanatlarimizi yasatmak hem de aile ekonomisine katki saglamak için açtigi pek çok kurs bulunmaktadir. Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve Halk Egitim Merkezi is birligi ile açtigimiz kurslarimiz yogun ilgi görüyor. Katilimcilarimiz bu kurslarda hem meslek ediniyor hem de aile bütçelerine katkida bulunuyor. Çini sanatini yasatmak için Mahmutlar El Sanatlari Merkezi’mizde geleneksel ve modern tekniklerin ögretildigi bir kurs açtik. Kursumuzda bin yili askin bir geçmisi olan çini sanatinin siralti teknigi ögretiliyor. Türk el sanatlarini yasatmak için bu tür kurslarimiz devam edecek“ dedi.

Kaynak: İHA