(ÖZEL) Çiftçilerin Siki Toprakta Zorlu Nadas Mesaisi Basladi

Eskisehir’de yagmurun azliginda dolayi sikilasan tarim arazisini sürmeye çalisan çiftçiler, normalden daha fazla çaba gösterip masraf yapiyor.

Eskisehir’de hasadin ardindan tarim arazilerinin nadas sürümüne baslandi. Traktörün ardina takilan pulluk aparati yardimiyla islenen tarlalar, gelecek sezon için hazirlaniyor. Yagislarin yagmamasindan dolayi bu yil sikilasan topragi islemeye çalisan çiftçiler, her zamankinden biraz daha fazla gayret ve yakit harciyor. Zorluklara ragmen çiftçiler nadas islemi için topragi 25-30 santimetre derinlikte sürerek hazirliyor.

“2 litre yakiyorsak su an 3-4 litre mazot yakiyoruz”

Yagisin azligina ve buna bagli olarak nadas isleminin zorluguna deginen Odunpazari Ziraat Odasi Baskani Naci Erdemli, sürüm hakkinda da önemli bilgiler verdi. Baskan Naci Erdemli konuyla iligli söyle konustu;

“Simdi yagis olmus olsaydi bu tarlada sürüm yapmak çok daha kolay olacakti. Normalde 2 litre yakiyorsak, su an 3-4 litre mazot yakiyoruz. Tam tavinda olmadigi için, nem olmadigi için, yagis olmadigi için böyle oluyor. Ama bundan sonra yagis olursa çikan kesekler eriyecek. Bu yüzden erken sürümde fayda var. Biz aniz tavi deriz, simdi hasat kalkinca arkasindan bu hasat tavindan dolayi sürmemiz daha kolay oluyor. Bu bir hafta on günü geçerse sürümü daha zor olacak. 25-30 santimetre derinliginde sürüm yapiyoruz. Bu tarlanin durumuna göre degisir. Bazi tarlalarda daha derin sürüm yaparsan daha iyi verim alirsin. Normal olmasi gereken 25-30 santimetre derinlikte nadas ederek ondan sonra üzerindeki kesekleri hallederek onun ekime hazirlanip yapilmasi lazim. Önümüzdeki kis tarlamiz tavini alacak, ilkbaharda tekrar ekecegiz nasip olursa. Simdi bu pulluk isleminden sonra biz bunu birakacagiz nadasa birakir seklinde. Ilkyazinda ekecegimiz zaman nisan, mayis aylarinda ne ekeceksek hazirlayacagiz hemen o günlerde bunu tavdayken ekecegiz. Dedigim gibi bunun üzerine kürüm gerekiyorsa kürüm, kazayagi gerekiyorsa kazayagi, diger tirmik hangisi lazimsa o sistemleri yaparak ekime hazirliyoruz.”
Kaynak: İHA