86 Yasindaki Hasta Kornea Nakliyle Yeniden Görmeye Basladi

Iki gözü de zamanla göremez hale gelen 86 yasindaki Vasfiye Okumus sag gözüne yapilan kornea nakliyle yeniden görmeye basladi. Büyük mutluluk yasayan yasli kadin, “Sanki gözümün pinarina çivi çakiyorlardi simdi görüyorum, digeri de görsün istiyorum. Allah razi olsun bu kornealari verenlerden, ölünce benim gözümü, baska organlarimi da alabilirsiniz. Körü gördürmek dünyanin en güzel seyi, körlükle dünyan karariyor. Gözümü yorarim da bir sey olur diye korkuyorum, yoksa çok sahane görüyorum” dedi.

86 Yasindaki Hasta Kornea Nakliyle Yeniden Görmeye Basladi
Güngören’de yasayan 86 yasindaki Vasfiye Okumus, 2 yil arayla iki gözünden de katarakt operasyonu geçirdi. Edinilen bilgiye göre zaman içinde gözlerinde batmalar, agrilar ve görme kaybi olustu. Gün geçtikçe nereyse hiç göremez hale gelen yasli kadin, yeniden doktorlarin yolunu tuttu. Yasli kadina yapilan muayenelerde kornea nakli olmasi gerektigi belirtilirken siraya alindi. Okumus’un sirasinin gelmesiyle Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’nde Göz Bölümü Egitim Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yildirim ve ekibi tarafindan sag gözüne lammeller kornea nakli (Korneanin tam kat degil sadece üst katmaninin degistirilmesi) islemi yapildi. Basarili geçen operasyonun ardindan sag gözü yeniden görmeye baslayan Vasfiye Okumus ve ailesi büyük sevinç yasadi. Birlikte yasadigi bakima muhtaç olan ogluna baktigini söyleyen Okumus, görememesi sonrasi hayatin kendisi için çok zor oldugunu anlatti. Yasli kadinin sag gözünün ardindan sol gözünün görmesi için de operasyon gerçeklestirmeyi planladiklarini anlatan Doç. Dr. Yusuf Yildirim, operasyona yönelik de bilgi verdi.

“Sahane görüyorum, korkuyorum, yorarim da bir sey olur diye”

Gözlerinin zaman içerisinde görmemeye baslamasinin kendisi için büyük zorluklara neden oldugunu anlatan 86 yasindaki Vasfiye Okumus, “Önceden Kur’an’i çok güzel okuyordum, sonra harfleri küçülmeye basladi.

Gözüme bir acayiplikler, kararmalar, degisiklikler olmaya basladi, öyle devam etti. Sonra agri basladi, sanki gözümün pinarina çivi çakiyorlar, yariyorlar. Ben buna dayanamam, gözümden asagi sular akiyor. Hanim bir doktorumuz vahim dedi, ondan sonra bize haber verdi. Hastaneye yatirdilar, ameliyatimi çok güzel yaptilar. Simdi görüyorum, önceden diyordum ki bana biri yeter ama yetmiyor digerini de istiyorum. Onu güzel görünce ötekini de yapin diyorum, Allah razi olsun bu kornealari verenlerden, yakinda ölürsem alabilirlerse benim gözümü de alsinlar. Daha baska azalarimda var, makbul olursa böbrek gibi baska seyleri de alabilirsiniz. Körü gördürmek dünyanin en güzel, en nimetli bir seyi, körlük çok fena dünyan karariyor. 86 yasindayim bir oglum var ihtiyaçli benimle duruyor, geriye kalan bütün islerle ben ilgileniyordum, kaldim, Allah körlügü düsmanima vermesin. Kur’an okumaya basladim, bir cüzü okuyorsam, öbürüne korkuyorum, yorarim da bir sey olur diye, yoksa çok sahane görüyorum. Rüyasini gördüm ondan sonra beni buraya çagirdilar, çok güzel bir sey isterim ki her insan bu bagisi yapsin. Kur’an okuyamiyorum, temizligi, yemegi ben yapacagim, disarida baska islerim oluyor görememem benim için çok agir oldu. 86 yasindaki kisi, bir köseye çekilir, oturur fakat benim öyle degil. Benim sorunlarim çok, bakacak insanlara mecburiyim, gücüm de var fakat göz gidince mahvoldum” dedi.



“Bozulan ince tabayi degistirdik sag gözün görmeye basladigini gözlemledik”

Hastasinin durumuna iliskin bilgi veren Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Göz Hastaliklari Bölümü Egitim Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yildirim, “Hastamiz 86 yasindaydi daha önce her iki gözden katarakt cerrahisi geçirmisti sonrasinda da korneasinda bozukluk ortaya çikmisti. Buna bagli ciddi bir görme kaybi vardi hem de agrilari batmalari vardi. Bu baglamda hayati çok olumsuz etkilenmisti iki gözü oldugu için de artik evdeki islerini yapamaz hale gelmisti. Kendi bakimi ve çevresindekilere bakim vermez hale gelmisti. Korneasi bozulan hastalarimizda geçmiste tam kat kornea nakilleri yapiyorduk ama suan gelisen teknik, bilgi, becerilerimizle birlikte artik lammeller kornea nakli yani tabakali kornea nakli dedigimiz 10-15 mikronluk zarlarin degisimiyle birlikte sadece bozulan tabakanin degisimiyle bu ameliyatlari gerçeklestirebiliyoruz. Hastamizda da bozulan içteki ince tabayi degistirdik ve sonrasinda sag gözün görmeye basladigini gözlemledik. Sag gözü sagligina kavusturduk simdi sirada sol gözü var. Bu ameliyatta tam kat korneayi degismedigimiz için diger geçmisteki ameliyatlara göre ret riskleri daha az. Bununla birlikte hasta çok daha çabuk rehabilite olabiliyor, hizla günlük aktivitelerine dönebiliyor. Burada kornea naklinin, bagisinin doku ve organ bagisinin ne kadar önemli oldugunu görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Artik yüzde 1’ler civarinda görüyordu, görmesi oldukça artti”

Vasfiye Okumus’un sag gözünün görmeye basladigini ve hastanin yeniden görmesinin tüm ekibi çok mutlu ettigini aktaran Doç. Dr. Yildirim, “86 yasindaki fiziki olarak aktif hastamizin hayata kavusmasi, tekrar günlük islerini yapmasi adina oldukça önemli, kritik bir ameliyatti. Ameliyattan önce hastamizin görme kaybi çok ileriydi, artik görmesi el hareketi düzeyindeydi. Su anda günlük aktivitesini yapabilecek düzeylere çikti. Bunun yaninda agrilari, batmalari o siddetli rahatsizligi da oldukça azaldi, her geçen gün daha iyi hissedecek. Görmeyen, istirabi olan bir hastanin sagligina kavusmasi bir hekim için inanilmaz motive edici, inanilmaz bir sonuç gerçekten. Özellikle 86 yasinda bir hastanin bu sekilde bize güzel seyler söylemesi bizi de çok mutlu ediyor. Bu ameliyat teknigiyle yaklasik yarim saat içerisinde aslinda biz bu islemi gerçeklestirebiliyoruz. Biz kornea naklini yapmadan önce hastamizin görmesi artik yüzde 1’ler civarina, el hareketi düzeyine düsmüstü. Ameliyattan sonra onun da bizim de yüzümüz gülmeye basladi.

Çünkü görmesi oldukça artti, fonksiyonel hayatina, yasamina geri döndü. Hastamizi sagligina kavusturmaktan dolayi mutluyuz, bu sadece burada biten bir süreç degil sürekli biz de takip olacak. Diger gözü de çok çok az el hareketi düzeyinde görüyor. Yüzdelerle ifade etmek gerekirse yüzde 1-2’ler diyebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA