Bakan Soylu'dan Suriye Siniriyla Ilgili Önemli Açiklamalar

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, sinir hattina kurulan yeni sistemle güvenligin en üst seviyeye çikarilacagini belirtti. Sinirdan silah geçiren polislerin tespit edilerek tutuklanmasina da deginen Bakan Soylu, kimsenin devletin üniformasi altinda suç isleme özgürlügüne sahip olmadigini ve geregini yaptiklarini belirtti.

Bakan Soylu'dan Suriye Siniriyla Ilgili Önemli Açiklamalar
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Sanliurfa’da polis memurlarinin Suriye sinirindan kaçak silah geçirmeleri ve sinir hattina kurulmaya baslanan yeni sistemle ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Bazi polisler tarafindan sinirdan kaçak silah geçirilmesiyle ilgili açiklama yapan Bakan Soylu, “Elbette suç sadece sivillere yönelik bir hadise degildir, maalesef suçta kamu görevlilerini de görüyoruz. Önemli olan burada suçlu kim olursa olsun geregini yerine getirmektir. Zaten 15 Temmuz darbesi de kamu görevlileri üzerinden biçimlendirilmeye çalisilan bir darbe tesebbüsüydü. maalesef çürük yumurtalar oluyor. Biz de geregini yapmakla mükellefiz. Burasi, Sanliurfa bir sinir hattidir. Bu sinir hattinda su anda güvenli bölge olarak nitelendirdigimiz Telabyad ve Resulayn da var. Oradan getirdikleri kalasnikoflari burada yine bir zincir üzerinden baska yerlere aktarmak için bir yasa disi silah kaçakçiligina basvuran bir ekibi yine güvenlik güçlerimiz, emniyet teskilatimiz, istihbaratimiz basarili bir sekilde tespit etti. Zincirin bir halkasi bir avukatti. Avukat üzerinden yürüyerek 3 sivil, onu da polis memurunun bu ise karistigini görünce hemen olay operasyonuna döndü. Burada 10 polis memuru, 3 sivil ile bir avukat gözaltina alindi. 9 polis memuru tutulandi ve 1 polis memuru da adli kontrolle serbest birakildi. Diger 3 sivil ile bir avukat da tutuklandi. Böylece bu olayi gerçeklestirenlerin bir bölümü, tabii burada baska bir sey daha var, bunu da bilmenizi isterim, bu olayin ilk safhasi. Burada dijitaller incelendikten sonra hangi hatta sirayet ettigi belirlenecek ve buna yönelik de bir genisleme imkani olabilecektir. Bizim görevimiz suçluyu yakalamaktir. Cinsi, cibiliyeti, çalistigi yer hiç önemli degildir. Kimse devletin üniformasi altinda suç isleme özgürlügüne sahip degildir. Geregini yerine getiriyoruz, getirmeye devam ederiz. Belki bir düzeltme yapmak gerekir. Bu isin içerisinde emniyet müdürleri de vardi diye bir degerlendirme yapildi. Bu silah kaçakçiligi ile alakali bir emniyet müdürü yok. Emniyet müdürü de olsa, baska bir rütbeli de varsa o da alinir” dedi.



Sinir güvenliginde yeni safhaya geçiliyor

Türkiye ile Suriye sinir hattina yeni sistem kurmaya baslandigini belirten Bakan Soylu, “Türkiye’nin 10 yil önce 1 kilometre güvenlik duvari yoktu. Su anda bin 84 kilometre bitti, devam ediyor. Hem güvenlik duvari yapiyoruz hem güvenlik yollari yapiyoruz, hem optik kuleler yapiyoruz. Yani bunlar 10 kilometre ile 50 kilometre radarla görülebilme kabiliyetine sahip. O güvenlik yollarinda sürekli olarak devriye atan yüksek kamerali araçlarimiz var. Hem Türk Silahli Kuvvetlerinin orada sinir hattindaki görevlileri, güvenlik güçleri var, hem onun arkasinda jandarmamiz, onun arkasinda da polisimiz var. Bu Van’da da böyle, Sanliurfa’da da böyle, Mardin’de de böyle. Yani sinir hattimizin tamaminda buna ait bir yapilanma ortaya koyduk. Hem entegre sinir güvenlik sistemimiz var. Bir de aydinlatmalarimiz var. Bir geçmisten kalan aydinlatmalar var, yani geçmis dönemlerde olan, belli periyotlar halinde direklerde olan aydinlatmalar var ama biz onlarin tamamini yeniliyoruz. Hem gece görüslü aydinlatmalari koyuyoruz kameralara daha iyi görebilme imkani saglayabilecek, hem gördügü anda fotograf çekebilme kabiliyeti olan kameralarimiz var, yani hareketli sensörleri takip edebilecek ve bütün bunlari saglayabilecek bir yapiyi olusturuyoruz. Ayni zamanda da aydinlatma oranlarimizi da yükseltiyoruz. Sanliurfa’da yaptik, sinirda görmüssünüzdür. Hem günes enerjisinden istifade ettigimiz hem de ayni zamanda trafolari oraya tasiyarak istifade ettigimiz iki türlü aydinlatma yöntemimiz var. Bunlarin hepsinin teknik detaylarla ugrasiyoruz. Su anda 40 kilometrelik tam bu sistemde söyleyebilecegim bir aydinlatmaya daha Sanliurfa’da basladilar, bitiriyorlar. Yakin bir zamanda biter insallah” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA