3 Binden Fazla Atik Malzemeyle 150 Kiloluk Dev Kartal Yapti

Elazig’da heykel sanatçisi ögretim görevlisi Rüçhan Keçeci, 3 binden fazla endüstriyel atiktan 150 kiloluk dev kartal heykeli yapti.

3 Binden Fazla Atik Malzemeyle 150 Kiloluk Dev Kartal Yapti
Firat Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü ögretim görevlisi Rüçhan Keçeci (49), 15 yildir atölyesinde dogadaki atik metalleri sanat eserine çeviriyor. 2 çocuk babasi Keçeci, atik metal ve demirlerden heykel, masa, sandalye, bank ve birbirinden farkli 3 boyutlu tasarimlar yapiyor. Yaptigi eserleri yurt içine pazarlayan Keçeci, 1 aylik bir çalisma sonrasinda 3 binden fazla atik malzemeyle, 150 kiloluk dev kartal heykeli yapti.

Buradaki eserin kanatlanmis agacin üzerine konan bir kartali tasvir ettigini belirten Rüçhan Keçeci, "Aslinda bir yerde de Besiktas’in simgesi olmus bazen sahin olarak çift basli olarak bir tarihte yer alir ya da çift basli kartal olarak yer aliyor. Bizim ecdadimiz mitolojik olarak gerçekte var olan figürü çok sayida kullanmis biz de bir agacin üzerine konmus tamamen geri dönüsümden sifir atik malzemelerden bu sekilde hareketli bir figür yaptik. Pençelerini agacin üzerine koymus, agacin üzerinde sincap yuvasi ya da herhangi bir agaçkakanin açmis oldugu bir yuva var. Bunun yapilmasi sadece agacin üzerindeki kabuklari yapmak bir haftamizi aldi. Yüzlerce metali kaynak ve spiral malzemesini kullanarak buradaki dokulari olusturmaya çalistik. Yine ayni sekilde atik malzemelerden eseri yapmaya çalistik. Bazen insanlar kanatlarinin neden bu sekilde oldugunu soruyorlar, malzeme bazen kendi yerini buluyor. Gagasinda kullanmis oldugumuz malzeme, atik malzemelerden döküm parçasini kullanarak gaga seklini verdik. Isteseydik bunu tamamen düzeltip anatomik form olarak da yapabilirdik ama sifir atik malzemesinde atik malzemeleri kullandiginizda malzeme de bir yerde kendi seklini olusturuyor. Benim kullanmis oldugum sanattaki en önemli seylerden bir tanesi malzemenin kendi formunu bulmadan yerini almasidir" dedi.



"3 binin üzerinde atik malzeme kullanarak bu eseri yaptik"

Eseri yaklasik bir ayda tamamladiklarini aktaran Keçeci, "Sayisini tahmin edemiyorum ama 3 binin üzerinde atik malzeme kullanarak bu eseri yaptik. Dozer parçalarindan agacimizin alt tarafini, disli malzemeleri alt tarafa koyduk buradaki amacimiz da statik denge dedigimiz 150 kiloluk bir eserden bahsediyoruz alt taraftaki agirlik merkezini tutmak ve üzerine de malzemeyi yigarak nesneyi olusturduk. Sanayiden alinan atiklar bunlar. Yani gidip de herhangi bir demirciden sifir malzeme almadik. Gözlerde mesela sanayide dislilerde bilyeleri olusturan hareketli mekanizmayi saglayan parçayi kullandik. Burada saç olarak görmüs oldugumuz parçalar ise çivi yapiminda kullanilan tellerdir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA