2023 ÇKS Basvurulari 31 Aralik'ta Sona Eriyor

SAMSUN – Samsun Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, 2023 üretim yili Çiftçi Kayit Sistemi (ÇKS) basvurularinin 31 Aralik 2022 tarihinde sona erecegini hatirlatti.

ÇKS’de degisiklik yapilmasina dair yönetmelik, 23 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Konuyla ilgili bir açiklama yapan Müdür Ibrahim Saglam, çiftçilere geç kalinmamasi uyarisinda bulundu.

Çiftçilerin 31 Aralik’a kadar bagli bulunduklari il-ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektigini ifade eden Ibrahim Saglam, “ÇKS’de bir dizi degisiklik öngörüp eylül ayi sonunda yürürlüge giren yönetmelik ve bu paralelde güncellenen ÇKS uygulama talimati geregince; çiftçilerimizin, ürün güncellemelerini 31 Aralik 2022 tarihine kadar bagli bulunduklari il-ilçe müdürlüklerine müracaat ederek yapmalari gerekmektedir. Daha önce ÇKS kaydi olan üreticilerimiz 2023 müracaatlarini e-Devlet kapisi üzerinden yine 31 Aralik 2022 tarihine kadar yapabileceklerdir. Ilk defa ÇKS’ye müracaat eden üreticilerimizin ise bagli bulunduklari il-ilçe müdürlüklerine bizzat giderek basvuru islemlerini yapmalari gerekmektedir. Bu seneye kadar her yil istenen çiftçi belgesi bu yil sadece ilk basvurularda istenecektir. Ürün güncelleme formlarinda daha önce sart kosulan (Form B) muhtar ve aza imzasi da kaldirilmistir. Çiftçilerimiz ürün degisikliklerini sadece subat ayi içerisinde yapabilecektir” dedi.

2023 yilinin çiftçiler için bereketli geçmesini dileyen Saglam, “Hep söyledigimiz gibi; bütün çaba ve düzenlemeler, vatandaslarimizin yükünü bir nebze hafifletmek ve isini kolaylastirmak içindir. Bu yolda elimizden geleni yapacagimizi yinelerken, simdiden 2023 yili üretim sezonunun saglikli ve bereketli olmasini temenni ederim” diye konustu.

Kaynak: İHA