Uzmanindan Ögrencilere Ve Velilere Tatil Tavsiyesi

Radikal Egitim Kurumlari Ögrenci/Ögretmen Destek Sistemi (ÖDS) Koordinatörü Murat Acet, birinci ara tatilde ögrencilere ve velilere önerilerde bulundu. Acet, “Isleriniz ve sartlariniz ne olursa birlestiren, ortak basari hissini yasatan ve belki de yasami daha bir anlamli kilan iletisimin gücünün sagladigi olanaklardan faydalanabilmenin yollarini aramalisiniz" dedi.

Uzmanindan Ögrencilere Ve Velilere Tatil Tavsiyesi
Yaklasik 10 gün sonra ilk ve ortaögretimde okuyan milyonlarca ögrenci için birinci ara tatilin baslayacagini hatirlatan Radikal Egitim Kurumlari ÖDS Koordinatörü Murat Acet, bu dönemde geri kalan 2 ayin degerlendirmesi ve ara tatile kadar devam edecek ilk dönemin planlanmasi gerektigini söyledi.

Birinci ara tatilde ögrencilere ve velilere önerilerde bulunan Acet, “Birinci ara tatili, ailelerin çocuklariyla kaliteli zaman geçirmeleri, basarinin bir takim oyunu oldugu hissini yasamalari açisindan sihirli bir güce sahiptir. Günlük rutin ve telaslarin bir kenara birakildigi, iliskisinin disinda paylasilan zamanlarla onlara psikolojik oksijen saglanarak özgüvenli bir sekilde yol almalari saglanabilir. Bu nedenle isleriniz ve sartlariniz ne olursa birlestiren, ortak basari hissini yasatan ve belki de yasami daha bir anlamli kilan iletisimin gücünün sagladigi olanaklardan faydalanabilmenin yollarini aramalisiniz” diye konustu.



“Karne sonuçlari, tatilin akisini degistirmemeli”

Sinavlarin ve karne sonuçlarinin hiç istemesek de tatilin nasil geçecegini belirledigini vurgulayan Acet, ”Genellikle sinav ve karne sonuçlari aileler tarafindan egitim-ögretim sürecinin tümünü kapsayan bir genellemeyle degerlendirilebiliyor. Oysa ögrenme hem dogal hem hizi ve ilerleyisi açisindan kisisel bir süreçtir. Bu noktada ögrenme aksakliklarinin büyük bir çogunlugu planlama, isteksizlik ve dogru çalisma yöntemlerinin eksikliginden kaynaklanmaktadir. Ayrica kisisel özelliklerimiz, ilgi ve isteklerimiz çerçevesinde her seyi istenilen düzeyde ögrenme sansimiz olmayabilir. Eger ögrenme sürecimize bir ölçüt belirleyeceksek, bu en dogrusundan planli ve gayretli bir çalisma olmalidir. Dogru sorular, gerçekçi hedefler ve gayretle baslayan bu ögrenme yolcugu ne kadar zorlu olursa olsun karsiligini elbet bulacaktir. Bu yüzden ilk sinav yazili sonuçlarimizi dogru degerlendirilmeli, ögrencinin olumlu yönlerine vurgu yapilarak zayif ve gelistirilmesi gereken yönler konusunda tesvik edilmesi saglanmalidir. Çaliskan-tembel ikilemine ve sinif arkadasi ya da komsu çocugunun basarisiyla kiyaslanmaya hapsolan ögrencilerin olumlu yönde gelisim göstermeleri mümkün olmadigi gibi telafi güç olumsuz süreçler dogurdugu bir gerçektir” ifadelerini kullandi.

“Sizi en iyi taniyan kendinizsiniz”

Murat Acet, “Sizi en iyi taniyan kendinizsiniz. Bu yüzden ihmal ettiginiz, ertelediginiz birçok etkinlik için ara tatil sansini iyi degerlendirmelisiniz. Ülkemizde de son yillarda içerik ve sayica artan tatil programlari ve aktiviteleri, tiyatro, sinema, konserler, sportif faaliyetler, arkadaslarinizla bir araya gelme, hobilerinize zaman ayirma, ailecek planlanan geziler bu konuda en iyi yardimcilar gibi görünüyor. Tüm bu etkinlikler bir yandan dinlenmenizi, sevdiginiz islere zaman ayirarak mutlu olmanizi saglayacak diger yandan bilgi ve becerilerin gündelik yasamla baglantilarini kurarak bir baska deyisle sosyal ögrenmeyle pekistirilmesi gibi bir yarar da saglayacaktir. Örnek verecek olursak hem derslerimiz hem bireysel gelisimimiz açisindan yepyeni dünyalarin kapilarini açmasi, tüm sinavlarin anlama ve yorumlama temeline dayali olmasi nedeniyle kitap okumanin bizlere saglayacagi düsünce zenginliginin önemi yadsinamaz” dedi.



Ailelere tavsiyeler

Acet, “Hangi egitim-ögretim kademesinde olursa olsun aile bireyleri arasindaki uyum ve saglikli aile içi iletisim ögrencilerin akademik ve sosyal gelisiminin ve basarilarinin en önemli anahtari olacaktir. Ayrica bir ögrencinin kendine güven ve saygisini açiga çikaran, kendisine verilen degeri temsil eden pozitif iletisim yasanmasi muhtemel birçok sorunun daha olusmadan önlemesini saglayacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA