G7 Ukrayna Için Koordinasyon Mekanizmasi Kuracak

G7 ülkeleri, Ukrayna’ya yaklasan kis kosullarinda ihtiyaçlarini temin etmek ve kritik enerji ve su altyapisinin onarilmasi için destek vermek üzere ortak bir koordinasyon mekanizmasi kurmaya karar verildigini duyurdu.



Almanya’nin Münster sehrinde bir araya gelen G7 üyesi ülkelerin disisleri bakanlari ve AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in katildigi toplantida Ukrayna-Rusya savasi ve G7 üyelerinin ortak hareket edebilecekleri konular ele alindi. Toplanti sonrasinda yayinlanan ortak bildiride güçlü bir birlik anlayisi içinde kurallara dayali uluslararasi düzen ve en savunmasiz olanlar dahil herkesin haklarini korumak için ortak bir durus içinde oldugunun alti çizildi. Birlesmis Milletler’in (BM) tüm üyelerinin BM Sarti uyarinca herhangi bir devletin egemenligine ve toprak bütünlügüne karsi tehdit veya güç kullanmaktan kaçinmasi gerektigi hatirlatilan bildiride, "Barisçil isbirligi, egemenlik, tayin hakki ve toprak bütünlügü gibi evrensel olarak kabul edilmis ve yasal olarak baglayici temel ilkelerin ihlali kabul edilemez. Uluslararasi hukukun bu tür temel ilkelerinin korkunç ihlallerinden sorumlu olanlardan hesap sorma taahhüdümüzde netiz. Ukrayna halkinin acisini hafifletmek ve uluslararasi kabul görmüs sinirlari içinde egemenligini ve toprak bütünlügünü korumak için ihtiyaç duydugu mali, insani, savunma, siyasi, teknik ve yasal destegi saglamaya devam etme konusundaki sarsilmaz bagliligimizi yineliyoruz. Rusya’nin sebepsiz saldirganligi karsisinda Ukrayna halkinin cesaretini ve direncini selamliyoruz ve Ukrayna’nin kisa hazirlik ihtiyaçlarini karsilamaya yardim etmeye kararliyiz" ifadeleri yer aldi.

Koordinasyon mekanizmasi kurulacak

G7 üyeleri AB’nin de destegiyle Ukrayna’nin kritik enerji ve su altyapisini onarmasina, restore etmesine ve savunmasina yardimci olacak bir G7 koordinasyon mekanizmasi kurulmasina karar verildigi bildirildi.

13 Aralik’ta Paris’te Fransa ve Ukrayna tarafindan düzenlenecek olan ve Ukrayna’nin sivil direncini desteklemeyi amaçlayan uluslararasi konferansta konuya iliskin detaylarin ele alinmasi bekleniyor. G7 ülkelerinin Ukrayna’nin toparlanmasina, yeniden insasina ve modernizasyonuna katkida bulunmaya kararli oldugunun tekrarlandigi bildiride, "Gerektigi sürece Ukrayna’nin yaninda dimdik duracagiz" denildi.

Çin’e uluslararasi hukuka uy çagrisi

G7 ülkelerinin Disisleri bakanlari AB’nin de destegiyle Çin’e de insan haklarina saygi göstermesi ve uluslararasi hukuka uyma çagrisinda bulundu. Ortak bildiride Çin’e hitaben yapilan çagrida, "Sincan ve Tibet de dahil olmak üzere rapor edilen insan haklari ihlalleri ve suiistimalleri konusunda Çin’e endiselerimizi dile getirmeye devam edecegiz. Hong Kong’un haklarinin, özgürlüklerinin ve özerkliginin devam eden erozyonu konusundaki endiselerimizi yineliyor ve Çin’i uluslararasi taahhütlerine ve yasal yükümlülüklerine uygun hareket etmeye çagiriyoruz" ifadeleri kullanildi.

G7 zirvesinde ayrica Kuzey Kore, Pasifik bölgesi, Haiti, Orta Asya ve Afrika ile ilgili konularin da ele alindigi bildirildi.

Kaynak: İHA