Yeni Matrah Düzenlemesi Araç Alan Ve Satani Umutlandirdi

Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) matrahlarinda yapilan düzenlemenin ardindan sifir araç aliminda kolaylik saglanacagini duyan vatandaslar ikinci elde düsüs olur umuduyla oto pazarlarinin ve galerilerin yolunu tuttu.

Yeni Matrah Düzenlemesi Araç Alan Ve Satani Umutlandirdi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan müjdelenerek 6417 sayili kararla düzenlenen ÖTV matrahlari yurt genelinde oldugu gibi Aksaray’da da hem araç satacaklarin hem de araç alacak vatandaslarin yüzünü güldürdü. Sifir araçlarda daha çok tercih edilecek olan matrah düzenlemesini firsat bilen vatandaslar ikinci elde de fiyatin düsmesini umut ederek oto pazarlarin yolunu tuttu. Kimi vatandaslar araçlara pazarlik yaparken, kimi vatandaslarda matrah düzenlemesinin 2 haftaya kadar ikinci ele yansiyacagini savundu. Galerici esnafi bu düzenlemeyi olumlu bulduklarini belirtirken, araç alacak vatandaslarla ayni düsüncede olarak matrah düzenlemesinin erkenden umutlandirdigini belirtti.

Galericiler matrah düzenlemesinin kisa sürede ikinci el piyasasina da yansiyacagini düsünüyor.

Oto pazarinda erken saatlerde hareketlenme olsa da ÖTV matrah düzenlemesinden fazla sonuç alinmadigini ve ileriye dönük düsüncede hükümeti destekledigini belirten galerici Asir Sevinç (36), “ÖTV indirimi su an ikinci el araçlara pek yansimadi. Pazarda bir canlilik yok, hala eski durumundaki gibi ama ÖTV indirimi sadece su anda sifir araç satan bayilere, büyük bayilerin isine yarayacak. Bizde bir canlilik bekledik ama ikinci el araç piyasasinda pek bir canlilik göstermedi. Bugün Pazar yerine erken saatlerde esnaf ve müsterilerimiz geldi. Bizde yerimizdeydik ama herkes geldi ÖTV indiriminden hiç kimse ikinci el araç piyasasinda umdugunu bulamadi. Çünkü bu ikinci el araç piyasasina yansisa bile çok geç ve az bir sekilde yansiyacak. Sadece sifir araç satan araç bayilerine yansiyacak bunlar ama sonuç olarak hükümetin bu yaptigi çok güzel bir seydir. Bunu da bir sekilde destekliyoruz. Çünkü ilerde bu ikinci el piyasasina az da olsa yansiyacagini zannediyoruz” dedi.

ÖTV matrah düzenlemesini destekledigini ve ikinci ele yansima bekledigini belirterek otomobil üreticilerinin zam yapmasini da bekledigini anlatan Haci Ismail Yildiz (61), “Simdi hükümet ÖTV indirmekle güzel bir sey yapti. Piyasanin canlanmasina vesile olacaktir. Ufak bir hareketlilikte gözlemleniyor yani piyasada, ikinci ele yansimasi hemen olmasa bile bir iki hafta sürer. Tahmin ediyorum. Ama ÖTV konusunda benim endisem su hükümet kendi vergisinden feragat ediyor. Otomobil üreticileri önümüzdeki günlerde bu inen ÖTV kadar zam yaparlarsa hiç sasirmam” diye konustu.

Kaynak: İHA