Kraliçe 2. Elizabeth'in Nedimesi Irkçi Sorulari Sonrasi Istifa Etti

Ingiltere’nin eski Kraliçesi 2. Elizabeth’in nedimesi ve Prens William’in vaftiz annesi olan Leydi Susan Hussey, siyahi Ngozi Fulani’ye yönelik irkçi sorularinin ardindan Buckingham Sarayi’ndaki görevinden özür dileyerek istifa etti.

Kraliçe 2. Elizabeth'in Nedimesi Irkçi Sorulari Sonrasi Istifa Etti


Ingiltere’nin eski Kraliçesi 2. Elizabeth’in nedimesi ve Prens William’in vaftiz annesi olan 83 yasindaki Leydi Susan Hussey, Ingiltere vatandasi olan siyahi Ngozi Fulani’ye dün Ingiltere Krali 3. Charles ve esi Camilia’nin Buckingham Sarayi’nda verdigi bir resepsiyonda, irkçi sorular sordu. Hussey, resepsiyon sirasinda Fulani’ye Ingiltere vatandasi oldugunu belirtmesine ragmen ten rengi nedeniyle defalarca “gerçekten” nereli oldugunu sormasinin ardindan Buckingham Sarayi’ndaki görevinden özür dileyerek istifa etti.

"Bu olayi son derece ciddiye aliyoruz”

Buckingham Sarayi tarafindan yapilan açiklamada, "Bu olayi son derece ciddiye aliyoruz ve tüm detaylari belirlemek için hemen sorusturma baslattik. Bu olayda kabul edilemez ve son derece üzücü yorumlar yapildi. Bu konuda Ngozi Fulani’ye ulastik ve eger isterse deneyimlerinin tüm unsurlarini bizzat tartismaya davet ediyoruz. Bu arada, ilgili kisi, neden oldugu incinme için derin özürlerini ifade etmek istiyor ve derhal geçerli olmak üzere onursal görevinden çekildi. Hane halkinin tüm üyelerine her zaman uymalari gereken çesitlilik ve kapsayicilik politikalari hatirlatiliyor" denildi.

Prens William’in sözcüsü ise, "toplumumuzda irkçiliga yer yok" ifadelerini kullandi.

“Kurumsal irkçilik”

Fulani Ingiliz basinina yaptigi açiklamada, söz konusu sorunun bir kisiden daha büyük oldugunu belirterek, “bunun kurumsal irkçilik" oldugunu ifade etti.

Fulani, "Olaydan sonra soktaydim ve beni taniyan herkes bu tür saçmaliklari kabul etmedigimi bilir. Ama pek çok seyi düsünmem gerekiyordu. Bir siyahi olarak kendimi bir seyler söylemek istedigim bir yerde buldum ama olanlar otomatik olarak benim hatam olarak görülecekti” dedi.



Görüsmenin bir görgü tanigi olan Mandu Reid, Hussey’in Fulani’ye yönelik sorularinin "saldirgan ve irkçi” oldugunu belirtti.



Buckingham Sarayi’ndaki "Kadina Yönelik Küresel Siddet Salgini" konulu resepsiyona 300 konuk davet edilmis ve Fulani, aile içi ve cinsel tacize maruz kalan Afrika ve Karayip kökenli kadinlari destekleyen Londra merkezli Sistah Space adli yardim kurulusunu temsil ediyordu.

“Hayir, Afrika’nin neresindensin?”

Fulani, sosyal medya hesabi üzerinden Hussey’i "Leydi SH" olarak adlandirarak, aralarinda geçen konusmayi yayinladi. Hussey’in yaka kartini görmek için saçlarini kenara çektigini ve ardindan nereli oldugunu sordugunu ifade eden Fulani, Husseuy’in kendisine “Nerelisin?” sorusunu sordugunu ve “Sistah Space” cevabini verdigini ifade etti.



Ardindan Hussey’in kendisine “Hayir, nerelisin?” sorusu sordugunu ve “Hackneyden” cevabi verdigini Hussey’in ise yeniden “Hayir, Afrika’nin neresindensin?” sorusunu kendisine yönelttigini belirtti.

Hussey’in “Nereli oldugunu biliyor olmalisin, Fransa’da zaman geçirdim. Nerelisin?” sorusunu yeniden kendine yönelttigini aktaran Fulani, “Ingiltere vatandasiyim” cevabini verdigini açikladi.



Hussey’in “Hayir, ama hangi millettensin?” sorusunu yinelemesi üzerine “Ingilizim” cevabina veren Fulani, Hussey’in “Hayir, ama gerçekten nereden geliyorsun, halkin nereden geliyor?” sorusu ile devam ettigini ve ardindan “Ah, görüyorum ki sana nereli oldugunu söyletmekte zorlanacagim. Buraya ilk ne zaman geldin?” ifadelerini kullandigini aktardi.

Fulani, Hussey’in israri karsisinda “Hanimefendi! Ben bir Ingiliz vatandasiyim, ailem buraya 1950’lerde geldi” dedigini ve Hussey’in kendisine “Ah, sonunda oraya varacagimizi biliyordum, sen Karayiplisin!” dedigini belirtti.

Fulani, Hussey’in bu söylemi sonrasi “Hayir hanimefendi, ben Afrika kökenli, Karayip kökenli ve Ingiliz uyrukluyum” dedigini aktardi.

Hussey, 8 Eylül’de hayatini kaybeden Kraliçe’nin yakin bir sirdasiydi ve geçen yil hayatini kaybeden Edinburgh Dükü Prens Philip’in cenazesinde Covid-19 kisitlamalari nedeniyle Kraliçe’ye eslik eden tek kisi olmustu.
Kaynak: İHA