Talas'tan Azerbaycan'a Kardeslik Köprüsü
Talas Belediyesi tarafindan yapimi tamamlanan Azerbaycan Kardeslik Parki, Hocali Aniti ve Isa Çesmesi’nin açilisi ile Susa Azerbaycan Kültür Evi’nin temeli düzenlenen törenle gerçeklestirildi. Iki devlet tek millet anlayisiyla gerçeklesen coskulu törende bayram havasi yasandi.

“Hocali Sehitleri Aniti da buranin sembolü oldu.” diyen Baskan Yalçin, “Azerbaycan denince akla hemen ‘Iki devlet tek millet’ slogani gelir. Aslinda yedi devlet tek millet. Tek millet olunca acilar da sevinçler de ortak oluyor. Bu nedenle Hocali’da yasanan soykirimin acisini 30 yildir ayni tazelikte içimizde hissediyoruz. Iki cumhurbaskaninin yakinligi, samimiyeti ve dostlugu bizler için de örnek oluyor. Onlarin yolundan giderek iki millet arasindaki kardesligi pekistirmeye yönelik adimlar atiyoruz. ‘Talas Azerbaycan Kardeslik Parki’ da bunun en güzel örneklerinden birisi. Bu parka 180 m büyüklügünde Susa Azerbaycan Kültür Evi yaptiracagiz. Can Azerbaycan’in kültürünü yansitacak ve iki devlet arasindaki yakinligi gösterecek sembol bir tesis olacak. Hocali Parkimizdaki Hocali Anitinda Susa isgal altinda bulunuyordu. Anitin bu yeni yerine tasinmasinda Susa’nin isgalden kurtarilan yerler arasinda olmasi bizim için onur vericiydi. Emegi geçenleri tebrik ediyorum” ifadelerini kullandi.
Türkiye Azerbaycan Kültür Egitim ve Yardimlasma Dernegi Fahri Baskani Necef Ganbarov, “Fevkalade güzel ve önemli bir günde eskiden bizim için manevi olarak kardes olan Kayserimizde, bugün basta Büyüksehir Belediye Baskanimiz sayesinde artik resmen kardes olan Kayserimizde bu güzel açilislari yapmaktan çok büyük kivanç duyuyoruz. Hocali Anitimiz, Isa Çesmemiz ve Susa Azerbaycan Kültür Evimiz için Mustafa Yalçin baskanimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiligi Müstesari Necibe Nesibova, “Degerli Kayserili kardeslerim size ne kadar tesekkür etsek azdir. Bugün bize bayram havasi yasattiniz. Hem Hocali Aniti’nin hem Azerbaycan Kardeslik Parki’nin açilisinin hem de Susa Kültür Evi’nin temelinin atilmasi hepsi gurur vericidir. Sayin baskanlarima tesekkür ediyorum. Kardesligimiz daim olsun” seklinde konustu.
Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, “Bayraklarimiz yan yana, liderlerimiz can cana. Iki sehir tek millet mantigiyla bu güzel topluluk bir aradayiz. Burada olmaktan onur duyuyorum. Bu park simge ama olmazsa olmazimizdir. Kayseri-Susa kardestir. Degerli Mustafa Yalçin baskanimiza ve önceki baskanlarimiza tesekkür ediyorum” dedi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakan Yardimcisi Valeh Haciyev, “Allah birligimizi ve beraberligimizi hiç bozmasin. Allah bizi her zaman böyle güzel günlerde bulustursun. Biz ezelden beri kardesiz. Dedelerimizin mirasini güzel günlere ulastirmak için variz. Türkiye-Azerbaycan kardesligi o kadar samimi ve içten olmamisti. Bunun da iki mimari var. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ve Sayin Cumhurbaskanimiz Ilham Aliyev bu kardesligi zirveye çikardilar. Türk dünyasinda adi Atatürk’ten sonra yasayacak iki cumhurbaskanimiz var. Parkin yapiminda emege geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.
Konusmalarin ardindan Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin ve Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç’a plaket verildi.
Ardindan Azerbaycan Kardeslik Parki, Hocali Aniti ve Isa Çesmesi’nin açilis kurdelesi kesildi, Susa Azerbaycan Kültür Evi temeli atildi. Belediye baskanlarindan meclis üyelerine, sivil toplum kurulusu temsilcilerinden vatandaslara kadar genis bir katilimin oldugu program, protokolün Hocali Aniti’na karanfil birakilmasiyla sona erdi.
