Mahkemeden Emsal Istifa Karari

16 sene boyunca çalistigi isyerinin küçültme politikasi dogrultusunda baski altinda imzaladigi istifa mektubu ile kapi önüne konulan isçi solugu Is Mahkemesi’nde aldi. Mahkemenin ise iade karari verdigi isçiye bir müjde de Bölge Adliye Mahkemesi’nden geldi.

Küçültmeye giden isyeri sahibi iddiaya göre çalisanlari tek tek odaya çagirarak istifa dilekçesi imzalatmaya zorladi. Istifa dilekçesi imzaladigi gerekçcesiyle kapi önüne konuylan 16 yillik çalisan, solugu Is Mahkemesi’nde aldi. Is akdi feshinin istifa olarak gösterildigini, oysaki istifa belgesini rizasi ile imzalamadigini, davali isverenligin isletmesel büyüklügü göz önüne alindiginda pozisyon degisikligi yapilabilecekken is akdinin fesih edildigini öne sürdü. Feshin geçersizligine ve ise iadesinin kabulüne, ise iadeye karar verilmesi ile birlikte davanin kesinlesmesine kadar bosta geçen 4 aylik ücreti ile isverenin süresi içinde ise baslatilmamasi halinde 8 aya kadar is güvencesi tazminatina karar verilmesi gerektigini talep etti. Davali sirket sahibi ise davacinin 16 sene boyunca çalistigini ve is akdinin davaci isçinin rizasi ile son buldugunu, ise iade sartlarinin olusmadigini ve davanin reddi gerektigini savunodu. Is Mahkemesi; davanin kabulüne, davacinin ise iadesine hükmetti. Karari davali istinafa götürdü.

Devreye giren Bölge Adliye Mahkemesi, emsal nitelikte bir karara imza atti.

Kararda su ifadelere yer verildi: "Davaci tarafin istifa iradesinin bulunmadigina iliskin iddiasi, davaci tanik anlatimlari ile ispatlanmistir. Dosya çerçevesinde davali tarafin is sözlesmesini hakli veya geçerli nedenle feshettigine iliskin bir savunmasi bulunmadigi, buna iliskin delil de sunulmadigi görülmüs, davali tarafça yapilan feshin haksiz fesih niteliginde oldugu degerlendirilmis ve davanin kabulü ile davacinin ise iadesine karar vermek gerekmistir. Dinlenen davaci taniklari sirketin küçülmeye gitmesi nedeni ile toplu olarak isçi çikartma yapmak üzere her bir isçiyi tek tek odalara alarak özel görüsme yapildigini, hiçbirinin istifa etmeyi düsünmedigi ancak ’verilen sözlesmeleri imzalarsaniz çok daha saglikli olur’ dedikleri ortadadir. Birçok kisinin imzalamak zorunda hissettigi için imzaladigini, davacinin da herkes imzalayacak diye imza attigini, imzalamayanlar oldugunu ögrenince çok üzülerek agladigini beyan etmistir. Istifa talebini içeren dilekçenin irade fesadi ile imzalatildigi hususu tanik beyanlari ile ispatlanmistir. Ayrica ayni tarihli ibraname ile ihtirazi kayit ile imzaladigi bellidir. Davacinin fesih iradesi olmadigi anlasildigindan istinaf talepleri yerinde görülmemistir. Ilk derece mahkemesi karari usul ve yasaya ve dosya içerigine uygundur, aksine itirazlarin hiçbirisi yerinde görülmemistir."
Kaynak: İHA