Türk Devletleri Teskilati Türk Üniversiteler Birligi Türkmenistan'da Topandi
Türk Devletleri Teskilati Türk Üniversiteler Birligi’nin 6. Genel Kurulu, Birligin baskanligini yürüten Kazak-Türk Uluslararasi Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin ev sahipliginde Türk Dünyasinin Manevi Baskenti Türkistan’da gerçeklestirildi. Genel Kurul’a üye ve gözlemci ülkeler olan Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan, Türkiye, Özbekistan ve Macaristan’dan 49 üniversitenin Üniversite Rektörleri, Rektör Yardimcilari, üst düzey yetkilileri ve temsilcileri yer aldi.

Son derece verimli bir toplanti oldugunu belirten Rektör Kalan, alinan kararlarin teskilatin güçlenmesi noktasinda atilmis yerinde kararlar oldugunu ifade etti.
Hangi kararlar alindi?
Taraflar, mevcut tüzügü güncelleyerek, ekstra sürdürülebilir finansal destek saglayarak ve Orhun Degisim Programinin konsolidasyon sürecini yürütmek için üye ve gözlemci ülkelerin ilgili uzmanlarindan olusacak çalisma grubu kurularak “Orhun Degisim Programi”nin güçlendirilmesi hususunda mutabik kaldilar. Rektörler, yeni üyelik basvurularini kabul ederek, Ögrenci Konseyi’nin rolünün canlandirilmasi, yeni Dönem Baskani Üniversite’nin belirlenmesi gibi diger gündem maddelerine ve üye üniversiteler arasindaki is birligi gündemini zenginlestirmek için yeni program ve projelere duyulan ihtiyaca degindiler. Taraflar, üye üniversitelerin elektronik kütüphanelerine karsilikli erisim saglanmasi konusunda da anlastilar.
Üyeligi kabul edilen üniversiteler
Genel kurulda ayrica yeni üniversitelerin üyelikleri de kabul edildi. Kazakistan – Kazak Ulusal Pedagoji Üniversitesi, Aktobe Bölge Üniversitesi, Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi, Kazak Ulusal Kadin Pedagoji Üniversitesi, Almati Yönetim Üniversitesi, Dogu Kazakistan Üniversitesi, Karaganda Üniversitesi, Türkiye - Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi, Ibni Haldun Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Bahçesehir Üniversitesi, Afyonkarahisar Saglik Bilimleri Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Beykent Üniversitesi ve Özbekistan - “Ipek Yolu” Uluslararasi Turizm Üniversitesi Türk Devletleri Teskilati Türk Üniversiteler Birligi’ne yeni üye olarak katildilar.
6. Genel Kurulun ardindan Birlik Üniversiteleri arasinda is birligine iliskin ikili Mutabakat Zabitlari (MoU) imzalandi.
