Kaz Yumurtasi Ile Kaz Yagi Tam Bir Sifa Kaynagi

10 gün boyunca güneste veya gölgede kurutularak çesitli asamalardan geçen Ardahan kazi farkli bir tat kazaniyor. Ardahan kazinin yumurtasi ve yagi; birçok hastalik için adeta sifa kaynagi.

Kaz Yumurtasi Ile Kaz Yagi Tam Bir Sifa Kaynagi
Türkiye’de kaz yetistiriciliginde önemli yere sahip Ardahan’da kis öncesi besiye alinan kazlar, su siralar kesimi yapilip kadinlarin hünerli ellerinden geçerek sofralara ulasiyor. Ardahan’in ilçe ve köylerinde nisan ayindan itibaren sonbahara kadar meralarda otlayan, ekim ayindan bu yana yalnizca arpayla besiye alinan ve sonra yaglanarak lezzetini alan kazlarin kesim islemi sürüyor. Ardahan mutfaginin vazgeçilmezlerinden olan ve yumurtadan çiktiktan sonra büyük emeklerle yetistirilen kazlar, kasim ayinda sogugu görüp kar yedikten sonra kesiliyor. Köylüler, yaz aylarinda bakim ve beslenmelerini yaptiklari kazlari kestikten sonra evlerinin çati saçaklarinin altlarina veya direklere asarak kurutmaya basliyor.

Ardahan’in Çildir ilçesine bagli Tasdegirmen köyünde yasayan Fatma Korkmaz, subat ve mart aylarinda yumurtadan çikan kazlari ilk önce arpa, kirma ve yemle beslendigini söyleyerek, daha sonra yesilliklerde ve sulak alanlarda beslemeye alindigini söyledi.

Korkmaz, "Dogal ortamlarda beslenerek büyüyen kazlar kesime hazir hale gelir. Kesimi yapilan kazlar temizlendikten sonra tuzlanarak kurutulmaya birakilir. Kurutulmaya birakilmasinin en önemli özelligi güneste kurutulup sogukta ayazi yemesidir" dedi.



Kaz yumurtasi ile kaz yagi tamamen bir sifa kaynagi

Kaz yumurtasinin kanser hastalarina, kaz yaginin ise romatizmaya iyi geldigini söyleyen Korkmaz, "Kaz yumurtasi kanser hastalarina iyi geliyor. Kaz yaginin ise astim hastalari basta olmak üzere romatizmaya iyi geldigini biliyoruz. Kaz yagi vitamin ve besleyiciliginin yani sira onarici bir yag olmaktadir. Kaz yagi romatizma rahatsizliklarinda ve soguktan kaynakli eklem agrilarinda faydali olmaktadir. Kaz yaginin insan derisi içerisine etki etme orani oldukça yüksektir. Kaz yaginin agrili bölgeye sürülmesi, isitma ve kan dolasimini masaj yoluyla artirarak romatizma agrisini hafifletip, o bölgenin sicak tutulmasiyla sifa olunmasi saglanmaktadir. Kaz yaginin kol, bacak, ayak gibi bölgelere sürülerek agri ve siziyi dindirdigi bilinmektedir" diye konustu.

Lezzet-i Kür restoran sahibi Fatih Yilmaz, Ardahan’in meralarinda otlayan kazlarin kesimden sonra dogal bir ortamda kurutuldugunu söyleyerek, "Kazlarimiz tamamen dogal ortamlarda beslendigi için ürünümüz de tamamen organiktir" ifadelerini kullandi.

Dogu Anadolu’nun gözbebegi olan kaz etinin lezzetini dogal ortama borçlu oldugunu söyleyen Yilmaz, "Kazlar özellikle meralar basta olmak üzere dere, nehir kenari ve sulak alanlarda yetisip büyürler. Yetisen kazlar, kisin gelmesiyle kar yagmadan son 10 gün önce dogal ortamlardan alinip kapali alanlarda besiye alinir. Besiye alinan kazlarin, arpa ve bugday ile beslenerek daha iyi et tutmasi saglanir. Besinin ardindan kesimi yapilan kazlar tuzlanarak kurutulmaya birakilir. Bunun amaci ise kazin 3 santimetre olan derisindeki yagin gece soguk havada ayaz yemesi ve gündüz ise güneste kurutularak ete bu yagin islenmesidir" seklinde konustu.



Kaz eti altinla yarisiyor

Yilmaz, "Yöresel bir lezzet olan ve kisin vazgeçilmezi kazin fiyati maalesef altinla yarisiyor. Bunun da en büyük sebebi ise arpa ve bugdayin fiyatinin çok yüksek olmasi. Iyi bir kaz ortalama 2,5 ile 3 kilo arasinda olmali. Büyük ve küçügü de mevcut. Ama ideali 2,5 ile 3 kilo arasi olandir. Kilosu da 250 lira olan kaz hemen hemen gram altinla yarisir durumdadir" dedi.

Kaynak: İHA