Pençe Kiliç Hava Harekati'nin Detaylari Ortaya Çikti

Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK) Suriye ve Irak’in kuzeyine es zamanli düzenledigi Pençe Kiliç Hava Harekati’nda muharip ve destek uçaklarinin yani sira IHA ve SIHA’larla birlikte 70’e yakin hava araci görev aldi. 81 hedefin imha edildigi harekatta, terör hedeflerini vuran bombalarin üzerine Istiklal Caddesi’ndeki saldirida hayatini kaybeden 9 yasindaki Ecrin ile 15 yasindaki Yagmur’un isimleri yazildi.

Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik gerçeklestirilen Pençe Kiliç Harekati’nin detaylari ortaya çikti. Irak’in ve Suriye’nin kuzeyinden yapilan terör saldirilarini bertaraf etmek ve hudut güvenligini saglamak, terörü kaynaginda yok etmek maksadiyla Birlesmis Milletler Antlasmasi’nin 51’inci maddesinden dogan mesru müdafaa haklari dogrultusunda gerçeklestirilen harekatta, gerek planlama gerekse icra asamasinda çok hassas davranildi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla gerçeklestirilen harekat öncesi Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Musa Avsever ve Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu ile birlikte Hava Kuvvetleri Komutanligi’na geldi. Hava Kuvvetleri Kurmay Baskani Korgeneral Rafet Dalkiran’dan harekata iliskin brifing alan Akar’in "Su andan itibaren Pençe Kiliç Harekati’ni baslatiyoruz" talimatinin ardindan uçaklar üslerinden havalandi. Yurt genelindeki 6 farkli üsten kalkan uçaklar, Suriye ve Irak’in kuzeyindeki hedeflere es zamanli harekat gerçeklestirdi. Muharip ve destek uçaklarinin yani sira IHA ve SIHA’larla birlikte 70’e yakin hava aracinin görev aldigi harekatta teröristlere ait barinak, siginak, magara, tünel, depolarin aralarinda bulundugu hedefler imha edildi. Akinci Taarruzi IHA’nin da görev aldigi harekatta Irak’in kuzeyindeki Kandil, Asos, Hakurk ile Suriye’nin kuzeyindeki Arap Pinari (Aynularab), Tel Rifat, Cizire ve Derik bölgelerindeki hedefler es zamanli vuruldu. Vurulan hedeflerin arasinda ilk defa Suriye’nin kuzeyindeki Arap Pinari’nin (Aynularab) da yer almasi dikkati çekti.

Türk Silahli Kuvvetlerine ait uçaklar es zamanli olarak Irak’in kuzeyinde sinir hattinin 140 kilometre içindeki Asos ile 90 kilometre içindeki Kandil’deki hedefleri vurdu. Harekatin ilk asamasinda Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli unsurlar 81 hedefi imha etti. Sabah saatlerinde devam eden harekatla vurulan hedef sayisi 89’a yükseldi. Özellikle Istiklal Caddesi’nde ikisi çocuk 6 kisinin hayatini kaybettigi, 81 kisinin yaraladigi bombali saldirinin hemen ardindan 81 hedefe yönelik gerçeklesen hava harekati dikkati çekti. Hava harekati ile etkisiz hale getirilen teröristlerin arasinda terör örgütünün sözde yöneticilerinin bulundugu belirtilirken, harekatta büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanildigi vurgulandi.

Öte yandan Istiklal Caddesi’ndeki saldirida hayatini kaybeden 9 yasindaki Ecrin ile 15 yasindaki Yagmur’un isimlerinin askerler tarafindan terör hedeflerini vuran bombalarin üzerine yazilmasina iliskin Milli Savunma Bakanligi tarafindan sosyal medyada paylasilan fotograflar yogun begeni aldi. Milli Savunma Bakanliginin sosyal medya hesabinda yapilan paylasimda, "Bugün Dünya Çocuk Haklari Günü! Görmek istemeyenler olsa da terör örgütü PKK/YPG bu cografyada bebekleri ve çocuklari acimasizca katletmeye devam ediyor. Son olarak dünyalar tatlisi Ecrin ve Yagmur’u bizlerden ayirdilar. Çocuk katillerinden hesap sormaya devam edecegiz" denildi.
Kaynak: İHA