Karayolundan Kurtarilan Angit Kusu Yeniden Dogaya Salindi

Aydin’in Kusadasi ilçesinde karayoluna inen ve uçamayan angit kusunu, petrol istasyonunda çalisan bir vatandasin dikkati kurtardi. Kontrolleri yapilan koruma altindaki türlerden olan angit kusu yeniden dogaya salindi.

Karayolundan Kurtarilan Angit Kusu Yeniden Dogaya Salindi


Bir çok yaban hayatina ev sahipligi yapan Aydin’in Kusadasi ilçesinde, dogal renkleri ile dikkat çeken ve koruma altina alinan türlerden olan angit kusu, Davutlar Mahallesi karayolu üzerine indi. Halk arasinda da angut kusu olarak da bilinen angit kusu tekrar havalanamayinca, yol kenarinda bulunan bir petrol istasyonu çalisani tarafindan fark edilerek güvenli bir bölgeye götürüldü. Esine olan bagliliklari ile bilinen angit kusunu kurtaran vatandas, durumu Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’ne (EKODOSD) bildirdi. Ihbar üzerine bölgeye giden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü kusu teslim aldi. Yapilan kontrollerde kusta herhangi bir yara izine rastlanmazken, dikkat çeken koyu turuncu kizil renkleriyle görsel bir güzellik sunan angit kusu 2 gün misafir edildi. Bakimlarinin ardindan yeniden uçmaya baslayan angit kusu, EKODOSD Bilim Danismani Doç. Dr. Ortaç Onmus ile birlikte, bir sulak alan yakininda dogal yasam alanina salindi.

Angit kuslarinin avlanmalarinin yasak oldugunu hatirlatan EKODOSD Baskani Bahatin Sürücü; “Koruma altinda bir tür olan angit kusunun en önemli özelligi esine olan bagliligidir. Eslerine çok sadik olan angitlar, esi öldükten sonra adeta arkasindan yas tutarcasina üzüldükleri görülmektedir. Tekrar es bulmakta zorluk çektiklerinden, avlanmalari yasak olan koruma altinda bir kus türüdür” dedi.

Kaynak: İHA