Prematüre Bebek Gelisiminde Ilk 1 Yil Takip Önemli

Acibadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Murat Çaglar, prematüre bebeklerle ilgili verdigi bilgilerde, ilk 1 yillik gelisim takibinin önemli oldugunu belirterek, “Prematüreler genellikle ilk 2 yildan sonra yasitlarini yakalayabilir” dedi.

Prematüre Bebek Gelisiminde Ilk 1 Yil Takip Önemli
Prematüre bebeklerde özellikle akcigerlerinin gelisiminin çok önemli oldugunu söyleyen Acibadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Murat Çaglar, “Gebelerin 38 haftadan önce dogum yaptigi tüm bebekleri, prematüre kabul ediyoruz. Prematüre ancak özellikle 28. haftanin altinda dogan çocuklari da agir prematüre olarak takip ediyoruz. Tüm 38 haftanin altindaki hastalari prematüre kabul edip, buna göre takiplerini yapmaktayiz. Prematüre bebekler dogduktan sonra özellikle 34 haftanin altinda dogan çocuklarda bizim en çok gördügümüz risk faktörü akcigerlerin gelismemis olmasi. O yüzden prematüre bebeklerde bizim için en önemli sey akcigerlerin gelisimini saglamak. Bu hastalara genellikle kadin dogum uzmanlarimiz gebelik dönemlerinde akciger gelistirici igne yapmaktalar. Bunlar da çocuklarin akciger gelisimini hizlandirmakta ancak bebegimiz çok erken dogmussa ve dogduktan sonra solunum sikintisi yasiyorsa, akcigerleri gelismemisse biz bu hastalari entübe ederek cigerleri gelistirici bir ilaç vermekteyiz. Verdigimiz ilaçlar sayesinde kisa sürede çocuklarin akcigerleri gelisimini tamamlamakta ve entübeden çikarak cigerleri normal faaliyetlerini göstermekte” dedi.



Uzm. Dr. Murat Çaglar, kadin dogum uzmanlarinin belirledigi risk faktörlerine çok dikkat edilmesi gerektigini belirterek, “Gebelikte prematüre bebeklerle karsilasmamak için kadin dogum takiplerinin düzenli olarak yapilmasini, eger riskli gebelik varsa bunlarin takiplerinin yapilmasini ve dogum öncesi mutlaka akciger gelisimi için gerekli ilaçlarin yapilmasini tavsiye ediyoruz. Özellikle kadin dogum uzmanlarimizin belirledigi risk faktörlerine dikkat edip, gereken zamanda uygulayip mümkün oldugunca prematüre ve düsük dogumlari engellememiz mümkündür” dedi.

Prematüre bebeklerde dogduktan sonra olusabilecek riskler konusunda bilgi veren Uzman Doktor Murat Çaglar, sözlerine söyle devam etti:

“Bizim prematüre bebeklerde en çok gördügümüz hastaliklar çocuklar erken dogdugu için akcigerlerin tam gelismemesiyle ilgili olan RDS dedigimiz durum. Diger bir sonuç ise göz gelisimi. Prematüre bebeklerde mutlaka göz muayenesinin 1 ay içerisinde yapilmis olmasi, ROP muayenesinin yapilmis olmasi ve göz kanallarinin gelismis oldugunu tespit etmemiz çok önemli. Prematüre bebeklerde mutlaka çocuklara EKO çekerek kalpte PDA dedigimiz kalp deliklerinin tamamen kapanip kapanmadiginin tespit edilmesi çok önemli. Digeri de yine beyin gelisimi ile ilgili germinal matriks kanamasi dedigimiz beyin içerisindeki kilcal damarlarda kanama olup olmadiginin tespit edilmesi, bas çevresinin takibi ve nörolojik gelisimi, destekli oturmaya baslamasi, dik durmasi gelisimleri çok önemli” ifadelerini kullandi.

“Prematürelerde ilk 1 yil takip çok önemli”

Prematüre bebeklerin yasitlarindan gelisim olarak geri kalmasini engellemek için ilk 1 yil takip edilmesinin çok önemli oldugunu söyleyen Murat Çaglar, “Prematüre bebekler, yogun bakim sürecini atlattiktan ve taburcu olduktan sonra biz çok yakin takip etmek istiyoruz. Çünkü bu bebekler erken dogduklari için gelisim olarak yasitlarindan bazen geri kalmis olabiliyorlar. O yüzden bu takipleri düzenli yapip, bebegin mümkün oldugunca hizli kilo almasini saglayacak destek tedaviler çok önemli. Kilo takibi ile beraber nörolojik gelisimi de çok önemli. Bebekler erken dogduklari için, nörolojik takip yapip eger gelismesinde gerilik varsa biz bunlari fizik tedavi destegi ve vitamin destekleri ile hastalarimizin yine yasitlariyla uygun bir sekilde gelismelerini saglamak istiyoruz. Bizim için ilk 1 yil çok önemli ama 2 yila kadar mutlaka yasitlarina ulasacak sekilde kilo alimi ve gelisimini saglamak istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA