Çin Devlet Baskani Xi Açiklamasi 'Çin Ve ABD'nin Basarilari Birbirleri Için Tehdit Degil, Firsattir'

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, ABD Baskani Joe Biden ile yaptigi görüsme sonrasi, “Çin ve ABD’nin basarilari birbirleri için tehdit degil, firsattir” ifadelerini kullanarak, “Çin, mevcut uluslararasi düzeni degistirmeye veya ABD’nin iç islerine karismaya çalismiyor. Çin’in ABD’ye meydan okumak veya onu yerinden etmek gibi bir niyeti yok” dedi.

Çin Devlet Baskani Xi Açiklamasi 'Çin Ve ABD'nin Basarilari Birbirleri Için Tehdit Degil, Firsattir'
Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile ABD Baskani Joe Biden, Endonezya’nin Bali Adasi’nda G-20 Liderler Zirvesi öncesi Biden’in göreve gelisinin ardindan ilk kez yüz yüze görüstü. Üç saatten fazla süren görüsmenin ardindan Çin tarafindan yapilan yazili açiklamada, Xi’nin görüsmede Çin-ABD iliskilerinin mevcut durumunun iki ülke ve halkin temel çikarlari ile uluslararasi toplumun bekledigi gibi olmadigina dikkat çektigi aktarildi. Çin ve ABD’nin tarihe, dünyaya ve insanlara karsi sorumluluk duygusuna sahip olmasi gerektigine dikkat çeken Xi, iki ülkenin bir bütün olarak dünyanin yararina saglikli ve istikrarli büyümenin izini sürdüklerini söyledi.

Xi, Çin’in bagimsiz bir barisçil dis politika izlemede kararli oldugunu, konumunu ve tavrini her zaman meselelerin esasina göre belirledigini ve anlasmazliklarin diyalog ve istisare yoluyla barisçil bir sekilde çözülmesini savundugunu aktardi. Dünyanin tarihte önemli bir dönüm noktasinda olduguna isaret eden Xi, ülkelerin hem benzeri görülmemis zorluklarla mücadele etmesi hem de benzeri görülmemis firsatlari yakalamasi gerektigini belirtti.



“Çin ve ABD’nin basarilari birbirleri için tehdit degil, firsattir”

Çin-ABD iliskilerinin bir tarafin zaferinin digerinin yenilgisi oldugu “sifir toplamli bir oyun” olmamasi gerektigini vurgulayan Xi, “Çin ve ABD’nin basarilari birbirleri için tehdit degil, firsattir. Dünya, iki ülkenin kendilerini gelistirmesi ve birlikte gelismesi için yeterince büyük" dedi.

Iki tarafin birbirlerinin iç ve dis politikalarini ve stratejik niyetlerini dogru bir sekilde algilamasi gerektigini belirten Xi, Çin-ABD etkilesiminin “çatisma” ve “sifir toplamli rekabetle” degil "diyalog" ve “kazan-kazan” isbirligi ile tanimlanmasi gerektigini sözlerine ekledi.

“Çin, mevcut uluslararasi düzeni degistirmeye veya ABD’nin iç islerine karismaya çalismiyor”

Xi, “Çin, mevcut uluslararasi düzeni degistirmeye veya ABD’nin iç islerine karismaya çalismiyor. ABD’ye meydan okumak veya onu yerinden etmek gibi bir niyeti yok. Iki taraf birbirine saygi duymali, baris içinde bir arada yasamali, kazan-kazan isbirligini sürdürmeli ve Çin-ABD iliskilerinin yön veya hiz kaybetmeden bir an önce dogru yolda ilerlemesini saglamak için birlikte çalismalidir” dedi.



Tayvan sorunu

Tayvan sorununun kökeni ve Çin’in ilkeli durusuna deginen Xi, Tayvan sorununun Çin’in temel çikarlarinin tam merkezinde yer aldigini, Çin-ABD iliskilerinin siyasi temelini olusturdugunu ve Çin-ABD iliskilerinde asilmamasi gereken ilk kirmizi çizgi oldugunu vurguladi. Tayvan sorununun Çin’in iç meselesi oldugunu söyleyen Xi, Çin halkinin ve ulusunun ortak arzusunun ulusal yeniden birlesmeyi gerçeklestirmek ve toprak bütünlügünü korumak oldugunu da sözlerine ekledi. Tayvan’i Çin’den ayirmaya çalisan herkesin Çin ulusunun temel çikarlarini ihlal edecegini belirten Xi, Çin halkinin buna kesinlikle izin vermeyecegini vurguladi.
Kaynak: İHA