EYT'lileri Neler Bekliyor

EYT’liler (Emeklilikte Yasa Takilanlar), büyük bir merakla düzenlemeyi bekliyorlar. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, TBMM’nin gündeminde yer alan düzenlemeyi Aralik ayinda açiklayacaklarini bildirdi. Dr. Ögr. Üyesi Hakan Özcan, EYT hakkinda bilgi vererek, yeni düzenleme hakkinda öngörüleri açikladi.

EYT'lileri Neler Bekliyor
8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüge giren 4447 sayili yasa ile emeklilik için aranan sigortalilik süresi erkek için 25, kadin için 20 yil ve 5000 gün prim ödeme seklinde belirlenmisti. Bu hususlarin yanina kadin için 58, erkek için 60 yas sarti konulmasi gündeme getirildi.

8 Eylül 1999’dan önce sigortali olanlarin yeni sartlara uyumu da kademeli olarak saglandi. Emekli olmak için sigortalilik süresi, prim ödeme ve yas sartinin birlikte saglanmasi zorunlu hale getirilmis oldu. Istanbul Gelisim Üniversitesi Uygulamali Bilimler Fakültesi Bankacilik ve Sigortacilik Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Hakan Özcan, bu tarihte, sigortalilik süresi prim ödeme günü tamamlandigi halde yasi bekleme durumunda olan EYT’lilerin dört gözle yeni düzenlemeyi beklediklerini belirtti.



“4 milyon civari EYT’li oldugu tahmin ediliyor”

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, EYT’lilerle ilgili yeni düzenlemenin Aralik ayinda açiklanacagini bildirdi. Yasa çiktiktan sonra, 2023 Ocak ayi itibariyla milyonlarca kisinin emeklilik dilekçesi vermeye hazirlandigi biliniyor. Kanunun yürürlüge girdigi 1999 yilinda SSK’li, BAG-KUR’lu ve Emekli Sandigi istirakçisi olmak üzere sigortali aktif çalisan sayisinin yaklasik 11 milyon kisi oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Hakan Özcan, “Ayni tarihte toplam emekli sayisi yaklasik 6 milyon kisidir. 2022 yilinda emekli sayisi yaklasik 13 milyon kisiye ulasmistir. Yani geçen 23 yilda emekli sayisi 7 milyon artmis ve 1999 yilinda çalisan 11 milyon kisinin 7 milyonu emekli olmustur. Özellikle BAG-KUR ve yurt disi prim ödeme kaynakli ödemeler, EYT’li kisi sayisini zorlastiriyor. Ülkemizde 4 milyon civari EYT’li oldugu tahmin ediliyor” seklinde konustu.



Staj borçlanmasi ile süreç öne çekilebilir

EYT’lilerin sorununu çözebilmek için çalismalar baslatilmis olup, yeni düzenlemenin 2022 sonunda kamuoyu ile paylasilacagi biliniyor. Çalisma ve kamuoyu ile paylasilan ön bilgilere göre, EYT yasasi çiktiginda prim ve süre açisindan eksikleri olanlar bunlari tamamlayarak sisteme girebilecek ve emeklilik hakki kazanacak. Primini doldurup, sigortalilik süresini doldurmayanlarin beklemeleri gerekecek. Düzenleme, Eylül 1999 öncesini kapsadigi için Eylül 2024’e kadar tüm EYT’liler sigortalilik süresini doldurmus olacak.

Bu süreci etkileyecek diger hususun da çalisanlarin stajda geçirdikleri dönem oldugunu ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Hakan Özcan, “Meslek liseleri ve üniversitelerde okuyan, 1999 yilinda EYT çerçevesinde olup, çalisma hayati öncesi staj yapanlar bulunmaktadir. Staj süresince ögrencilere kisa vadeli sigorta kollarinda prim ödenmektedir. Staj döneminde, kisileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarinda prim yatirilmadigindan, staj tarihi emeklilik islemlerinde sigorta baslangici sayilmamaktadir. Bu dönem borçlanilarak süreç öne çekilebilecektir” dedi.

Kaynak: İHA