Akkuyu NGS'de 'Sifir Ölçüm' Etkinligi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) insaat sahasinda ’sifir’ radyasyon seviyesinin belirlenmesi çerçevesinde etkinlik düzenlendi.

Akkuyu NGS'de 'Sifir Ölçüm' Etkinligi
Etkinlige Akkuyu Nükleer ile Akkuyu NGS insaat sahasinin parametrelerini takip eden Hidrotekhproekt ve Assystem ENVY Enerji ve Çevre Yatirimlari A.S. firmalari çalisanlari katildi.

Akkuyu NGS’nin isletme asamasinda arka plan radyasyonunun düzenli ölçümleri için baslangiç noktasi olacak ’sifir’ radyasyon alanini belirleme programi, Hidrotekhproekt sirketi ile ortaklasa uygulaniyor ve Türkiye düzenleyici kurumlari tarafindan denetleniyor. Uzmanlar, atmosferdeki dogal radyonüklidlerin bilesiminin analizi için hava filtre ünitesinin filtresini degistirdiler ve insaat sahasinin çesitli noktalarindan toprak örnekleri aldilar. Ölçümlerin sonuçlari, Akkuyu NGS temsilcileri ve etkinlik katilimcilari tarafindan degerlendirildi.

Akkuyu Nükleer Bas Teknoloji Sorumlu Yardimcisi Tatyana Makarchuk, “2022 yilinin Haziran ayinda ‘sifir radyasyon arka planini’ belirlemek için toprak üzerindeki radyasyon oranini ölçmeye yönelik arastirmalara basladik. Tüm ölçümleri hidrometeorolojik arastirmalar alaninda uzman bir kurulus olan Hidrotekhproekt firmasinin temsilcileri ile gerçeklestiriyoruz. 2023 yilinda program çerçevesinde tüm ölçüm ve çalismalarin tamamlanmasi ve Türkiye düzenleyici kurumlarindan ilgili görüslerin alinmasi planlanmaktadir. Elde edilen veriler sonraki ölçümlerin temelini olusturacagindan ‘sifir ölçüm’ çok önemli bir programdir. Veriler ilerde nükleer santral sahasindaki ve çevresindeki radyasyon arka planini ölçmek için kullanilacaktir. Bu tür çalismalar, NGS’nin tüm hizmet süresi boyunca ve hizmetten çikarilmasinin ardindan da yürütülecektir. Tüm bu çalismalar, IAEA’nin düzenleyici belgeleri ve talimatlarina uygun olarak yapilmaktadir” dedi.

Hidrotekhproekt’in Bas Mühendis Yardimcisi Sergey Yakovlev de su ifadeleri kullandi:

“Isletme öncesi asamada radyasyonun izlenmesinin temel amaci, NGS insaat sahasindaki dogal radyonüklidleri ve gama radyasyonunu ölçmektir. Yani, nükleer santralin bulundugu bölgede sifir arka plan parametrelerinin belirlenmesidir. Hidrotekhproekt, önde gelen Rus ve yabanci sirketlerle radyonüklidlerin yerini degerlendirir, örnekleri analiz eder ve çalismalarin sonuçlarini sunar. Asamalardan birini de yüzey havasindan numune almak olusturmaktadir. Bunun için hava filtreli bir bez kullaniliyor. Bez, kullanildiktan sonra sökülüp incelenmek üzere laboratuvara gönderiliyor.”

Assystem ENVY Enerji ve Çevre Yatirimlari A.S. Proje Yöneticisi Merve Acirli ise, “Assystem, 2011 yilindan bu yana Akkuyu NGS sahasinda radyolojik izleme, jeodinamik, hidrolojik ve hidrojeolojik arastirmalar yürütmektedir. Nükleer santral faaliyete geçmeden önce sahadaki dogal arka plan radyasyon seviyesini ölçmek için hava, toprak, yer alti ve yüzey suyu, balik, agaç ve bitki örnekleri topluyoruz. Nükleer santral devreye alindiktan sonra da radyasyon arka planinin düzenli ölçümleri yapilacaktir. Bu çalismalar, Türk mevzuati ve IAEA kurallarina uygun olarak yürütülmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA