Nilüfer'de Bahçe Ve Budama Atiklari Kompost Oluyor

Nilüfer Belediyesi, vatandaslarin bahçelerinde yaptiklari budama sonucu ortaya çikan atiklari toplamaya basladi. Nisan ayina kadar toplanacak olan atiklar komposta dönüstürülerek dogaya kazandirilacak.

Nilüfer'de Bahçe Ve Budama Atiklari Kompost Oluyor
Nilüfer Belediyesi önceki yillarda oldugu gibi bu yil da budama döneminde mahallelerdeki atiklari toplayarak hem çevre temizligini koruyor hem de bu atiklarin tekrar dogaya dönmesini sagliyor.

Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügü ekipleri, ev, site ve bahçelerden çikan budama atiklarini 31 Ekim’den itibaren mahalle bazli belirlenen program dahilinde toplamaya basladi.

Çevre ve görüntü kirliligine sebep olmamasi için yaz ve kis dönemlerinde plan dahilinde kentin birçok mahallesinden toplanan budama atiklari, çöpe degil topraga kazandiriliyor.

“Kasim’dan Mart’a buda budayabildigin kadar” sloganiyla yürütülen çalisma Mart ayi sonunda bitecek. Atiklarin toplanmasinin belli bir dönemde yapilmasinin nedeni de vatandaslarin özellikle Kasim-Mart döneminde budama yapmalarini saglamak. Çünkü budama mevsimi disinda yapilan budamalar, kesilen dalin gövdede biraktigi yaranin kapatilmasi zorlasacagindan böcek ve mantar enfeksiyonuna yol açarak agaca zarar veriyor. Bu nedenle iklim kosullarina uygun olarak belirlenen tarihlerde budama isleminin gerçeklestirilmesi gerekiyor.

Budama atiklari her mahallede hazirlanan program çerçevesinde belirli günlerde toplaniyor. Atiklarin alinmasini isteyen vatandaslar 444 16 03 numarali telefondan taleplerini iletebiliyor. Budama yapan vatandaslarin atiklari, mahallelerindeki toplama günlerinden bir gün önce ev, bahçe ve site disina birakmalari gerekiyor.

Budama atiklari önce mahallelerdeki toplanma alanlarinda toplaniyor ardindan Hasanaga Döküm sahasina götürülüyor. Toplanan atiklar kompost haline getirilerek tekrar dogaya kazandirilacak.

Nilüfer Belediyesi’nin ekipleri, pazartesi günleri Altinsehir, Ertugrul, Balat, Ahmet Yesevi, Minareliçavus, Besevler, Alaaddinbey Mahallesi’nde, sali günleri; Yüzüncüyil, 29 Ekim, 19 Mayis, Özlüce, Çamlica, Odunluk ve Gümüstepe Mahallesi’nde, çarsamba günleri Cumhuriyet, 23 Nisan, Fethiye, Üçevler, Çali ve Demirci Mahallesi’nde, persembe günleri; Ataevler, Isiktepe, Baris, Kültür, Kayapa, 30 Agustos Zafer, ve Hasanaga Mahallesi’nde cuma günleri; Ihsaniye, Karaman, Esentepe Konak ve Ürünlü, cumartesi günleri de Görükle, Dumlupinar, Balkan, Kurtulus, Akçalar ve Kizilcikli Mahallesinde 5 ay boyunca atik toplayacak.
Kaynak: İHA