Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Kur'an-I Ögrenip Anlayarak Yasayarak Hayatimizda Rehber Edinmeliyiz'

Sakarya’da düzenlenen Mevlit Kandili programina katilan Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Allah Resulü Efendimiz Rabb’imizin insanlar, Müslümanlar üzerindeki nimetini 23 yil boyunca tamamlamasina vesile oldu. Sonra Arafat’ta bütün insanliga veda hutbesini irat buyurdu. Veda Hutbesi Insan Haklari beyannamesi olarak insanlik tarihinde kabul edebilecegimiz bir özellige sahip” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Kur'an-I Ögrenip Anlayarak Yasayarak Hayatimizda Rehber Edinmeliyiz'
Hazreti Muhammed’in (S.A.V) dünyaya geldigi gün olan Mevlit Kandili, Sakarya’da Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas’in katildigi programla idrak edildi. Adapazari ilçesinde Seyh Edebali Camii’nde gerçeklestirilen programa Erbas’in yani sira Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, bürokratlar ve çok sayida vatandas katildi.

Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan programda salavatlar getirildi, dualar edildi. Programda konusan Erbas, Mevlit Kandili’nin önemine deginerek Islam peygamberi olan Hazreti Muhammed’in, Müslümanlara uyaricilik vazifesini yaptigini aktardi. Erbas, “Hazreti Peygamberimiz, insanliga adaleti, ihsani, akrabaya bakmayi, Kur’an-i Kerim’de Allah neyi emrediyorsa onlari yerine getirildigi takdirde Allah’in rizasina kavusulacagini müjdeledi ve uyaricilik vazifesini yapti. Peygamber efendimiz 23 yil boyunca yorulmadan, yilmadan, usanmadan zulümlere karsi koyarak, kendisine ne kadar engel olmaya çalisan müsrik, münafik varsa onlarla mücadele ederek insanligi karanliktan aydinliga çikarmak için mücadele etti” dedi.



“Veda Hutbesi Insan Haklari beyannamesi olarak kabul edebilecegimiz bir özellige sahip”

Insanlarin Kur’an-i Kerim’i ögrenmeleri gerektigini aktaran Erbas, “Allah Resulü Efendimiz, Rabb’imizin üzerimizdeki nimetini tamamlamasina vesile oldu. O nimet Islam’dir. Müslüman olmak bizim için en büyük nimettir. Allah Resulü efendimiz Rabb’imizin insanlar, Müslümanlar üzerindeki nimetini 23 yil boyunca tamamlamasina vesile oldu. Sonra Arafat’ta bütün insanliga veda hutbesini irat buyurdu. Veda Hutbesi Insan Haklari beyannamesi olarak insanlik tarihinde kabul edebilecegimiz bir özellige sahip. Kabilecilik, irkçilik zirve yapmisti. Fakir zengin arasindaki uçurum artmis, herkes soyuyla övünür hale gelmisti. Peygamberimizin en büyük mucizesi Kur’an-i Kerim’dir. Rabb’imizin Kur’an-i Kerim’i göndermis olmasidir. Peygamberimiz veda hutbesinde size iki seyi emanet birakiyorum. Bunlara sarildiginiz sürece yolunuzu sapitmazsiniz. Bunlarin birincisi Allah’in kitabi, digeri de Resulünün sünnetidir buyurdu. Iste bizler Kur’ani ögrenip, anlayarak, yasayarak hayatimizda rehber edinmeliyiz” diye konustu.



“Okuduklarimizin dinlediklerimizin bizi degistirmesi lazim”

Mevlit Kandili’nin öneminden söz eden Erbas, “O zaman bugünü bir iman tazeleme ve Peygamber efendimizin bütün insanliga kazandirdigi ilkeleri yeniden hatirlama anlaminda degerlendirmemiz lazim. Sadece camilerde Kur’an-i Kerim, mevlit okuyup dagilinca eskisi olacaksak bir anlami yok. Okuduklarimizin dinlediklerimizin bizi degistirmesi lazim, efendimiz, ’iki günü esit olan bizden degildir’ buyuruyor. Bu, ne güzel bir ilkedir. Iyilikler ibadetler konusunda bugün düne göre daha iyi olacagiz. Geceniz mübarek olsun” seklinde konustu.

Konusmalar sonrasinda Diyanet Isleri Baskanligi Din Hizmetleri Genel Müdürü Saban Kondu dua etti. Erbas, yatsi namazini kildirdiktan sonra cemaatin kandilini tebrik ederken camiden çikan vatandasa kavurma, pilav ve helva ikram edildi.
Kaynak: İHA