Duma'dan Ukrayna'dan Ilhak Edilen 4 Bölgenin Rusya'ya Katilimina Onay

Rusya’nin Ukrayna’dan ilhak ettigi Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya topraklarina katilimi, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ardindan Rus parlamentosunun alt kanadi Duma’da da onaylandi.

Duma'dan Ukrayna'dan Ilhak Edilen 4 Bölgenin Rusya'ya Katilimina Onay
Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi saldirilarin ardindan isgal ettigi Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya katilim yönünde yapilan sözde referandumlarda “evet” oyu çikmasinin ardindan söz konusu bölgelerin Rusya topraklarina katilimi, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ardindan Rus parlamentosunun alt kanadi Duma’da da onaylandi. Putin’in imzaladigi kararname Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov tarafindan Rus parlamentosunun alt kanadi Duma’da milletvekillerinin onayina sunulurken, Rus vekiller kararnameyi oy birligi ile onayladi.

Ilhak edilen bölgelerin 1 Ocak 2026’ya kadar Rusya’ya geçisi tamamlanacak

Duma’da onaylanan karara göre, Ukrayna’dan ilhak edilen 4 bölgenin Rusya Federasyonu’na geçis sürecinin 1 Ocak 2026 tarihine kadar tamamlanmasi bekleniyor. Ayni zamanda vekillerin onayladigi taslaga göre bölge sakinlerinin çalisma, egitim, sosyal, saglik ve emeklilik gibi tüm haklari Rusya Federasyonu tarafindan güvence altina alinacak. Bölgelerdeki mülklerin Rusya Federasyonu’na geçisiyle ilgili çalismalarin da 1 Ocak 2028 yilinda tamamlanmasi ön görülüyor.

Alinan kararda bölge sakinlerinin tümüne Rusya Federasyonu vatandasligi verilecegi belirtilerek, "Rusya’nin yeni topraklarinda ikamet eden ve daha önce bu topraklarda yasayip Rusya’ya göç edenler, basvuruda bulunarak yemin etmeleri sartiyla Rusya Federasyonu vatandasi olabilecek" denildi.

Bölgelerin sinirlarinin da yeniden çizilecegine vurgu yapilan kararda, "1 Haziran 2023’e kadar yeni bölgelerde bölgesel federal yürütme organlari olusturulacak. Geçis dönemi savcilik birimleri de olusturulacak ve Rusya Federasyonu yargi sisteminin islenisi saglanacak. Alti ay içinde bölgelerde belediyelerin olusturulmasi, belediyelerin sinirlarinin belirlenmesi gerekmektedir" ifadeleri kullanildi.

Ukrayna grivnasi bir süre daha tedavülde kalacak

Kararda ilhak bölgelerinin tümünde Ukrayna grivnasi yerine Rus rublesinin dolasima girecegi bilgisine yer verilerek, "Ruble, yeni kuruluslarin topraklarinda para birimi olacaktir. 31 Aralik 2022’ye kadar nakit ve gayri nakdi sekillerde yerlesimler için Ukrayna grivnasinin dolasimina izin verilecek. Rusya Merkez Bankasi’na kredi ve kredi disi finansal kuruluslarin faaliyetlerinin özelliklerini belirleme yetkisi verilecektir. Bütçe mevzuati 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kurucu kurumlarda uygulanacaktir. Rusya Hükümeti, 2023 (Federal Cumhuriyetler ve 2024 ve 2025 planlama dönemi için) için yeni kuruluslarin bütçesinin taslaginin yani sira bütçe yürütme ve bütçe raporlamasinin özelliklerini belirleyecektir. Bütçeler 15 Aralik 2022’ye kadar onaylanacak” denildi.

Söz konusu bölgelerde güvenligin Rus ordusu tarafindan saglanacagi belirtilen kararda, Zaporijya bölgesindeki nükleer santral kontrolünün Rusya’da olacagi ifade edildi. Kararda, "Silahli Kuvvetler, askeri olusumlar ve bugüne kadar yeni konularda olusturulan özel organlarin Rusya Federasyonu Silahli Kuvvetlerine, diger birliklere, askeri olusumlara dahil edilmesi önerilmektedir. Yasa, Zaporijya bölgesi ile ilgili olarak atom enerjisinin güvenli kullanimini saglamaya yönelik hükümler içermektedir. Mevcut mevzuatla birlikte Rusya Federasyonu Baskani ve Hükümeti, atom enerjisi kullaniminin belirli alanlarindaki kararlari belirleyebilir" denildi.
Kaynak: İHA