Bursa'nin Erguvanlari Almanya'da Kök Salacak

Osmangazi Belediyesi’nin kardes belediyelerinden olan Almanya’nin Lahn Dill Kreis Belediye Baskani Wolfgang Schuster ve beraberindeki heyet, Baskan Mustafa Dündar’i ziyaret etti.

Bursa'nin Erguvanlari Almanya'da Kök Salacak
Iki belediye arasindaki kardesligin 10. yili dolayisiyla Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin bahçesine Bursa’nin simgelerinden erguvan agaci dikildi. Baskan Dündar, misafir heyete Almanya’da da dikilmek üzere erguvan agaci fidesi ile birlikte tarihi Inkaya Çinari’nin tohumlarindan hediye etti. Lahn Dill Kreis Belediye Baskani Wolfgang Schuster, kardesligin simgesi olarak erguvan agacini belediye binasinin önüne dikeceklerini söyledi.



Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Osmangazi ve Lahn Dill Kreis kardesliginin 10. yili çerçevesinde Bursa’ya gelen Lahn Dill Kreis Belediye Baskani Wolfgang Schuster baskanligindaki heyeti, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde agirladi. Kardes belediyeler ile karsilikli iliskileri sürekli güçlendirdiklerini belirten Baskan Dündar, Almanya’nin Lahn Dill Kreis Belediyesi ile çok iyi dost olarak Türk-Alman iliskilerine katki sagladiklarini ifade etti.

Baskan Dündar, misafirlerine ilk olarak Fetih Müzesi’ni gezdirdi. Müzenin mimari ve teknik özellikleri hakkinda bilgiler veren Baskan Dündar, Fetih Müzesi’nin 42 metrelik kubbe açikligiyla dünyanin en büyük tam panoramik müzesi oldugunu söyledi.

Baskan Dündar, daha sonra Lahn Dill Kreis Belediye Baskani Wolfgang Schuster ve beraberindeki heyeti Bursa’nin fetih gününün tasvir edildigi 3 boyutlu panoramik resmin oldugu kubbe bölümüne çikartti. Panoramik resmi dikkatlice inceleyen Alman heyet, saskinliklarini gizleyemedi. Alman heyet, müzedeki gezilerinin sonunda özel olarak hazirlanan alanda yayi eline alarak ok atma deneyimi yasadi. Alman heyet son olarak ise hatira para basma bölümüne geçerek setinde Osmanli’nin ilk sikkesinden basti.

Iki belediye arasindaki kardesligin 10 yili geride biraktigini hatirlatan Dündar, bu güzel kardesligi iki sehirde Bursa’nin simgesi erguvan agaci dikerek perçinleyeceklerini söyledi.

Osmangazi Belediyesi olarak, tarihi dokuyu ortaya çikarma ve yeni sehrin insasi noktasinda en iyi çalisan belediye olduklarina dikkat çekerek, “Bursa’nin merkezinde oldugumuz için yaptigimiz çalismalarin tamami tüm sehre yansiyor. Tüm Bursa’ya hizmet etme bilinciyle çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu güzel çalismalarin sonucunda Türkiye’ye örnek birçok projeyi hayata geçiyoruz” dedi.

Bursa’nin fetih gününün panoramik olarak anlatildigi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin sehrin yeni tarih ve turizm merkezlerinden biri oldugunun altini çizen Baskan Dündar, “2019 yilindan itibaren iki yillik pandemi sürecine ragmen 36 farkli ülkeden 1,5 milyondan fazla ziyaretçiyi müzemizde agirladik. Lahn Dill Kreis Belediyesi ile kardesligimizin 10. yili anisina müzemizin bahçesine Bursa’mizin sembollerinden erguvan agaci dikiyoruz. Erguvan, Bursa ve Istanbul’da yüzyillardir yaygin olarak yasayan bir agaç. Osmanli Sultani Yildirim Bayezid’in damadi Anadolu erenlerinden Emir Sultan Hazretleri, her yil erguvan mevsiminde Bursa’da müritleriyle bulusarak sehirde bir bayram, festival havasi yasanirmis. 14. yüzyildan itibaren her yil Nisan ayinda Anadolu’nun dört bir yanindan alimler, dervisler Bursa’ya gelmis. 1855 yilindaki büyük deprem ile birlikte bu festival unutulmus. Bu gelenegi yeniden canlandirmak adina üç yildir Erguvan Bayrami adi altinda fidan dikimi çalismalari yapiyoruz. Ilk yil 250 fidan dikimiyle basladik, bir sonraki yil 650 ve geçtigimiz yil da 750 adet erguvan fidanini Osmangazi’de toprakla bulusturduk. Ilçemizdeki tüm parklarda erguvan agacini ve Bursa’mizin sembolü olan dogu çinarini dikiyoruz. Bu ata tohumlarini Ekolojik Yasam Merkezimizde gelistirip üretiyoruz. Kardesligimiz, 10 yillik süreçte oldugu gibi çok daha uzun soluklu olsun, ileriye dogru köklü adimlar ve ortak projelerle ile devam etsin insallah” diye konustu.

Lahn Dill Kreis Belediye Baskani Wolfgang Schuster de, konusmasinda Osmangazi Belediyesi ile Lahn Dill Kreis arasinda 10 yildir devam eden çok güzel bir kardes sehir iliskisi olduguna dikkat çekti. Iki ilçe arasindaki kardesligin çok daha uzun yillar devam etmesini dileyen Schuster, “Osmangazi Belediyesi’nin insani kendine hayran birakan ve kutlamaya deger olan eseri Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde bizleri en güzel sekilde agirladiginiz için kendim ve delegelerim adina sizlere tesekkürlerimi sunuyorum. Bu harika müzenin içerisinde 700 yillik bir tarih var. Bu 7 asirlik tarihin içerisinde bizler de 10 yili geride biraktigimiz kardesligimizi kutluyoruz. Bugün birlikte bir agaç diktik. Dikilen her agacin ömürlü olmasi ve büyüyerek yaslanmasi beklenir. Bugün diktigimiz agaç gibi Lahn Dill Kreis ve Osmangazi Belediyesi’nin kardesliginin de uzun ömürlü olmasini diliyorum” dedi.

Iki farkli toplum ve kültürün temsilcileri olarak her yil daha da güçlenerek devam eden kardesligin tasidigi öneme dikkat çeken Schuster, “Bizlerin bu birlikteligi, farkli milletleri birlestirmek adina büyük önem tasiyor. Osmangazi Belediyesi ile birlik olusturmamizin nedenlerinden biri de bizim bölgemizde yasayan Türk kökenli vatandaslarimiza karsi olan saygimizdandir. Yerel alandaki bu birliktelik, ülkelerin dostlugu ve iliskileri açisindan da önemli bir unsur. Bizler yerel yöneticiler olarak Lahn Dill Kreis ve Osmangazi’de yasayan insanlar için sorumluluklar tasiyoruz. Bizler, görev sürelerimiz bitse bile insanlarimizin iliskilerinin güzel sekilde devam ettirmesini saglamaliyiz. Her zaman dünyanin baris içerisinde olmasi gerekir. Barissiz hiçbir sey degerli degildir. Bizim kardesligimiz pandemiden dolayi bir duraklama yasasa da bu kardesligimizi etkin bir sekilde sürdürmeliyiz. Özellikle de gençlerimizin birbirlerini tanimasini saglamaliyiz. Bu bizim öncelikli hedefimiz. Bu yil olmasa da önümüzdeki sene gerçeklestirecegimiz ziyaretlerde gençlerimizi de bir araya getirerek kardesligimizi pekistirmeliyiz. Sizleri önümüzdeki yil Lahn Dill Kreis bölgemize davet ediyorum” diye konustu.

Osmangazi Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Murat Demir, CHP Grup Sözcüsü Sefa Yilmaz, MHP Grup Sözcüsü Necati Çelik ve Belediye Baskan Yardimcilarinin da yer aldigi görüsme sonrasinda, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin bahçesine Dündar ve Schuster, kardeslik fidanini dikti. Erguvan agacina can suyunu Dündar ve Schuster birlikte döktü. Baskan Dündar, misafir belediye baskanina ayrica Almanya’da Lahn Dill Kreis Belediye binasinin bahçesine dikilmek üzere Erguvan agaci fidani ve Dogu Çinari tohumu hediye etti.
Kaynak: İHA