ABD, Israil-Lübnan Arasindaki Deniz Siniri Anlasmasini Tebrik Etti

ABD, Israil ile Lübnan arasinda onaylanan deniz sinirlarinin çizilmesine iliskin anlasmayi tebrik ederken, Brirlesmis Milletler (BM), Israil ve Lübnan’dan imzali anlasma nüshalarini teslim aldi.

ABD, Israil-Lübnan Arasindaki Deniz Siniri Anlasmasini Tebrik Etti
Israil ile Lübnan arasinda 856 kilometrekarelik deniz sahasi anlasmazliginin çözülmesinin ardindan ABD Disisleri Bakanligi yazili açiklama yayinladi. Açiklamada, Israil ile Lübnan arasinda ABD’nin arabuluculugunda uzlasma saglanan deniz sinirlarinin çizilmesine iliskin anlasmanin sonuçlandirilmasi tebrik edilerek, “Bu tarihi basari, bölge için güvenlik, istikrar ve refahi artiracak ve Amerikan diplomasisinin dönüstürücü gücünü göstermektedir” denildi.

Anlasmanin ABD’nin daha güvenli, entegre ve müreffeh bir Orta Dogu vizyonunu anlamli bir sekilde gösterdigi ifade edilen açiklamada, “Anlasma, hem Israil hem de Lübnan için ayni derecede faydali olacak, Israil’in ekonomik ve güvenlik çikarlarini güçlendirecek ve yikici bir ekonomik krizle karsi karsiya kalan Lübnan halki için kritik derecede ihtiyaç duyulan yabanci yatirimi tesvik edecek” denildi.

Anlasma ile bölge ve ötesinin, enerji kaynaklarindan çok yakinda yararlanacagi ve güvenlik, istikrar ve refahin artacagi aktarilan açiklamada, “Bu tarihi anlasma, Israil ve Lübnan liderlerinin israri ve diplomasisi, Özel Baskanlik Koordinatörü Hochstein ile Disisleri Bakanligi ekibinin yogun çalismalari olmasaydi mümkün olmazdi” denildi.

BM, Israil ve Lübnan’dan imzali anlasma nüshalarini aldi

Birlesmis Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka yaptigi yazili açiklamada, Israil ve Lübnan’dan denizi sinirinin belirlenmesine iliskin anlasmanin imzali nüshalarini aldiklarini belirterek, “Bu, birçok düzeyde tarihi bir basaridir. Umarim bölgede daha fazla güvenlik ve istikrari ve her iki ülke için ekonomik faydalari tesvik eden bir güven artirici önlem olarak hizmet eder” dedi.

Wronecka, "Bu, Lübnan için ulusal çikar meseleleri etrafinda fikir birligi olusturmak için olumlu bir ivme olusturacak yeni bir bölüm" dedi.

Wronecka, Israil ve Lübnan’dan aldigi belgeleri ABD’nin New York kentindeki BM Genel Merkezine teslim edecek.

Liderler bugün anlasmayi imzalamisti

Lübnan Cumhurbaskani Michel Aoun Lübnan’in baskenti Beyrut’ta, Israil Basbakani Yair Lapid de Kudüs’te deniz siniri anlasmasini bugün imzalamisti. Lübnan sinirindaki Naqoura kasabasinda Birlesmis Milletler (BM) Geçici Görev Gücü’ne ait karargahta düzenlenen törene ise Israilli heyet, Lübnanli heyet, ABD’li diplomat Hochstein ve BM yetkilileri katilmis ve imzali anlasma nüshalarini teslim etmisti.

Iki komsu arasindaki anlasmazlik

Israil ile Lübnan arasinda 856 kilometrekarelik deniz sahasi anlasmazligi bulunuyordu. Her iki taraf da bu bölgenin kita sahanliginda hak iddia ediyordu. Tartismali bölge, Lübnan Kana dogal gaz sahasi ile Israil’in Karish sahasinin birlestigi noktada yer alirken, 2020’den bu yana sorunun çözümüne yönelik ABD’nin arabuluculugunda müzakereler yürütülüyordu.
Kaynak: İHA