'Kemik Erimesi Ölüme Neden Olabilir'

Asiri zayif, hareketsiz bir yasam tarzina sahip ve kortizon kullanmis kisilerin kemik erimesi açisindan risk altinda oldugunu vurgulayan Endokrinoloji ve Metabolizma Uzm. Dr. Esra Tutal, “Kemik erimesi omurlarda, el bileginde ve kalça kemiginde kirilmalara yol açarak sakatliklara, hatta ölümlere yol açabilir” dedi.

'Kemik Erimesi Ölüme Neden Olabilir'
Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Uzm. Dr. Esra Tutal, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’ne özel kemik erimesi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Halk arasinda ‘kemik erimesi’ olarak adlandirilan osteoporozu ‘kemiklerin zayiflayarak kirilgan hale gelmesi’ olarak tanimlayan Uzm. Dr. Esra Tutal, hastaligin kemiklerin çok ufak travmalarda bile kolayca kirilmalarina neden olabildigini söyledi.



"Kirik olana kadar belirti vermez"

Uzm. Dr. Esra Tutal, osteoporozun kirik gelisine kadar hastalarda hiçbir belirti vermeyebilecegini isaret etti. Kemik erimesine bagli kiriklarin en çok kalça, bel ve bilek kemiklerinde görüldügünü vurgulayan Uzm. Dr. Esra Tutal, “Osteoporoz hem kadinlari hem de erkekleri etkileyen bir hastaliktir. Kemik erimesi çok ileri dönemlere kadar herhangi bir belirti vermez. Ileri dönemlerde sirt agrisi, bel agrisi, boyun zamanla kisalmasi ve durus bozuklugu (kamburluk) meydana gelir” diye konustu.



"Zayif kisilerde daha sik görülüyor"

Insan vücudunda kemik yapim ve yikiminin belli bir denge içerisinde oldugunun altini çizen Uzm. Dr. Esra Tutal, “20 yasina kadar kemik yapimi ön plandadir. 30 yasina kadar maksimum kemik kitlesi olusur. 30 yasindan sonra ise yikim ön plana geçer. Maksimum kemik kitlesi ne kadar iyi ise vücut yikimdan o kadar az etkilenir. Kadinlar, yaslilar, ailesinde kirik öyküsü olanlar ve zayif minyon yapili olanlarda daha sik görülür. Ayrica romatizma tedavisinde kullanilan kortizonlu ilaçlar, epilepsi ilaçlari, kanser ilaçlari, bazi mide ilaçlari kullanmak, romatiod artrit, kanser, lupus, multipe myleom, böbrek karaciger hastaliklari gibi hastaliklar geçirmek, hareketsiz bir yasama sahip olmak, sigara kullanmak, sik alkol kullanmak, besinlerle yeterince kalsiyum almamak, asiri miktarda tiroid hormonu kullanmak, asiri zayif olmak, gereginden daha az beslenmek ve zayiflama ameliyati olmak da kemik erimesine neden olabilir. Kemik erimesi omurlarda, el bileginde ve kalça kemiginde kirilmalara yol açarak sakatliklara hatta ölümlere yol açabilir” seklinde konustu.



"Dogru beslenme ile önlenebilir"

Kemik erimesinin önlenebilir bir hastalik oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Esra Tutal, hastaliktan korunmak için sunlari söyledi: "Proteinden zengin beslenme kemik sagligi için çok önemlidir. Vücut agirliginin normal sinirlarda tutulmasi (asiri zayiflik ve sismanliktan kaçinilmasi), kalsiyumdan zengin beslenmek (günlük 1000-1200 mg kadar kalsiyum besinlerle alinmalidir) önemlidir. En iyi kalsiyum kaynaklari az yagli süt ürünleri, koyu yesil sebzeler, balik ve soya ürünleridir. Vitamin D, kalsiyumun bagirsaklardan emilimi için gereklidir. Bunun bir kismini günesten karsilasak da genellikle günlük 600-800 ünite D vitamini takviyesi gerekmektedir. Günlük düzenli olarak yapilan egzersiz (yürüyüs gibi) kemiklerin güçlenmesini saglar. 65 yas üstü kadinlar, 70 yas üstü erkekler, risk faktörü olanlar ise daha erken yaslardan itibaren yillik düzenli olarak kemik taramasi (kemik mineral dansitometri) yaptirip henüz kirik olusmadan tani konulabilirse hastaligin tedavisi mümkündür."
Kaynak: İHA