Bulgaristan'da Sandik Çikis Anketine Göre, GERB Genel Seçimleri Ilk Sirada Bitirdi

Bulgaristan’da sandik çikis anketlerine göre eski Basbakan Boyko Borisov’un partisi Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB), genel seçimleri il sirada bitirdi.

Bulgaristan'da Sandik Çikis Anketine Göre, GERB Genel Seçimleri Ilk Sirada Bitirdi


Bulgaristan’da son 18 ayda dördünce kez düzenlenen genel seçimde oy verme islemi sona erdi. Sandik çikis anketlerine göre eski Basbakan Boyko Borisov’un partisi Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB), genel seçimleri ilk sirada bitirdi. Gallup International ve Alpha Research tarafindan yapilan çikis anketlerine göre, GERB oylarin yüzde 24,6 ile yüzde 25,5’ini almasi beklenirken, GERB’nin rakibi, haziran ayinda çöken koalisyon hükümetinin lideri Kiril Petkov’un Degisime Devam (PP) Partisi’nin ise oylarin yüzde 18,9 ile yüzde 19.9’unu alacagi tahmin ediliyor. Meclisteki 3’üncü parti ise oylarin yüzde 14,4 ile yüzde 14,8’ini almasi beklenen üyelerinin çogunlugunu Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi oldu.

Bulgaristan’da 22 parti ve 6 koalisyonun 240 sandalyeli meclise girebilmek için yaristigi erken genel seçimlere katilimi orani ise yüzde 35,3’te kaldi.

Resmi olmayan sonuçlara göre GERB’in 66, PP’nin 52, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin 37, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) 27, Revival 26, Demokratik Bulgaristan 21 ve Böyle Bir Halk Var (ITN) Partisi’nin 11 sandalye kazanacagi tahmin ediliyor.

Siyasi kriz

Bulgaristan’da 22 Haziran’da Basbakan Petkov’un koalisyon hükümetinin mecliste yapilan güven oylamasini kaybetmesi ile düsmesinin ardindan hükümet krizi bas göstermisti. Hükümetin düsmesinin ardindan parlamentoda en çok milletvekiline sahip partilere sirasiyla hükümeti kurma görevi verilmisti. Bulgaristan Devlet Baskani Rumen Radev, son olarak hükümeti kurma görevini eski komünist partinin devami olan Bulgaristan Sosyalist Partisi’ne (BSP) vermisti. BSP’nin 7 günlük süre içinde hükümeti olusturamamasi nedeniyle Radev, erken genel seçimlerin 2 Ekim tarihinde gerçeklestirilmesine iliskin kararnameyi imzalamis ve parlamentoyu feshederek geçici basbakanin ve bakanlarin isimlerini açiklamisti. Gilib Donev, göreve baslayacak hükümet için basbakanlik koltuguna atanmisti.

Radev, daha önce sirasiyla hükümeti kurma görevini Degisime Devam Partisi’ne (PP), eski Basbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’in Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB) Partisi’ne vermisti.

Bulgaristan’da geçtigimiz yil üç kez genel seçimler için sandik basina gidilmis, Petkov hükümeti 13 Aralik 2021 tarihinde güvenoyu alarak göreve baslamisti.
Kaynak: İHA