'Nitelikli Dolandiricilik' Suçundan Yargilanan Safiye Soyman Ve Faik Öztürk'e Beraat

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde sirket kurarak çok sayida kisiyi dolandirdiklari iddiasiyla ‘nitelikli dolandiricilik’ suçundan yargilanan Safiye Soyman ve hayat arkadasi Faik Öztürk ile 1 sanik hakkinda beraat karari verildi.

'Nitelikli Dolandiricilik' Suçundan Yargilanan Safiye Soyman Ve Faik Öztürk'e Beraat
Iddiaya göre Safiye Soyman ve Faik Öztürk çifti, 2016 yilinda Bilecik’in Bozüyük ilçesinde Berrin Canbolat adina kurduklari SF Müzik Yapim Gida Turizm Ins. Tic. Ltd. sirketi üzerinden çok sayida kisiyi dolandirdi. Sirket için yaklasik 100 bin TL degerinde ürün tedariki için anlasma yapan Eskisehir’de bir üretim tesisi sahibi vatandasin sikâyeti üzerine Eskisehir Cumhuriyet Bassavciliginca sorusturma baslatilmisti. Sorusturmanin tamamlanmasinin ardindan hazirlanan iddianame Eskisehir 1. Agir Cezasi Mahkemesince kabul edilmisti.

Iddianameden

Iddianamede saniklar Safiye Soyman, Faik Öztürk ve Berrin Canbolat hakkinda ‘nitelikli dolandiricilik’ suçundan 3 yildan 10 yila kadar hapis ve 5 bin gün adli para cezasi istendi. Ayrica cumhuriyet savcisi, suçun ‘zincirleme’ unsurlarinin olustugu gerekçesiyle 3 sanik için de verilecek cezanin dörtte birinden, dörtte üçüne kadar artirilmasi talep etti.

Savci mütalaada beraat istemisti

Eskisehir 1. Agir Ceza Mahkemesinde görülen davanin üçüncü durusmasina saniklar Safiye Soyman, Faik Öztürk ile Berrin Canbolat katilmadi. Taraf avukatlari mahkeme salonunda hazir bulundu. Davaya iliskin esas hakkindaki mütalaasini veren mahkeme savcisi, saniklarin hileli davranislarla katilani aldatip ürün aldiklarina dair kesin delil elde edilememesi, üzerlerine atili suçu islediklerinin sabit olmamasi sebebiyle Safiye Soyman, Faik Öztürk ve Berrin Canbolat için ayri ayri beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, katilan vekiline mütalaaya karsi savunmasini hazirlamasi için süre verilmesine karar vererek durusmayi ertelemisti.

Beraat karari

Eskisehir 1. Agir Ceza Mahkemesinde görülen davanin 4’üncü durusmasinda taraf avukatlari mahkeme salonunda hazir bulundu. Esas hakkindaki mütalaaya karsi avukat beyanlarinin alinmasinin ardindan kararini açiklayan mahkeme heyeti; saniklar Safiye Soyman, Mehmet Faik Öztürk ve sirket yöneticisi oldugu iddia edilen Berrin Canbolat hakkinda yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanimlanmamis olmasi nedeniyle saniklarin ‘nitelikli dolandiricilik’ suçundan beraatina hükmetti.

“Iddialarin tamamen asilsiz ve haksiz ve kötü niyetli oldugu ispat edilmistir”

Durusmanin ardindan adliye önünde açiklamada bulunan Faik Öztürk’ün avukati Aysun Arik, “Eskisehir’de yasanan bu talihsiz dava, müvekkillerim açisindan son derece yipratici bir sürece sebep oldu. Ama yapilan yargilama sonunda kendilerine istinat edilen iddialarin hepsinin dayanaksiz, haksiz ve ortada suç teskil eden herhangi bir eylem olmadigi gibi müvekkilim açisindan da bu olaya karismasini, bu olayda adinin geçmesini gerektiren herhangi bir dayanak bulunmadigi, yapilan iddialarin tamamen asilsiz ve haksiz ve kötü niyetli oldugu ispat edilmistir. Adalete her zaman güvenmek gerekiyor. Tabii biz avukatlarin görevi bu yargilamalarda tabii ki biz bu savunmalari yapacagiz. Çok sükür bu netice bizi çok mutlu etti. Beraat karari verildi.

Her açindan, Safiye Hanim açisindan ve diger sirket yetkilisi açisindan çok sükür olmasi gereken buydu zaten” diye konustu.



“Daha önceden iddialarla ilgili takipsizlik karari verilmisti”

Beraat kararini degerlendiren Safiye Soyman’in avukati Ozan Gürhan, “Burada müvekkilim Safiye Soyman’a iliskin atili suçlarla ilgili, atili iddialarla ilgili daha önceden Eskisehir Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan takipsizlik karari verilmisti. Bu takipsizlik kararina yapilan itiraz da reddedildi. Burada Adalet Bakanligi yetkililerimizin yapmis oldugu bir degerlendirme neticesinde tekrardan Eskisehir Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan bir iddianame tanzim edildi ve iddianame sonrasinda yargilama açildi. Tabi iddianameyi tanzim eden savcilik kararina yine bu iddianamenin tanzim edilmesi noktasinda görüs bildiren Adalet Bakanligi yetkililerine saygimiz sonsuz. Sonuçta bir yargilama, sorusturma makami. Devlete saygisi sonsuz olan bireyler olarak herhangi bir sey söyleyemeyiz. Ama yargilama içerisinde de müvekkilim Safiye Soyman hanimefendinin kesinlikle müsteki firma olarak gözüken firmayla müsteki olarak gözüken firmayla herhangi bir iliskisi olmadigi, sahibini tanimadigi, yetkilisini bilmedigi, herhangi bir sekilde ticari iliski içerisinde bir araya gelmedigine iliskin biz somut delillerimizle birlikte yargilama makamina bütün savunmalarimizi, bütün delilerimizi ibraz ettik ve yargilama makami da somut delillerimizin nazara alarak müvekkilimiz hakkinda beraat karari verdi” dedi.

Kaynak: İHA