Fransa'da Çok Sayida Meslek Grubu Greve Gitti

Fransa’da çok sayida meslek grubu hayat pahaliligini protesto etmek için sokaga indi. Basta baskent Paris’te olmak üzere birçok kentte 100 binden fazla kisi gösterilere katilirken, çikan olaylarda 11 kisi gözaltina alindi.

Fransa'da Çok Sayida Meslek Grubu Greve Gitti
Fransa’da hayat pahaliligina yönelik protestolar devam ediyor. Genel Emek Konfederasyonu (CGT), Isçi Gücü (FO), Dayanisma (Solidaires), Üniter Sendikalar Federasyonu (FSU), Bagimsiz ve Demokratik Liseler Federasyonu (FIDL) ve Fransa Ulusal Ögrenci Birligi (UNEF) gibi önde gelen sendikalar ve birliklerin çagrisi üzerine çok sayida meslek grubu enflasyon, hayat pahaliligi, emekli ve issizlik reformlarini protesto etmek için genel greve gitti. Basta baskent Paris’te olmak üzere birçok kentte aralarinda ögrencilerin, ögretmenlerin, demiryolu ve saglik çalisanlarinin bulundugu 100 binden fazla kisi gösterilere katildi.

Sendikalarin çagrisiyla Paris’teki Italya Meydani’nda bir araya gelen on binlerce kisi Invalide Meydani’na dogru yürüdü. Enerji ve gida ürünlerindeki fiyat artisi ve enflasyonun yükselisi ile maaslara zam yapilmamasina karsi düzenlenen gösteride, Macron hükümetinin sosyal, ekolojik ve ekonomik politikalari protesto edildi. Göstericiler, ayrica hükümetin grev yapilan rafineri ve petrol dagitim depolarindaki duruma el koymasini kinadi.

Içisleri Bakanligi, Paris’teki gösterilere 13 bin, CGT’ne ise 70 bin kisinin katildigini açikladi.



Polis ve göstericiler arasinda arbede yasandi

Göstericilerin arasina karisan yaklasik 200 kisilik yüzleri maskeli siyah giyimli kisiler, magazalarin camlarini kirarak, çöp kutularini atese verdi. Polisin müdahale ettigi gruptan 11 kisi gözaltina alindi.

Genel grev nedeniyle çok sayida bölgesel ve uluslararasi tren ve otobüs seferlerinde aksamalar yasandi.
Kaynak: İHA