Karatay'in Lavantasi Ekonomiye Katki Sagliyor

Konya’nin merkez Karatay Belediyesi’nin 2019’da 400 bin metrekarelik alanda ilçeye kazandirdigi Karatay Lavanta Bahçesi, yaklasik 3 yildir Konya ve ülke turizmine oldugu kadar ekonomiye de önemli katkilar sagliyor.

Karatay'in Lavantasi Ekonomiye Katki Sagliyor
Karatay Belediyesi, Karaaslan Üzümcü Mahallesi’nde 400 bin metrekarelik alanda olusturdugu Karatay Lavanta Bahçesi’nin lavantalarindan birçok ürün elde etti. Tip, gida ve kozmetik gibi sektörlerin sikça tercih ettigi Karatay’in lavantasi, bugüne kadar sabun, kolonya, dondurma, gazoz, krem ve reçel üretiminde ham madde olarak kullanildi. Her geçen gün ürün çesitliligi artan Karatay lavantasindan elde edilen söz konusu ürünler, Konya’nin yani sira Türkiye’nin dört bir tarafinda düzenlenen fuar, festival ve tanitim günleri gibi etkinliklerde tanitiliyor. Karatay Belediyesinin katildigi söz konusu etkinliklerde satisinin da yapilarak ayni zamanda ekonomiye katki saglanan lavantali ürünler, kisa sürede vatandasin gözdesi. Konya ve Karatay’in yeni markasi haline geldi. Karatay’in lavantasindan elde edilen ürünleri vatandaslar, Karatay Lavanta Bahçesi’nin karsisindaki Lavanta Büfe’nin yani sira Karatay Belediyesinin ilçeye kazandirdigi Kafe Karataylar ile Karatay Termal Tatil Köyü’nden de temin edebiliyor.

"Katma degeri yüksek lavantadan çok yönlü verim aliyoruz"

Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Karatay’a yeni bir renk olan Karatay lavantasinin ve lavanta ürünlerinin vatandaslarin yeni gözdesi oldugunu söyledi.

Karatay Lavanta Bahçesi’nin görselligiyle bölgenin yeni çekim merkezlerinden birisi oldugunu belirten Baskan Kilca, Karatay lavantasindan elde ettikleri yag, reçel, dondurma, gazoz ve daha birçok ürünle ekonomiye de katki sagladiklarinin belirtti.

Kilca, “Konya’miza ve ilçemize deger katacak projeler üretmeye devam ediyoruz. Farkli zenginliklere, essiz güzelliklere, verimli ve bereketli topraklara sahip bir ilçeyiz. Bunun farkinda olarak 2019’da Türkiye’nin en büyük lavanta bahçesini olusturma çalismalarimizi baslatmistik. Çalistigimiz söz konusu alan, daha önce molozla kapli ve isgal edilmis alandi. 400 bin metrekarelik alanda Karatay Lavanta Bahçemizi olusturduk ve essiz bir güzellige sahip bahçemiz olustu. Bahçemiz sadece görselligiyle degil ekonomiye de katki sagliyor. Örnegin bahçemizin lavantalarindan sabun, kolonya, dondurma, gazoz, krem ve reçel gibi ürünlerin üretimini yapiyoruz. Hiçbir kimyasal koruyucu ve aroma verici kullanmadan ve tamamen geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlerimiz büyük begeni topladi. Karatay Belediyesi olarak bu projemizle ayni zamanda çiftçilerimize de ön ayak olmayi amaçliyoruz. Bu konuda da önemli bir mesafe aldik” dedi.



Baskan Kilca, Karatay Lavantasi ve ürünlerini Cumhurbaskani Erdogan’a anlatti

Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca ile AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Leyla Sahin Usta, Karatay lavantasini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a da tanitma firsati buldu. AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaskani Erdogan ile bir araya gelen Baskan Kilca, Karatay Lavanta Bahçesi ve lavantadan üretilen ürünler hakkinda Cumhurbaskani Erdogan’a detayli bilgi verdi. Baskan Kilca, “Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a AK Parti Genel Baskan Yardimcimiz Leyla Sahin Usta ile birlikte Karatay’imiza dair tüm yatirimlarimizi ve projelerimizi tanittik. Özellikle Konya’mizin yeni markasi haline gelen Karatay lavantasi ile elde ettigimiz katma deger ve üretimini sagladigimiz ürünler hakkinda detayli bilgi verme firsatimiz oldu. Bugüne kadar oldugu gibi bu görüsmemizde de Cumhurbaskanimiz, Karatay’imiz ile ilgili projelerimizle çok yakindan ilgilendi, her zaman yanimizda oldugunu ifade ettiler. Bu vesileyle Karatay’imizin her zaman arkasinda olan, tüm imkanlari seferber eden Cumhurbaskanimiza güven ve destekleri için çok tesekkür ediyorum. Bizler, ilçemize, sehrimize ve insanimiza deger katacak daha birçok projelerimizle hizmet etmeye devam edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA