Cesedi Yakilan Kadinin Küllerinden Portresi Yapildi

Yalova’da ressam Serap Lokmaci, Macaristan’da öldükten sonra dini inanci geregi cesedi yakilan bir kadinin portresini 15 saatlik bir çalismayla tamamladi.

Cesedi Yakilan Kadinin Küllerinden Portresi Yapildi
Ressam Serap Lokmaci’nin bir arkadasinin Macaristan’da vefat eden 70 yaslarindaki kayinvalidesinin küllerinden portresini yapma istegi, Protestan aile tarafindan olumlu karsilandi. Adinin açiklanmasi istenmeyen kadinin vasiyeti üzerine Istanbul Bogazi ve Tuna Nehri’ne dökülen küllerinin bir kismi da tablo yapilmasi için Serap Lokmaci’ya teslim edildi. Lokmaci, atölyesinde, kadinin sevdigi “Somewhere Over The Rainbow” sarkisi esiginde yaklasik 15 saat süren çalismayla tablosunu tamamladi.

Tuvalde milim milim çalisarak mimikleri ortaya çikardigini anlatan Lokmaci, yüz, göz, agiz bölümlerini 7 saatte tamamladigini söyledi.

Aile ile görüstügü sirada bu fikrin ortaya çiktigini ifade eden Lokmaci, “Ölen kadinin torunuyla sohbet esnasinda anneannesinden geriye kalan, onu ziyaret edebilecegi bir mezarin olmayisi onu üzüyordu. Ben de böyle bir sey teklif ettigimde torunu çok sevindi. Beni de bu çalisma oldukça heyecanlandirdi. Çünkü sira disi bir deneyimdi benim için. Süreç böyle basladi, aile de çok sevindi. Vasiyet yerine getirildikten sonra küllerin bir kismi bana teslim edildi. Ben de 15 saatlik bir çalisma sonucu silueti çikardim” dedi.



Türkiye ve dünyada ilk

Lokmaci, çalismasini külleri tutkalla yapistirarak gerçeklestirdigini dile getirdi. Türkiye’de ve dünyada ilk olan çalismayi, küllerin dogal halini bozmadan yapistirarak yaptigini kaydeden Lokmaci, “Daha önce dünyada yapilmis bu tarz çalismalar var ama boyanin içine katilmis ya da suya karistirilmis küller. Bu sekilde portreler yapilmis, ben formunu bozmadan, en dogal haliyle yapistirarak bunu gerçeklestirdim. Çok sordular ’Korkuyor musun?’ diye, hiç korkmadim. Sadece ilk basta bu küllere materyal gözüyle bakiyordum. Daha sonra sevdigi sarki ile çalismaya baslayinca inanilmaz duygu dolu bir an yasadim. Sanki onunla yilladir tanisiyormusum gibi, konusuyoruz gibi oldu. Bu çalisma açikçasi beni çok etkiledi" diye konustu.



“Ara ara agladim"

Çok yorucu bir çalisma gerçeklestirdigi söyleyen Lokmaci, 15 saatlik zaman içinde yaklasik 2 saat mola verdigini ifade etti.

Çalismanin kendisini etkiledigini belirten Lokmaci, “Açikçasi çok duygulandim. Hatta ara ara agladim diyebilirim. Daha önce yaptigim çalismalarda hiç bu kadar etkilenmemistim. Kemoterapi gören bir hastamizin kizi bana kesilmis saçlarini vermisti. Onun portresini yaptiktan sonra saç kismina annesinin saçlarini eklemistim. Onun haricinde yine trafik kazasinda ölen birinin kiz arkadasi, üzerindeki son kiyafetlerini bana vermisti. Onlari da resme dahil edip çalismistim” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA