Mihalgazi Ve Sarikaya Arazileri De Yerli Ve Milli Bugday Çesidi 'Reis'e' Kavustu

Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü’nce desteklenen “Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi” ile “Atil Araziler Bugday Tohumlariyla Yeserecek Projesi” adi altinda tohum teslim törenleri gerçeklestirildi.

Mihalgazi Ve Sarikaya Arazileri De Yerli Ve Milli Bugday Çesidi 'Reis'e' Kavustu
Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü koordinatörlügünde tohum teslim töreni gerçeklestirildi.

“Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi” ve “Atil Araziler Bugday Tohumlariyla Yesertecek Projesi” adi altinda Saricakaya ve Mihalgazi ilçelerinde, basvuru sartlarini tasiyan adaylara toplamda 128 üreticiye yüzde 75’i hibe, yüzde 25’i çiftçi katkisiyla temin edilen 30 ton reis çesidi bugday tohumlari teslim edildi. Düzenlenen tohum teslim törenine Saricakaya Kaymakami Hasan Çakir, Mihalgazi Belediye Baskani Zeynep Günes Akgün, Il Tarim ve Oman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, Saricakaya Belediye Baskan Yardimcisi Ramazan Isik, Saricakaya Ak Parti Ilçe Baskani Fatih Er, Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü teknik personeli ve üreticiler katildi.



“Çiftçilerimize tohum tedarik ettik”

Etkinlikte konusan Tarim ve Orman Il Müdürü Gümüs; “Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlari üzerine ‘Ekilmedik bir karis toprak kalmasin, desteklenmedik hiçbir çiftçimiz kalmasin” slogani ile çikmis oldugumuz bu yolda, Il Müdürlügü’müzdeki ekip arkadaslarimizla yapmis oldugumuz projeleri hayata geçirmenin mutlulugunu yasiyoruz. Atil arazilerin degerlendirilmesi, afetlerden zarar gören çiftçilerimizin zararlarinin karsilanmasi, farkli sebeplerle çiftçi kayit sistemine kayit yaptiramayan veya dâhil olamadiklari için desteklemelerden yararlanamayan çiftçilerimizin faydalanabilmesi ve bos kalan arazilerimizin degerlendirilebilmesini amaçladik. Bugday tohumlarinin kalitelisini hem kurakliga ve hastaliga dayaniklisini hem de daha ucuza temin edilebilmesini saglamak istedik. Valimizin katkilari ve bakanligimizin bizlere saglamis oldugu bütçe imkânlariyla yüzde 75’i hibe ile çiftçilerimize tohum tedarik ettik. Bu proje kapsaminda teslimini gerçeklestirdigimiz bugday tohumlari Eskisehir’de, Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nde gelistirilmis, yerli ve milli çesidimiz olan Reis çesididir. Tohumlarimiz hem kurakliga dayanikli hem de suluda çok iyi verim vermektedir. Ayni zamanda kilçikli bir bugday çesidi oldugu için domuza karsi da korunaklidir. Kuruda 500 kiloya, suluda ise 800 kilo, 1 ton arasinda verimi vardir. 1. sinif ekmeklik bugday çesididir. Bu proje çerçevesinde Eskisehir’de 14 ilçemizde 207 mahalleden toplamda 1415 çiftçimize 38.828 dekar alana ekilmek üzere 698 ton Reis çesidi bugday tohumlarinin teslimini gerçeklestiriyoruz. Teslimini gerçeklestirdigimiz bugday tohumlarinin tüm çiftçilerimize hayirli ve bereketli olmasini diliyorum” dedi.



“Tohum desteginin üreticimiz için çok önemli oldugunu düsünüyorum”

Saricakaya Kaymakamligi önünde gerçeklestirilen etkinlikte konusan Kaymakam Hasan Çakir: “Bilindigi üzere küresel olarak dünya çapinda gida arzinda önemli sorunlar yasanmaktadir. Devletimiz bu baglamda üreticisinin yaninda olmak, tohum destegi ve belli basli tesvik uygulamalarini hayata geçirerek üreticisine destek olmaktadir. Bu anlamda bugün gerçeklestirilen tohum desteginin üreticimiz için çok önemli oldugunu düsünüyorum. Yerli ve milli çesidimiz olan Reis bugday tohumluklarinin çiftçilerimize hayirli ve bereketli olmasini diliyorum” dedi.



689 ton bugday tohumu teslim edildi

Mihalgazi ilçesinde 2 mahalleden 5 çiftçiye 65 dekar araziye ekilmek üzere 1,63 ton, Saricakaya ilçesinde 10 mahalleden 123 çiftçiye 1283 dekar araziye ekilmek üzere 28,60 ton Reis çesidi bugday tohumunun üreticilere teslim edilmesi ile etkinlik sona erdi. Eskisehir’de Bugday Yetistiriciliginin Arttirilmasi ve Atil Araziler Bugday Tohumlariyla Yeserecek Projeleri kapsaminda, toplamda 14 ilçemizde, 207 mahallemizde bulunan 1415 çiftçimiz eliyle 38 bin 828 dekar alana ekilmek üzere 698 ton bugday tohumu çiftçilerimize teslim edildi. Teslim edilen “Reis” adli bugday çesidimiz Eskisehir Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünce gelistirilen, Eskisehir topragina ve iklimine tamamen uyumlu, yüksek verimli yerli ve milli bugday çesidi oldugu bildirildi.

Kaynak: İHA