Bakan Akar Açiklamasi 'Kazakistanli Kardeslerimize Her Türlü Yardimi Yapmaya Haziriz'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kazakistan’da yasananlara iliskin, “Biz Kazakistan’in her zaman oldugu gibi bugün de yanindayiz. Herhangi bir talep geldiginde, istek oldugunda, bize emir, talimat verildiginde biz de Kazakistanli kardeslerimize her türlü yardimi yapmaya, elimizden gelen destegi saglamaya haziriz” ifadelerini kullandi.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, medya kuruluslarinin temsilcileri ile bir araya gelerek, “2021 Yili Genel Degerlendirmesi” yapti. Burada gazetecilerin sorularini yanitlayan Bakan Akar, Ukrayna’ya IHA/SIHA satisina yönelik soru üzerine, “Özel bir sirketin Ukrayna ile yaptigi çalismalar” diye konustu.



“Kazakistanli kardeslerimize her türlü yardimi yapmaya haziriz”

Kazakistan’da yasananlara iliskin degerlendirmesi sorulan Akar, sunlari söyledi:

"Dostumuz Kazakistan ile tarihi kültürel iliskilerimiz, askeri, egitim is birligi dahil olumlu münasebetlerimiz var. Çalismalarimiz devam ediyor. Son gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Kazakistan bizim önemli bir müttefikimiz. Bir an önce Kazakistan’a huzurun gelmesi, nizamin hakim olmasi. Bizim inancimiz Kazakistan, oradaki kardeslerimiz kendi imkan ve kabiliyetleriyle oradaki bütün zorluklari asacaktir. Biz Kazakistan’in her zaman oldugu gibi bugün de yanindayiz. Cumhurbaskanimiz her türlü bilgi ve tecrübe paylasimina haziriz seklinde açiklamada bulundu. Bu bizim için talimattir. Herhangi bir talep geldiginde, istek oldugunda, bize emir, talimat verildiginde biz de Kazakistanli kardeslerimize her türlü yardimi yapmaya, elimizden gelen destegi saglamaya hazir oldugumuzu ifade ediyoruz."

“Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan, Misir ne olur hep beraber görecegiz”

Misir ve Suudi Arabistan’in son dönemde Yunanistan ile yakinlasmasi üzerine degerlendirme yapan Akar, "Gelismeleri objektif ve sogukkanli izlememiz, dikkatli, hassas olmamiz lazim. Olaylari kendi sinirlari içinde tutmamiz lazim. Ortaya bilinçli sekilde pompalanan bilgiler dogrultusunda baktigimizda olaylar bizi farkli yerlere götürüyor. Burada herhangi bir endiseye gerek yok. Bütün ilgili kurumlar, kuruluslar, bakanliklar çalismalarini sürdürüyor. BAE ile geldigimiz nokta belli. Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan, Misir ne olur hep beraber görecegiz. Dolayisiyla herkes yerini alacak" diye konustu.



“Pakistan’in ATAK helikopteri almaktan vazgeçtigi iddiasi gerçek degil”

Pakistan’in ATAK helikopteri almaktan vazgeçtigi iddialari sorulan Akar, "Resmi makamlarla yaptigimiz görüsmelerde bu iddialarin kesinlikle gerçek olmadigini belirttiler. Pakistan yetkilileri de haberin gerçegi yansitmadigina iliskin açiklama yapti" dedi.



“Teenni ile hareket önemli”

NATO ve Rusya arasinda yapilmasi planlanan toplantilara yönelik Türkiye’nin düsünceleri sorulan Akar, sunlari kaydetti:

"Su anda kriz biraz irtifa aldi, yükseldi ama bu konu yillardan beri var. Burada bir Kirim var, Ukrayna var, Donbass var, bir isgal var. Basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere birçok kez Kirim’in ilhakini tanimadigimizi belirttik. Donbass’a yönelik tartismalar var. Biz dost ve müttefik ülkelerle, muhataplarimizla zaten bunlari konustuk görüsüyoruz. Baslangiçtan beri bizim ortaya koydugumuz vizyon: Biz baristan, görüsmeler yoluyla problemlerin çözümünden yanayiz. Gerilimi artirmayalim, herhangi bir sekilde provokatif davranislardan veya provokatif olarak anlasilacak davranislardan uzak duralim. Karadeniz’de bir statüko var, Montrö var bunu bozmayalim, bu konuda bir tarafta Karadeniz’de kiyisi olan ülkeleri sükunete davet ederken diger taraftan da Montrö’ye uymalari konusunda NATO ülkeleri basta olmak üzere diger dost ve müttefik ülkelerle biz gerekli görüsmeyi, konusmayi yapiyoruz. Politikamiz, açik ve net. Bu konuda samimiyiz. Herhangi ani bir hareket, rutin olmayan bir hareketle birlikte bazi olaylar zincirinin baslangici olabilir. Bu da bir takim sikintiya sebebiyet verebilir. O nedenle teenniyle hareket etmenin çok önemli oldugunu muhataplarimiza tekrar tekrar söylüyoruz."

“Bir gerçegi ifade ettik”

Akar, “Türkiye’ye 1950 metre mesafedeki Meis Adasi’na iliskin ‘Harp Okulu ögrencisinin yüzme standardi 2 bin metre. Yani yüzerek giderler’ ifadesini kullanmistiniz. Bu sözlerinin Yunanistan’da yanki uyandirdi, degerlendirmeniz nedir?” sorusunu söyle cevapladi:

“Bakanlik’ta kendi içimizdeki bir toplantida 10 kilometrekarelik Meis’e, Yunanistan’a 600 kilometre, Türkiye’ye ise 1950 metre uzaklikta. Buraya 40 bin kilometrekare deniz yetki alani istiyorlar. Bizim Harp okulundaki yüzme standardimiz 2 bin metre. Bu kadar yakin manasinda bir ifade kullandik. Orada bir gerçegi ifade ettik.”

“6 mil yapmissin öyle veya böyle, haline sükret otur oturdugun yerde”

Yunanistan’in 6 mil karasularini 12 mile çikarma talebine deginen Akar, sunlari söyledi:

“Bunu 12 mile çikarirsaniz biz buradan uluslararasi sulara çikarken izin isteyecegiz yani? Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara sah olsa. 6 mil yapmissin öyle veya böyle, haline sükret otur oturdugun yerde. Bizim söyledigimiz sey baris, huzur olsun, bu sartlarda iki taraf zenginliklerden istifade etsin, Türk halki da Yunan halki da mutlu, müreffeh yasasin. Bunu söylemek herhangi bir zafiyet olmadigi gibi, hakkimizi, hukukumuzu koruruz demek de bir tehdit degil. ‘12 milin zamanidir’ gibi yanlis bir hesap yapmasinlar. Çünkü bu yanlis hesabi baskalari da yapti, ‘15 Temmuz’dan sonra bu ordu bir sey yapamaz dediler’ bu ordu bir ay sonra Firat Kalkani Harekati’ni icra etti ve 4 bin DEAS mensubunu gögüs gögse mücadele ile etkisiz hale getirdi. Dolayisiyla bu konuda herhangi bir sekilde bizi test etmesinler, böyle bir maceraya girismesinler. Böyle bir hata yapmazlar insallah.”

“Gerek Irak gerek Suriye’de olsan bizim bir misyonumuz, vazifemiz var”

“Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik saldirilarin devam etmesi durumunda Cumhurbaskani Erdogan, ‘Gereginin yapilacagini’ söylemisti. Sinir ötesi operasyon gündemde mi” sorusuna yönelik Akar, “Gerek Irak gerek Suriye’de olsan bizim bir misyonumuz, vazifemiz var. Nedir o? Sinirlarimizin, vatandasimizin güvenligi. Onun için yapilmasi gereken ne varsa bugüne kadar yaptik bundan sonra da ayni esaslar dahilinde uluslararasi hukuk çerçevesinde yapmaya devam edecegiz. Bunlarin yeri ve zamani var, durum ve sartlar var. Bununla ilgili her seyin bir zamani var, yeri geldiginde gerekli sey yapiliyor” ifadelerini kullandi.

“Devlet refleksi neyi gerektiriyorsa bugüne kadar yaptik, bundan sonra da yapacagiz”

Akar, Suriye ve Türkiye arasinda bir görüsmenin gerçeklesip gerçeklesmedigine yönelik soruya su cevabi verdi:

“Ilgili bakanlik ve kurumlarimiz ülkemizin hak ve menfaatleri için yapilmasi gereken neyse bunlari örtülü, açik yaptilar, yapacaklar. Tarihi, cografyasi, milletiyle, ordusuyla ekonomisiyle Türkiye büyük bir millet, devlet. Bu manada devlet refleksi neyi gerektiriyorsa bugüne kadar yaptik, bundan sonra da yapmaya devam edecegiz.”

Akar, Kerkük’teki gelismeler hakkinda düsüncesi sorulmasi üzerine, “Kerkük konusu bizim için çok önemli. Yakindan takip ediyoruz. Erbil ve Bagdat ile görüserek orada kabul edilebilir davranis içinde olmalari konusunda taraflarla temaslarimizi, yakin ilgimizi sürdürüyoruz. Dolayisiyla Kerkük’teki kardeslerimizin gelecegi, güvenligi bakimindan herhangi bir olumsuzluk olusmamasi için her türlü gayreti gösteriyoruz” dedi.

“Dedeagaç’ta ABD yiginagi yapildigina” yönelik basina yansiyan haberlere iliskin görüsü sorulan Akar, ABD’nin 2014’ten beri Avrupa güvenligine katki için tatbikatlar yaptigini belirterek, “Daha önce Baltik üzerinden intikaller yapiliyordu. Daha sonra tatbikatin yönünü bu tarafa kaydirdilar. Bu bir tatbikattan ibaret. Olaylari yakindan takip ediyoruz. Bu isin bilinen, açiklanan, objektif tarafi bu: tatbikat yapiliyor. Tatbikatin bir parçasi olarak Dedeagaç’a birlik getiriyorlar. Bu tür gelismeleri yakindan takip edecegiz ama her yapilan da bize karsi yapiliyor gibi bir endiseye kapilmayacagiz” ifadelerini kullandi.

“S400 herhangi bir saldiri silahi degil, kimseye tehdit degil”

Akar, “S400 konusunun çözümü nasil olabilir” sorusu üzerine sunlari kaydetti:

“Konusalim, çözelim diyoruz. Biz S400’ü niye aldik, gelin size izah edelim diyoruz. S400 herhangi bir saldiri silahi degil, kimseye tehdit degil. F35’lerle beraber kullanildiginda birtakim sakincalar doguruyorsa gelin görüselim, onu önleyelim. Gerekirse NATO’yu da çagirin. Bizim görüslerimiz bu. Burada hakliyiz. Biz 84 milyon ve 780 bin kilometrekare vatan topraklarinin hava ve füze saldirilarina karsi korumak mecburiyetimiz var Gelin konusalim, bu isi uzatmayalim asil problem konumuz PKK/YPG diyoruz.”
Kaynak: İHA