Bu Çorba Içilmiyor Löp Löp Yutuluyor

Bünyesinde birçok lezzeti bulunduran mutfak kültürüne sahip illerden biri olan Yozgat’ta, özel olarak hazirlanan hamuru ile birlikte löp löp yutulan arabasi çorbasi, kis aylarinda vatandaslarin içini isitiyor.

Bu Çorba Içilmiyor Löp Löp Yutuluyor
Av hayvanlarinin, hindi, kaz veya tavuk etiyle pisirilen sicak çorba ile özel olarak hazirlanmis soguk hamurun bulustugu "arabasi", Yozgat’ta kis mevsiminin vazgeçilmez yöresel lezzeti olarak tarihi konaklarda ikram ediliyor. 2012’de TSE’ye tescil ettirilen arabasi, restore edilerek kültür hizmetlerinde kullanilan tarihi konaklardaki etkinliklerde yasatiliyor.

Arabasi etkinlikleri, Yozgat türküleri ve siirleri ile yillardir vatandaslarin bir araya gelerek birlik ve beraberliginin artmasina vesile oluyor. Özellikle uzun kis gecelerinde yapilan ev ziyaretlerinde ikram edilen arabasi gelenegi, Yozgat’ta asirlardir devam ediyor.

Kis mevsiminde gribal enfeksiyonlara karsi vücut direncini artirmasiyla da bilinen arabasi çorbasi, vatandaslarca siklikla tercih ediliyor.

Hüzni Baba Tarih-Edebiyat ve Musiki Konaginda düzenlenen arabasi programinda açiklamlarda bulunan Fadime Solmaz, “Yozgat arabasisi Yozgat’imizin tarihi ve kültürel konaklarinda özellikle soguk kis günlerinde insanlarimizi birlestirici bir özellige sahip. Soguk kis gecelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan arabasi çorbasini burada belirli gün ve haftalarda içiyoruz” dedi.

Ilk defa arabasi çorbasi içtigini söyleyen üniversite ögrencisi Ismail Arslan ise “Ben ilk defa arabasi çorbasi içiyorum ve çok lezzetli oldugunu düsünüyorum. Hamurunu da birlikte çorba esliginde yutuyoruz, bu bizi tok tutuyor, güzel bir tadi da var. Yozgat arabasi çorbasi kisin vazgeçilmez lezzetlerinden, biz bu çorbayi içmiyoruz löp löp yutuyoruz” seklinde konustu.

Arabasi çorbasinin gribal rahatsizliklara iyi geldigini belirten Dursun Ayer de, “Yöremizin arabasi çorbasi hem kis sartlarina insani dayanikli hazirlar hem de gribal enfeksiyonlarina çok iyi gelir. Av ve kümes hayvani etleriyle çorbamiz yapilir. Misafirlerimize ikram ettigimiz bir yemegimizdir. Önceleri köy odalarinda misafirleri agirlamak için yapilirdi. Örfümüzü, adetimizi, geleneklerimizi unutturmamak ve sofrada yapilan sohbetlerde de eski hatiralari canlandirmak için arabasi etkinliklerini asirlardir sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA