NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'NATO, Yazili Önerilerini Rusya'ya Iletti'
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nin güvenlik tekliflerine yazili yanit verildigini belirterek, "NATO, yazili önerilerini Rusya’ya iletti" dedi. Rusya’ya bir kez daha tansiyonu düsürme çagrisinda bulunan Stoltenberg, "Rusya, ülkelerin rizasi olmadan konuslandirdigi Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki güçlerini geri çekmeli ve tüm taraflar, Normandiya formati da dahil olmak üzere çatismalari çözme çabalarina yapici bir sekilde dahil olmalidir" ifadelerini kullandi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nin sundugu güvenlik teklifine NATO ve ABD’nin yazili yanitini göndermesinin ardindan basin toplantisi gerçeklestirdi. Stoltenberg konusmasinda, "Avrupa-Atlantik güvenligi için kritik bir an ile karsi karsiyayiz. Rusya’nin Ukrayna ve çevresinde askeri yiginagi devam ediyor, 100 binden fazla Rus askeri bölgede ve Belarus’taki önemli konuslandirmalar dahil olmak üzere daha fazlasi da yolda. Rusya’yi bir kez daha tansiyonu düsürmeye çagiriyoruz. NATO, gerilimlerin ve anlasmazliklarin diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektigine kesinlikle inanmaktadir. Zorla ya da güç tehdidiyle degil" ifadelerini kullanarak Rusya’ya bir kez daha diplomasi çagrisinda bulundu. Rusya’nin güvenlik tekliflerine iliskin ABD ve NATO’nun yazili yanitini ilettigini duyuran Stoltenberg, "Bugün NATO, yazili önerilerini Rusya’ya iletti. Bunu ABD ile paralel olarak yaptik" seklinde konustu.
"Moskova ve Brüksel’de ofislerimizi yeniden kurmaliyiz"
"Rusya’nin NATO ile diplomatik baglarini kesmesi, diyalogumuzu daha da zorlastiriyor" diyen Stoltenberg, "Bu yüzden Moskova ve Brüksel’de kendi ofislerimizi yeniden kurmaliyiz. Ayrica seffafligi tesvik etmek ve riskleri azaltmak için mevcut askeri iletisim kanallarimizdan tam olarak yararlanmali ve ayrica acil kullanim için bir sivil yardim hatti kurmanin yollarini aramaliyiz" ifadelerini kullandi.
"Rusya’nin endiselerini dinlemeye haziriz"
Ukrayna ve çevresindeki durum da dahil olmak üzere Avrupa’nin güvenligine deginen Stoltenberg, "Rusya’nin endiselerini dinlemeye ve Helsinki Nihai Senedi’nden baslayarak Avrupa güvenliginin temel ilkelerini nasil koruyacagimiz ve güçlendirecegimiz konusunda gerçek bir görüsme yapmaya haziriz. Bu, her ulusun kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkini içerir" dedi.
"Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki güçlerini geri çekmeli"
Stoltenberg, "Rusya, müttefiklere ve diger uluslara yönelik zorlayici güç durusundan, saldirgan söylemlerden ve kötü niyetli faaliyetlerden kaçinmalidir. Rusya ayrica, bu ülkelerin rizasi olmadan konuslandirdigi Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki güçlerini geri çekmeli ve tüm taraflar, Normandiya formati da dahil olmak üzere çatismalari çözme çabalarina yapici bir sekilde dahil olmalidir" diye konustu.
Rusya’ya yeniden diyalog çagrisi
Risk azaltma, seffaflik ve silah kontrolüne de deginen Stoltenberg, "Tarih göstermistir ki bu konularla ilgilenmek herkes için gerçek bir güvenlik saglayabilir. Bu yüzden gerçek bir fark olusturacak pratik önlemlere ihtiyacimiz var. Ilk adim olarak NATO-Rusya Konseyi’nde tatbikatlar ve nükleer politikalar hakkinda karsilikli brifingler öneriyoruz. Ayrica askeri seffaflik konusundaki Viyana Belgesi’ni modernize etmeli, uzay ve siber tehditleri azaltmak için çalismaliyiz" dedi.
"Biz çatisma pesinde degiliz. Ancak ittifakimizin güvenligi ile ilgili ilkelerden taviz veremeyiz"
Stoltenberg, "Havada ve denizde olaylari önleme konusunda istisare etmeli ve kimyasal, biyolojik silahlarla ilgili uluslararasi taahhütlere tam olarak uymayi yeniden taahhüt etmeliyiz. Son olarak, silah kontrolü konusunda ciddi bir konusma yapmamiz gerekiyor, nükleer silahlar ve orta, kisa menzilli füzeler de dahil. NATO-Rusya Konseyi’nde tüm bu konulari daha ayrintili olarak ele almak için müttefikleri ve Rusya’yi bir dizi toplantiya davet ettim. Müttefikler mümkün olan en kisa sürede bir araya gelmeye hazir. Tüm çabalarimizda Ukrayna ile oldugu kadar Finlandiya, Isveç, Gürcistan ve tabii ki Avrupa Birligi de dahil olmak üzere diger NATO ortaklariyla yakin is birligi içinde olmaya devam ediyoruz" dedi.
Stoltenberg, "NATO savunma amaçli bir ittifaktir ve biz çatisma pesinde degiliz. Ancak ittifakimizin güvenligi ile ilgili ilkelerden taviz veremeyiz. Kurulus anlasmamiza ve 5. maddede güvence altina alinan toplu savunma taahhüdümüze tamamen bagliyiz. Tüm müttefikleri savunmak ve korumak için gerekli tüm önlemleri alacagiz" seklinde konustu.
"Açik kapi politikasi temel prensibimiz"
Stoltenberg, Ukrayna’nin NATO üyeligine dair bir gelen soruya ise, "Açikça söyledik, her ülke kendi kaderini tayin etme hakkina sahip. Ukrayna gibi isteyen her ülke NATO üyeligine basvurabilir. Açik kapi politikasi temel prensibimiz" seklinde yanit verdi.