Aykut Özdarendeli Açiklamasi 'Omicron Varyanti Için Çalismalarimiz Devam Ediyor'

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) Ocak ayi meclis toplantisina katilan ERÜ Asi Arastirma Gelistirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Aykut Özdarendeli, Aykut Özdarendeli: “Omicron varyanti için çalismalarimiz devam ediyor” dedi.

Aykut Özdarendeli Açiklamasi 'Omicron Varyanti Için Çalismalarimiz Devam Ediyor'
KTO Konferans Salonu’nda yapilan toplantiya KTO Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, ERÜ Asi Arastirma Gelistirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Aykut Özdarendeli, yönetim kurulu ve oda üyeleri katildi.

OSB’lerdeki elektrik kesintisinin bütün üretimi ve ihracati etkileyecegini söyleyen KTO Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy, “Son günlerde hepinizin bildigi gibi Iran kaynakli dogalgaz arz sikintisinin ardindan bu kez de OSB’lerde elektrik kesintilerine gidilmeye baslandi. Sehrimizde de Kayseri 1. OSB Pazartesi-Sali-Çarsamba günleri, Mimarsinan OSB, Incesu OSB ve Kayseri Serbest Bölge’de ise Çarsamba-Persembe-Cuma günleri elektrik kesintisi uygulanacak. Bu ne demek, Üretimi, ihracati, verimliligi olumsuz etkileyecek demek. Türkiye’nin kurtulusu üretim ve ihracattir. Üretimin kesintiye ugradigi bu dönemde, sanayimizin önemli bir hasar alacagi bir gerçek. Enerji ihtiyaci olan sanayi tesislerinde kisitlama olmamali. Sanayimizde kapasite ve üretim ivmelerini yavaslatacak bu karar ihracatimizi da olumsuz yönde etkileyecegini düsünüyorum. Bu sürecin dogru bir sekilde yönetilmesi, hasarinda minimuma indirilmesi gerekmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizla yaptigimiz toplanti sonrasi sürecin en az sikinti ile asilabilmesi için çalismalar yürütülüyor. Üretim ve ihracatin gelecegi için enerji arz güvenligi biran önce saglanmalidir. Bu sikintiyi hep birlikte kamu ve reel sektör birlikte asacagiz. Allah devletimize çok versin. Arzda yasanilan sikintilari bir daha yasamamak dilegiyle. Tam gaz çalismaya ve üretmeye devam. Yeri gelmisken Rabbimin bize bahsettigi bu cennet vatanda günes ve rüzgardan daha çok faydalanmaliyiz. Yenilenebilir enerji yatirimlari tesvik edilmelidir. Kendi kendine yeten ülke olma mecburiyetimiz var. Savunma sanayiinde, tarimda, gidada ve enerjide kendi kendine yeten ülke olmak zorundayiz” dedi.

“Omicrona karsi çalismalarimiz tüm hiziyla devam ediyor”

Türkovac asisinin alfa ve delta varyantlarinda koruyuculugunun tespit edildigini ve omicron varyantina karsi da çalismalarin devam ettigini söyleyen ERÜ Asi Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, “2 yildir kovid-19 pandemisi bütün dünyada halen devam ediyor. Biz pandeminin Türkiye’de ortaya çikmasiyla birlikte zaten Erciyes Üniversitesi’nde 2013 yilinda kurulan asi merkezimizde çalismalarimiza basladik. Bu anlamda da oradaki bilgiler tecrübeler noktasinda da pandemi çiktigi zaman merkez olarak çalismaya hazir bir merkezdik. Erciyes Üniversitesi’nde Rektör hocamizin destek ve Saglik Bakanligi ile yaptigimiz bir projeyle asi çalismalarina start verdik ve 2020 Martinin sonun da virüsü ilk izole eden kurum olduk. Izole edilmesinin ardindan asi çalismalarina basladik. Ardindan klinik öncesi dedigimiz çalismalar, laboratuvar çalismalari basladi.

Klinik öncesi çalismalar basladi ve 2021 Haziranindan sonra da Faz-3 çalismalari basladi ve hala devam ediyor. Ülkemize karsi böyle bir görevi yerine getirmenin mutlulugunu yasiyoruz. Bu noktada su anda Türkovac asisi, 2021 Aralik sonunda acil kullanim onayi aldi ve üretimine baslandi. Laboratuvardan baslayan bütün çalismalar ülkemizde gerçeklestirilen bir süreç olmasi bakimindan da Erciyes Üniversitesi olarak tabi ki bizim gururumuzdur. Türkovac ile birlikte ülkemizde bu tür pandemilere, salginlara artik cevap verebilecek yetismis insan gücünün de olusmaya basladigini düsünüyorum. Biz ERÜ Asi Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezi olarak, hem salginda hem de pandemide hazir bir sekilde çalismalarimizi devam ettiriyoruz. Su anda varyantlarla ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Alfa ve deltaya karsi Türkovac korumus oldugunu gösterdi. Su sira Omicron varyantiyla ilgili çalismalarimiz bütün hiziyla devam ediyor” ifadelerini kullandi.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis da, “Biz özellikle Ömer Gülsoy baskanima çok tesekkür ediyoruz. Asinin ilk gelisiminden itibaren asinin hangi durumda oldugunu her zaman istisare ediyorduk. Türkiye’de ve Kayseri’de takip eden birçok devlet büyügümüz, kurumlarimiz vardi. Sag olsun üniversitemizden de bahsetti sayin baskanimiz. Ben gerçekten ERÜ Rektörü olmaktan büyük gurur duyuyorum. Meclisimizin hayirlara vesile olmasini diliyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan Baskan Gülsoy tarafindan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis’a ve ERÜ Asi Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye plaket ve sertifika takdim edildi.
Kaynak: İHA