ANKARAKA 40 Sirkete Tibbi Cihazlar Hakkinda Bilgilendirme Yaparak Sertifika Verdi

Ankara Kalkinma Ajansi (ANKARAKA), Ankara’nin ilaç, tibbi cihaz ve medikal ürünler alaninda faaliyet gösteren 40 sirket ve girisimcinin kapasitelerinin artirilmasi hedefiyle tasarladigi Ilaç, Tibbi Cihaz ve Medikal Ürünler Hizlandirici Programi’ni tamamladi.

ANKARAKA 40 Sirkete Tibbi Cihazlar Hakkinda Bilgilendirme Yaparak Sertifika Verdi
ANKARAKA tarafindan Ankara’nin ilaç, tibbi cihaz ve medikal ürünler alaninda faaliyet gösteren sirket ve girisimcilerinin kurumsal kapasitelerinin artirilmasi hedefine katki saglamak adina “Ilaç, Tibbi Cihaz ve Medikal Ürünler Hizlandirici Programi” baslatilmisti. Egitimlerine ocak ayinin ilk haftasinda baslanilan program, bu sene farkli bir konsepte tasinarak egitim ve mentorluk bileseninden olusan hibrit bir yapiya dönüstürüldü. Verilen egitimler, ISO 13485 Kalite Yönetim Sistemi, Medical Device Regulation (MDR) Uygulanmasi, Tibbi Cihazlarda Klinik Süreç, Tibbi Cihazlarda Siber Güvenlik ve Veri, Tibbi Cihazlarda Onaylanmis Kuruluslar, Tibbi Cihazlarda Testler ve Validasyonlar ile Tibbi Cihazlarda Yönetimin Sorumlulugu basliklarindan olusuyor. 10 gün süren egitimler toplamda 40 girisimciyle/sirketle yüz yüze gerçeklestirildi.

Ayrica egitimi tamamlayan firmalardan ve girisimcilerden degerlendirme sonucu seçilenlere pazari tanima ve ticarilestirme imkanlarini ögrenme ile uluslararasi baglanti kurma, ürün ve pazar dogrulama konularinda mentorluk destegi verilecek. Mentorluk seanslari, her bir sirket veya girisimci için seans süresi 4 saat olarak toplamda 2 seans olarak gerçeklestirilecek. Toplamda 25 girisimciye/sirkete mentorluk hizmeti de verilecek.

Ankara Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik, TechAnkara Tibbi Cihaz, Ilaç ve Medikal Ürünler Hizlandirici Programi kapsaminda 10 günlük egitim programinin basariyla tamamlandigini belirtti.

Çelik, egitime olan ilgi için tesekkür ederek katilimcilara sertifikalarini takdim etti.

“Mentorluk hizmetimiz de tibbi cihaz sektörü ile alakali, yeni yönetmelikle alakali ihtiyaç duyacaklari her konuda destek olmaya yönelik olacak”

Egitimin yürütücü firmasi EXCOPAN’in Genel Müdürü Gizem Güvel, söz konusu program kapsaminda tibbi cihaz üreticilerine, ithalatçilarina, ihracatçilarina ve sektörler alakali olan her kesim için yeni gelen yönetmeligin yaptirimlari konusunda 2 hafta 10 gün süren bir egitim düzenlendigini belirterek, “Sonrasinda da bir mentorluk programimiz olacak. Bu kapsamda biz EXCOPAN olarak bir ekosistem sirketiyiz. Ekosistemimizin bütün paydaslarimizla birlikte yönetmeligin sektör üzerindeki yaptirimlari, gereklilikleri ve bu konuda neler yapmasi gerektigi ile alakali Ankara’nin üretici firmalarina bir dizi egitim programi düzenledik. Bugün de son günündeyiz. Umuyorum çok efektif ve verimli bir egitim olmustur. Ardindan egitme katilan 25 personeli seçip yerinde mentorluk hizmeti verecegiz. Mentorluk hizmetimiz de tibbi cihaz sektörü ile alakali, yeni yönetmelikle alakali ihtiyaç duyacaklari her konuda destek olmaya yönelik bir mentorluk olacak. Bu da ANKARAKA ile birlikte gelistirdigimiz ve Türkiye’de ilk defa yapilacak bir hizmet olacak” dedi.



“Biz bu egitim programlarini düzenleyerek bu gerekliliklerin neler oldugunu, bu konuda firmalarin neler yapmasi gerektigini anlatiyoruz”

Güvel, geçtigimiz mayis ayinda yürürlüge giren Tibbi Cihaz Yönetmeligi’nin çok ciddi yaptirimlari oldugunu dikkati çekerek, “Programin katkisi su; bu yönetmelik ile gelen yaptirimlari yapmakla yükümlü olacak birçok üretici. Aslinda bizim son kullanici olarak hastanelerde kullandigimiz bir ok ürünün saglayicisi olan firmalarin bu yönetmelik gerekliliklerini yerine getirmesi gerekiyor. Getirmedigi takdirde bugün annemiz, babamiz, kardeslerimiz, çocuklarimizi hastanelerde o gereklilikler yerine getirilmedigi için o ürünleri bulamayabilecekler. Dolayisiyla bizler bu egitim programlarini düzenleyerek bu gerekliliklerin neler oldugunu, bu konuda firmalarin neler yapmasi gerektigini anlatiyoruz. Ilerleyen zamanlarda herhangi bir esimiz, dostumuz ve yakin akrabamiz bir ürünün bulunamamasindan dolayi saglik problemi yasamasin diye. O yüzden ANKARAKA’nin destegi ile biz sektöre destek olmak için buradayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA