HSK'nin 'Ilke Kararlari' Resmi Gazete'de

Hakimler Savcilar Kurulu’nun (HSK) ‘Ilke Kararlari’ Resmi Gazetede yayimlandi. Buna göre, Kadastro ve Sulh Ceza Hakimlerinin belirli bir kideme sahip hakimler arasindan atanmalari saglanacak.

Kadastro ve Sulh Ceza Hakimlerinin belirli bir kideme sahip hakimler arasindan atanmalarina yönelik Hakimler Savcilar Kurulu’nun (HSK) ilke kararlari Resmi Gazetede yayimlandi. Buna göre, kisi özgürlügünü dogrudan ilgilendiren kararlara bakan Sulh Ceza Hakimlikleri için kidem sarti getirildi.

Sulh Ceza ve Kadastro Hakimligi görevlendirmelerinde asgari kidem sarti aranacak, kadastro hakimleri alanlarinda en az 4 ay egitim aldiktan sonra göreve baslayabilecek. Ilke Karari hükümleri HSK tarafindan yürütülecek.

Kadastro mahkemelerinde görev süresi yeniden belirlendi

Resmi Gazete’de yayimlanan ilke karariyla Kadastro mahkemelerinde görev süresi yeniden belirlendi. Hakimin ileri sürdügü mazeret talebi disinda tayin edilmeme güvencesi verilecek. Kadastro Hakimlerine düzenli hizmet içi egitimler verilecek. Yeni görev yerlerindeki yetkilendirme konusunda da önceki kadastro yetkisi dikkate alinacak ve Kadastro Hakimligi imkanlar dahilinde müstakil yetkili olacak. Kadastro Hakimleri, sonraki görev yeri olarak tercih edecekleri kadastro mahkemesinin bulundugu bes ilden birine atanabilecek. Yargi mensuplari bu öncelige, dosyalarini bitirme süresi ve karar isabet oranina göre hak kazanacak.

Kisi özgürlügünü ilgilendiren kararlara kidemli hakim bakacak

Sulh Ceza Hakimligine yapilacak yetkilendirmelerde asgari kidem sarti getirildi.

Sulh Ceza Hakimleri yargi bölgelerinin is yogunluguna göre belirlenen sürelerle görev yapmis kidemli hakimler arasindan atanabilecek. Buna göre, agir ceza mahkemesinin bulundugu yerlerdeki Sulh Ceza Hakimliklerine birinci bölgede 4 yil, ikinci bölgede 3 yil, üçüncü bölgede ise 2 yil asgari kidemi bulunan hakimlerin yetkilendirmeleri yapilacak. Bu ilke kararinda Sulh Ceza Hakimliklerinin kidem sartina iliskin hüküm bulunmayan hallerde, Hakimler ve Savcilar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi tarafindan belirlenecek prensipler uygulanacak.
Kaynak: İHA