Rusya Komünist Partisi'nden Donetsk Ve Luhansk'in Bagimsizliginin Taninmasi Teklifi

Rusya Komünist Partisi’nden milletvekilleri, Ukrayna’nin ayrilikçi bölgeleri olan ve tek tarafli bagimsizligini ilan eden Donetsk ve Luhansk’in bagimsizliginin taninmasi için parlamentoya teklif sundu.



Ukrayna’nin dogusunda bulunan Donbas bölgesindeki tek tarafli bagimsizligini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin, Rusya tarafindan bagimsizliginin taninmasi için Rusya Komünist Partisi (KPRF) milletvekilleri tarafindan Rusya parlamentosunun alt kanadi Duma’ya teklif sunuldu. Teklifin Duma’da kabul edilmesinin ardindan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in onayina sunulmasi beklenirken, Rusya’nin bu ülkeleri tanimasi halinde bölge halkinin güvenliginin saglanacagi ve her iki devletin uluslararasi statüde taninmasi için büyük bir adim atilacagi savunuldu. Rusya Komünist Partisi’nin sundugu öneri Duma’da kabul edildikten sonra Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in onayina sunulacak. Putin’in de onaylamasi halinde Ukrayna’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti resmen Rusya tarafindan devlet olarak taninmis olacak.

Kremlin, Komünistlerin önerisine yorum yapmadi

Rusya parlamentosunun alt kanadi Duma’ya sunulan teklif ülke gündeminin ilk siralarina otururken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, öneri hakkinda prosedürlerin tamamlanmasi sürecine kadar Kremlin’in bu konuyla ilgili yorum yapmayacagini belirtti.

Peskov, "Eger dogru anliyorsam Duma’da bu konuda oylama yapilmali ve bunun sonucu girisim ya kabul edilecek, ya da kabul edilmeyecek. Bu milletvekillerinin bir girisimidir, belli bir prosedür var ve bu prosedür kadar herhangi bir sey söylemeyi mümkün bulmuyorum" dedi.

Kaynak: İHA