KKTC'den GKRY'ye Çagri Açiklamasi '2019 Yilinda Yapilan Isbirligi Önerimiz Masadadir'

ABD’nin EastMed isimli denizalti dogalgaz boru hatti projesini desteklemeyecegini açiklamasinin ardindan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kibris Rum Yönetimi’ne (GKRY) çagrida bulunarak, “2019 yilinda yapilan isbirligi önerimiz masadadir” ifadelerini kullandi.

KKTC'den GKRY'ye Çagri Açiklamasi '2019 Yilinda Yapilan Isbirligi Önerimiz Masadadir'
ABD’nin Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve Israil Disisleri Bakanliklarina EastMed isimli denizalti dogalgaz boru hatti projesini sürdürülebilir ve etkin bulmadigi için desteklemeyecegini bildirmesi üzerine GKRY lideri Nikos Anastasiadis, “Alternatif seçenekleri degerlendirmeye haziriz” demisti. Anastasiadis’in açiklamasinin ardindan KKTC, GKRY’ye çagrida bulundu. KKTC Cumhurbaskanligi Basin ve Halkla Iliskiler Bürosu tarafindan yapilan açiklamada, “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Dogu Akdeniz’deki mesru hak ve çikarlarini koruma noktasindaki durusunu büyük bir kararlilikla sürdürmektedir. Kibris Türk tarafi adanin etrafinda bulunan dogal kaynaklarin arastirilmasi, çikarilmasi ve isletilmesinde en az Rum tarafi kadar esit ve mesru haklara sahiptir” denildi.

“KKTC kendi hidrokarbon faaliyetlerini kararlilikla sürdürmeyi devam ettirecektir”

Açiklamada, “Bilindigi üzere KKTC, Rum tarafinin tek yanli faaliyetlerini durdurmamasi üzerine 21 Eylül 2011 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile ‘Kita Sahanligi Sinirlandirma Anlasmasi’ imzalamis, hemen akabinde de adanin etrafinda belirledigi bloklarda TPAO’ya arama ve çikarma ruhsatlari vermistir. TPAO ülkemiz adina bu bloklarda bugüne kadar binlerce deniz mili sismik arastirma ve üç sondaj yapmistir. Umudumuz TPAO’nun bizim için yaptigi bu çalismalarda en kisa sürede olumlu sonuca ulasmasidir” ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, “Rum tarafi tek yanli faaliyetlerini devam ettirdigi sürece KKTC de egemen esitligi ve esit statüsü geregi kendi hidrokarbon faaliyetlerini kararlilikla sürdürmeyi devam ettirecektir” denildi.

“Diplomasi yolunu da her zaman açik tutuyoruz”

Açiklamada, “Bununla birlikte diplomasi yolunu da her zaman açik tutuyoruz. Rum tarafina 2019 yilinda yaptigimiz hidrokarbon isbirligi önerisi masadadir. Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan’in da 2020 yilinda yaptigi kapsamli Dogu Akdeniz Konferansi toplanmasi önerisine de tam destek veriyoruz. Hal böyle iken Rum tarafinin bu önerileri yok sayan, hem bizim hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarini gasp etmeye yönelik tahrikkar ve gerginligi arttiran tek yanli eylemlerini kiniyoruz” ifadelerine yer verildi.



“Hem bizi hem Türkiye’yi dislamaya yönelik siyasi saiklerle ortaya atilmis bir projedir”

Açiklamada, “Nitekim Rum tarafinin sözde 10. parselde baslattigi sondaj faaliyetine ve sözde 5. parselde verdigi arama ruhsatlarina ilaveten geçtigimiz hafta sonu Dogu Akdeniz Boru Hatti Projesi’ni bahane ederek Nautical Geo adli gemiyle Türkiye’nin kita sahanligini ihlale tesebbüs ettigi basin haberlerinden ögrenilmistir. ABD’nin de ahiren destegini çektigi bu proje hiçbir fizibiletesi olmayan, hem bizi hem Türkiye’yi dislamaya yönelik siyasi saiklerle ortaya atilmis bir projedir” denildi.

Açiklamada ayrica, “Bu vesileyle Rum tarafini gerginligi arttirici eylemlerden vazgeçmeye, akliselime ve 2019’da yaptigimiz isbirligi önerisini olumlu sekilde degerlendirmeye bir kez daha davet ediyoruz” ifadeleri kullanildi.

KKTC’nin 4. Cumhurbaskani Mustafa Akinci ve Türk yetkililer tarafindan 2019 yilinda masaya konan söz konusu öneride, hidrokarbon konusunda ortak bir komite kurulmasi yer aliyordu.
Kaynak: İHA