Interpol'ün Mali Tablolarini Polonyali Kurul Denetleyecek

Polonya Yüksek Denetleme Kurulu (NIK) 140 milyon euroyu askin bütçesi bulunan Uluslararasi Polis Teskilati’ni (Interpol) denetleyecek. Üç yil görev yapacak olan kurul, mali tablolarin Uluslararasi Kamu Sektörü Muhasebe Standartlarina uygunlugunu denetleyecek ve Interpol yöneticilerine rapor verecek.

Polonya Yüksek Denetleme Kurulu (NIK), Uluslararasi Polis Teskilati’nin (Interpol) açtigi yarismayi kazanarak kurumun mali denetimini yapmaya hak kazandi. Önümüzdeki günlerde görevi Kanada’dan devralacak olan NIK, 3 yil boyunca 140 milyon euroyu askin bütçesi bulunan Interpol’ü denetleyecek. NIK Baskani Marian Banas yaptigi açiklamada, bu göreve seçilmis olmalarinin kurumun güvenilirligi, profesyonelligi ve dürüstlügünün teyidi anlamina geldigini belirtti.

Marian Banas, uluslararasi arenada en büyük güveni hak eden bagimsiz bir kurulus olduklarinin kaniti olan bu durum karsisinda duydugu memnuniyeti dile getirdi. Banas, dünya çapinda 200’e yakin devletin olusturdugu terörle mücadele, organize suç ve uyusturucuyla baglantili suçlar basta olmak üzere birçok suçla mücadele eden Interpol’ün dis denetçiyi seçerken ekibin deneyimi ve niteliklerinin yani sira profesyonellik, gizlilik, bagimsizlik ve belgelerin güvenliginin saglanmasi gibi unsurlari da dikkate aldigini kaydetti.

NIK, Interpol’ün finans raporlarini, mali tablolarinin Uluslararasi Kamu Sektörü Muhasebe Standartlarina uygunlugunu denetleyecek, Interpol Genel Sekreteri, Genel Kurul ve Yürütme Komitesi’ne rapor sunacak. Daha önce de Avrupa Konseyi, Avrupa Nükleer Arastirma Merkezi’ni (CERN) denetleyen Polonyali kurul, halen Ekonomik Kalkinma ve Isbirligi Örgütü (OECD) için dis denetçi görevini yürütüyor.
Kaynak: İHA