Mevsim Geçislerinde B12 Vitamini Içeren Besinler Önemli

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Iç Hastaliklari Bölümü'nden Uzman Dr. Cuma Emiroglu: 'Mevsim geçislerinde bagisiklik sistemini güçlü tutmak için protein, kalsiyum açisindan zengin gidalar tüketin. Depresyona, duygu durum bozukluklarina, hafiza kaybina karsi B12 vitamini içeren besinleri de sofranizdan eksik etmeyin' 'B12 vitamini eksikligi depresyona, duygu durum bozukluklarina, hafiza kaybina ve ögrenmede güçlüge sebep olabilir, karamsar ve mutsuz ruh hali yaratabilir' 'Sürekli ve bol su içmenin, düzenli ve yeterli uykunun bagisiklik sistemimizin en büyük yardimcilari oldugunu unutmamak gerekir'

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Iç Hastaliklari Bölümü'nden Uzman Dr. Cuma Emiroglu, "Mevsim geçislerinde bagisiklik sistemini güçlü tutmak için protein, kalsiyum açisindan zengin gidalar tüketin. Depresyona, duygu durum bozukluklarina, hafiza kaybina karsi B12 vitamini içeren besinleri de sofranizdan eksik etmeyin." ifadelerini kullandi.

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Emiroglu, mevsim geçislerinde zayiflayan bagisiklik sistemini güçlendirmenin yollarina iliskin bilgi verdi.

Emiroglu, yaz mevsiminden sonbahara geçisle birlikte yorgunluk hissinin arttigina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Sonbaharin gelisiyle günesin etkisini kaybetmesi sonucu metabolizma, isi degisimlerine maruz kaliyor. Soguk havayla daha güçlü mücadele edebilmek için metabolizma yavaslamaya baslar ve bagisiklik sistemini zayiflatir. Mutsuzluk ve depresyon hali de bu dönemde ortaya çikmaya baslar. Geceleri yeterli ve kaliteli bir uyku, dengeli ve yeterli beslenme, düzenli egzersiz, stresle etkin mücadele, alkol, sigara ve madde bagimliligindan uzak durmak, bu süreçte önemli bir rol oynar.

Hastaliklara karsi zamaninda ve uygun asilama, dogru el yikama, temizlik ve agiz hijyeni gibi basit önlemler bagisiklik sistemimizin güçlenerek hastaliklara karsi dirençli hale getirilmesine yardimci olur. Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenmeyle de olumsuz etkilerin üstesinden gelinebilir. Mevsim geçislerinde bagisiklik sistemini güçlü tutmak için protein, kalsiyum açisindan zengin gidalar tüketin. Depresyona, duygu durum bozukluklarina, hafiza kaybina karsi B12 vitamini içeren besinleri de sofranizdan eksik etmeyin."

- "Yetiskin bireylerin diyetine, günde 2-3 su bardagi kadar süt ve süt ürünleri mutlaka eklenmeli"

Uzman Dr. Cuma Emiroglu, B12 vitamini eksikliginin sinir sistemine olumsuz etkileri bulundugunu, bu eksikligin depresyona, duygu durum bozukluklarina, hafiza kaybina ve ögrenmede güçlüge sebep olabildigini, karamsar ve mutsuz ruh hali yarattigini aktardi.

Emiroglu, "Karamsar ruh halinden kurtulmak, mutlu olmak bagisikligimizi güçlendirir. Kalsiyum; vücudun su dengesini saglar, ödemi azaltir, bagisiklik sistemini kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri degerli bir protein kaynagi olmanin disinda kalsiyum içerigi sayesinde de bagisiklik sistemine olumlu katki saglar. Bu çerçevede süt, soya sütü, yogurt, kefir, peynir, yumurta, et, tavuk ve balik gibi kalsiyum ve protein içeren gidalar tüketilmeli. Yetiskin bireylerin diyetine, günde 2-3 su bardagi kadar süt ve süt ürünleri mutlaka eklenmeli." ifadelerini kullandi.

- "Yumurta ve cevizi sofranizdan eksik etmeyin"

C vitamini ve antioksidan içeren gidalarin iyi bir bagisiklik sistemi düzenleyicileri oldugunu hatirlatan Emiroglu, devamla sunlari kaydetti:

"Kusburnu, brokoli, portakal, limon, mandalina, kivi, sogan, tere, roka, kirmizi biber C vitamini deposudur. Deniz ürünleri, mantar, susam, tam tahillar, sarimsak, sogan ve yumurta, selenyum açisindan zengin içerige sahip. Zararli mikroorganizmalara karsi bagisiklik sisteminin önemli yardimcilaridir ve bunlara beslenmede mutlaka yer verilmeli.

Selenyum, ayni zamanda depresyonla mücadelede de etkin minerallerdendir. Bunlarin yaninda ana ve ara ögünlerimizde hindi, kabak çekirdegi, kuru baklagiller, deniz ürünleri, badem, ceviz, fistik gibi çinkodan zengin gidalara da yer vermeliyiz. Çinkonun bagisiklik sisteminin temel mekanizmalarinda ve serbest radikallerin verdigi hasari önlemede etkin bir rolü var. Yumurta ve cevizi sofranizdan eksik etmeyin."

- "Yazin bittigi bu aylarda D vitamini eksikligi açisindan uyanik olmakta fayda var"

Uzman Dr. Cuma Emiroglu, Omega 3 açisindan zengin besinlerin sofralardan eksik edilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Balik, semizotu, avokado ve keten tohumunun, bagisikligi destekleyici ve düzenleyici özelliginden dolayi tüketimine önem verilmesi gerektigini belirten Emiroglu, "D vitamini eksikligi, bagisiklik sistemimizi zayiflatarak hastaliklara davetiye çikardigindan yazin bittigi bu aylarda D vitamini eksikligi açisindan uyanik olmakta fayda var. En iyi kaynak günes olmakla birlikte yumurta, süt, somon gibi gidalar da D vitamini açisindan zengin gidalardir. Bütün bu beslenme önerileri ile birlikte asla akildan çikarilmamasi gereken yasam tarzi özelligi de sürekli ve bol su içmenin, düzenli ve yeterli uykunun bagisiklik sistemimizin en büyük yardimcilari oldugunu unutmamak gerekir." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA