Tunus'taki Nahda Hareketinden Meclisin Çalismalarina Yeniden Baslamasi Çagrisi

Tunus'taki Nahda Hareketi Meclis Grubu, Meclis Baskani'na Anayasa hükümlerini uygulayarak Meclisin yeniden çalismalarina baslamasi için gerekli tedbirleri alma çagrisinda bulundu.

Nahda Hareketi Meclis Grubundan yapilan yazili açiklamada, yürütme, yasama ve yargi yetkilerinin tek bir kisinin (Cumhurbaskani Kays Said'in) elinde toplanmasinin reddedildigi belirtildi.

Açiklamada, "Meclis Baskani'na Anayasa hükümlerini ve Meclis iç tüzügünü uygulayarak Meclisin yeniden çalismalarina baslamasi için gerekli tedbirleri alma çagrisi yapiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada ayrica, Mecliste grubu bulunan tüm partiler ve bagimsiz milletvekillerine "saflarin birlestirilmesi, siyasi farklilik ve çekismelerin asilmasi, cumhuriyet ve demokrasi degerlerinin savunulmasi ve ülkenin toplumsal bölünme tehlikelerinden korumasi" çagrisinda bulunuldu.

- Bazi milletvekilleri de Meclisin çalismalarina yeniden baslamasini istiyor

Mecliste 16 sandalyeye sahip Ulusal Blok üyesi Milletvekilleri El-Ayasi ez-Zemali ve Safi Said ile bagimsiz Milletvekili Ayad el-Lumi ülkenin içinde bulundugu krizden çikmasi için yol haritasi belirlenmek üzere Meclisin ekim ayinda çalismalarina yeniden baslamasi gerektigini belirtti.

Milletvekilleri yaptiklari ortak yazili açiklamada, sunlari kaydetti:

"Tüm istisnai tedbirler (Cumhurbaskani Said'in aldigi kararlar) geçersizdir. Bu kararlar, bireysel bir diktatörlük rejiminden baska bir sey degildir."

Açiklamada ayrica, Cumhurbaskani Said'e aldigi istisnai tedbirleri geri çekerek Anayasa'ya dönmesi, tüm siyasi ve toplumsal aktörlerle diyalogu sürdürmesi çagrisi yapildi.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve Basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Resmi Gazete'de yayimlanan kararnamelere göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulunun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinlerini" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclise degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskani'na ayrica her türlü Cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

Kaynak: AA