Uydu Takip Cihazi Takilan 3 Caretta Caretta Denize Salindi

Mugla'nin Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbagalari Arastirma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavisi tamamlanan 3 caretta caretta ve bir yesil deniz kaplumbagasi suya birakildi.

DEKAMER ve Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklari Koruma Genel Müdürlügünün ortak çalismasiyla tedavileri tamamlanan 3 deniz kaplumbagasina "Özlem", "Suda" ve "Leyla", yesil deniz kaplumbagasina ise "Adanali" ismi verildi.

Uydu takip cihazi takilan caretta carettalar ile yesil deniz kaplumbagasi suya salindi. Ayrica, yuvadan geç çikan ve denize ulasamayan 20 yavru kaplumbaga da denizle bulusturuldu.

DEKAMER proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, törende, yarali bir deniz kaplumbagasini kurtarmanin çok güzel bir duygu, onun iyilestikten sonra denize ne kadar uyum sagladigini, nerelere göç ettigini, nerelerde beslendigini anlamanin ise önemli oldugunu söyledi.

Uydu takip cihazlari sayesinde caretta carettalarin göç yollarini takip edebildiklerini belirten Kaska, söyle konustu:

"Bugün 3 deniz kaplumbagasini Iztuzu’ndan göndererek bunlarin nerelere gittiklerini yil boyunca izliyor olacagiz. Sadece burada degil. Su ana kadar bizim çalismalarimiz çerçevesinde halihazirda aktif olan 13 kaplumbagamiz var, 40 tanesini daha önce izlemistik. Dolayisiyla bu sayinin üzerine bir 10 daha eklersek 63 kaplumbaganin uydu takip sistemiyle takibini saglamis olacagiz. Bu da ülkemizdeki kaplumbagalarin sadece üredigi yerleri degil denizlerimizde nerelerde göç ettigi, nerelerde kisladigi ve dolastigi hakkinda da bize önemli bilgiler saglayacak."

Kaska, önümüzdeki günlerde de tedavileri tamamlanan 10 kaplumbagayi da uydu cihazlari takilarak Fethiye, Antalya Belek ve İçel Göksu kumsalindan denizle bulusturacaklarini belirtti.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklari Genel Müdürlügü Arastirma Tescil Daire Baskani Ümit Turan ise kaplumbagalarin denizlerin sigortasi oldugunu, Ege ve Akdeniz'in temiz olmasinda önemli katkilarinin bulundugunu dile getirerek, "Tabii ki deniz kaplumbagalari yumusakcalarla beslendigi için bu bölgede bir pladyatör olarak aslinda ekosisteme büyük bir deger katmakta." dedi.

Bölgede yaklasik 30 yildir bu türü izlediklerini ve günden güne yuva sayisinin arttigini aktaran Turan, sunlari söyledi:

"Bu da bizim basarimizi ortaya çikaran bir sonuç. Bundan 20, 30 yil önce bu bölgede yuva sayimiz 200’e yakindi. Bugün 500, 600’lere kadar çikti. Tabii ki bu tehlike altinda olan bir türün de artik tehlike kategorisinde de bir üst basamaga çikmasi ayrica bizi çok sevindiriyor. Burada tabii ki gönüllü çalisanlar, akademisyenler, hocalarimiza da bu projeyi yürüttükleri için de ayrica Bakanlik olarak tesekkürlerimizi bir borç biliyoruz."

Törene, Mugla Valisi Orhan Tavli, Ortaca Kaymakami Meral Uçar, Belediye Baskani Alim Uzundemir, görevliler ile vatandaslar katildi.

Kaynak: AA