Son 15 Günde 35 Kisi Yedikleri Mantardan Zehirlendi

Kastamonu’da son 15 günde toplam 35 kisi yedikleri mantardan zehirlenerek hastanelere kaldirildi. Tedavi altina alinan 35 kisiden durumu agir olan 1 kisi ileri tetkik ve tedavi için Ankara’ya sevk edilirken, geçtigimiz günlerde de Tosya’da 2 kisi hayatini kaybetti. Ayrica Hanönü’nde de vatandaslarin mantar toplamasi yasaklandi.

Son 15 Günde 35 Kisi Yedikleri Mantardan Zehirlendi
Sonbaharin gelmesi ve yagislarin da artmasiyla birlikte Kastamonu il genelinde mantar bollugu yasaniyor. Halkin özellikle bu dönemde önemli geçim kaynaklari arasinda yer alan mantar bazen zehirlenmelere, kimi zaman da ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Kastamonu’da son 15 günde kent genelinde 35 kisi yedikleri mantardan zehirlenerek hastanelere kaldirildi. Hastanelere kaldirilan 35 kisiden durumu agir olan 1 kisi ileri tetkik ve tedavi için Ankara’ya sevk edildi. 4 kisinin Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde tedavisi devam ederken, 30 kisi de tedavilerinin ardindan taburcu edildi. Ayrica geçtigimiz günlerde Tosya’da da yedikleri mantardan zehirlenen 2 kisi hayatini kaybetmisti.

Hanönü’nde mantar toplanmasi yasaklandi

Hanönü ilçesinde son günlerde mantar zehirlenme vakalarinda artis görülmesinin ardindan Ilçe Hifzissihha Kurulu kararinca ilçe genelinde kültür mantari hariç olmak üzere mantar toplanmasi ve mantar satisi yasaklandi.

Karar, belediye hoparlöründen vatandaslara duyurulurken, alinan kararin ardindan vatandaslarin mantar tüketiminde daha duyarli olmalari istendi.

“En dogru yaklasim aslinda toplama mantardan uzak durmaktir”

Kastamonu Üniversitesi Tip Fakültesi Acil Tip ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Mutlu Güven, son günlerde Kastamonu’da mantar zehirlenmelerinde ciddi artis yasandigina dikkat çekti. Kastamonu’da lezzetli mantar türlerinin oldugunu ifade eden ancak bunlarin yaninda insan sagligini olumsuz yönde etkileyen ve hatta ölümüne yol açabilen mantar türlerinin de oldugunu kaydeden Prof. Dr. Fatma Mutlu Güven, “Mantarlar konusunda halkimizi uyarmak istiyorum. ‘Biz bu isi yillardir yapiyoruz. Biz biliriz, mantari taniriz, bizi mantar zehirlemez’ gibi cesaret göstermek yerine bu konuda mutlaka bir uzmandan yardim almaliyiz. En dogru yaklasim aslinda toplama mantardan uzak durmaktir” dedi.



“Pisirince mantarin zehri kaybolmaz”

"Mantar pisirilip yenilirse zarar vermez" algisinin yanlis oldugunu kaydeden Güven, "Pisirince mantarin zehri kaybolmaz. Zehirli mantar yine insani zehirler. Çig mantar pismise göre daha zehirlidir. Pisirince zehrin kaybolduguna dair yanlis bir inanis olusmasin" diye konustu.



“Mantar yedikten sonra sikayetler oluyorsa mutlaka acil servise basvurulmalidir”

Mantar zehirlenmesinin belirtileri hakkinda da açiklama yapan Güven, söyle konustu:

"Bas dönmesi, ishal, kusma, uyku hali gibi durumlar olabilir. Hangi durumlar olursa olsun mantar yedikten sonra sikayetler oluyorsa mutlaka acil servise basvurulmalilar. Özellikle belirtmek isterim ki kültür mantarlarinda yendikten sonra zehirlenme olmaz. Kültür mantarinda hem üretim, hem de saklama kosullarinda hijyen kurallarina uyulmuyorsa zehirleme yapabilir. Bu zehirlenme besin zehirlenmesi oluyor. Örnegin 4 kisilik aileden 3’ü zehirlenmis 1’i zehirlenmemis olabiliyor. Bu durumlarda yanlis düsüncelerden ötürü hastaneye basvuru gecikebilir. Toplama mantarda zehirli kisim diger aile üyelerine denk gelmis olabilir. O yüzden her ne olursa olsun mantar yedikten sonra bir sikayet hissedilirse acil servise basvurulmalidir. Her zehirsiz mantarin yaninda bir zehirli mantar bulunabilir. Zehirli mantarlarin sporlari zehirsiz mantarlarin üzerine düsebilir. Yikanmadan yendiginde zehirsiz oldugu degerlendirilen mantarlar bile ciddi zehirlenme durumlarina yol açabilir. Toplama mantardan uzak durmaya çalisalim"

“Mantar zehirlenmeleri ölümcül olabiliyor”

Mantar zehirlenmelerinin diger besin zehirlenmelerine benzemedigini, ölüm oraninin daha yüksek oldugunun altini çizen Güven, "Besin zehirlenmelerinde tedavi sansimiz var. Bu bakteriyel bir etken ile de olabilir. Besinin kisiye karsi olusturdugu bir reaksiyon ile de olabilir. Mantar zehirlenmeleri ölümcül olabiliyor. Bu yüzden daha ciddi bir sekilde ele alinmalidir. Zehirlenme belirtisi geç ortaya çikiyorsa ki bazi mantarlarda geç ortaya çikabiliyor, daha ölümcül olabiliyor. Bu yüzden hafif etkilerde bile vakit kaybetmeden mutlaka doktora basvurulmalidir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA