ABD-Texas Sinirinda Yaklasik 15 Bin Göçmenin Kaçak Yasadigi Kamp Bosaltildi

ABD-Meksika sinirinda yaklasik 15 bin göçmenin kaçak bir sekilde yasadigi Del Rio-Ciudad Acuna Uluslararasi Köprüsü altindaki kamp bosaltildi.

ABD-Texas Sinirinda Yaklasik 15 Bin Göçmenin Kaçak Yasadigi Kamp Bosaltildi
ABD’nin Texas eyaletindeki Del Rio köprüsünün altindaki bir kampta yaklasik binlerce kisinin kaçak bir sekilde yasadiginin ortaya çikmasinin ardindan Joe Biden yönetimi, çogunlugu Haitililerden olusan göçmenleri sinir disi etme karari almisti. ABD Iç Güvenlik Bakani Alejandro Mayorkas, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptigi açiklamada, Del Rio Uluslararasi Köprüsü’nün altindaki kampin temizlendigini dogrulayarak, "Bu sabah itibariyle kampta artik göçmen kalmadi" ifadesini kullandi.

ABD’li Bakan Mayorkas, Del Rio’daki Haitili göçmenlerden savunmasiz kabul edilenler veya geri dönmeleri halinde iskence göreceklerinden korkanlar da dahil olmak üzere birçogunun ABD’de kaldigini belirterek, 2 bine yakin Haitili’nin ise uçakla ülkesine gönderildigini söyledi.

Mayorkas ayrica, "Yaklasik 12 bin 400 göçmenin sinir disi edilmelerine veya ABD’de kalmalarina mahkemede davalarinin görülmesi sonrasinda karar verilecek” dedi.

Öte yandan kamp, bosaltildiginin dogrulanmasinin ardindan görüntülendi. Görüntülerde, kampin bombos kaldigi ve göçmenlerin arkalarinda biraktiklari esyalar ile çöpler görüldü.



Texas, Meksika ile Del Rio’daki sinirini kapatti

Bu haftanin baslarinda Texasli yetkililer, sinir kasabasini Meksika’daki Ciudad Acuna’dan ayiran Rio Grande Nehri kiyisina kilometrelerce uzunlukta bir bariyer yerlestirerek Del Rio’daki siniri kapatmisti. Texas’in Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott yaptigi açiklamada, eyaletin sinir güvenligine 3 milyar dolar harcadigini ve eyalet kolluk kuvvetlerinin siniri geçmeye çalisan benzeri görülmemis insan akisini azaltmak için görevlendirildigini ifade etmisti.

Atli sinir muhafizlarinin göçmenlere kirbaçli müdahalesi tepki çekmisti

ABD’nin Texas eyaletinde bulunan Del Rio bölgesinde ise atli sinir muhafizlari, Meksika’dan ABD’ye geçmek isteyen göçmenlere atlarin dizginlerini bir kirbaç gibi kullanarak müdahale etmisti. Yasanan olayin ardindan ABD Ulusal Güvenlik Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise olaya iliskin sorusturma baslatildigi belirtilmis, "Ulusal Güvenlik Bakanligi, sorumlulugumuz altindaki göçmenlerin istismarina müsamaha gösteremez ve bu iddialari çok ciddiye aliyoruz" ifadelerine yer verilmisti.

Sorusturma kararinin ardindan Bakanlik yaptigi basin açiklamasinda, atli sinir muhafizlarinin Del Rio bölgesinde kullaniminin geçici olarak askiya alindigini duyurmustu. Bakanlik, "Del Rio’da atli sinir muhafizlarinin kullanimini geçici olarak durdurduk. Tibbi tehlike altinda olabilecek kisileri belirlemek için diger yöntemlere öncelik verecegiz" ifadelerini kullanmisti.

Iç Güvenlik Bakanligi bünyesinde sinir görevlilerinin göçmenlere yönelik muamelesine iliskin devam eden sorusturmanin önümüzdeki hafta sonuçlanmasi bekleniyor.

ABD’nin Haiti Özel Temsilcisi Daniel Foote görevinden istifa etti

ABD’nin Haiti Özel Temsilcisi Daniel Foote yaptigi açiklamada, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin binlerce Haitiliyi ABD’den sinir disi etme kararinin "insanlik disi" oldugunu belirterek, görevinden istifa ettigini duyurmustu. Istifa mektubunu Disisleri Bakani Antony Blinken’a sunan Foote, kendisinin "ABD’nin, Haitilileri sinir disi etmeye yönündeki insanlik disi ve zarar verici karariyla iliskilendirilmeyecegini" belirtmisti. Ayrica Foote, ABD’nin Haiti’ye yaklasiminin "son derece kusurlu" oldugunu ve tavsiyelerinin göz ardi edildigini vurgulamisti.

Göçmenler ülkelerine geri gönderiliyor

Biden yönetiminin göçmenleri sinir disi etme kararinin ardindan Pazar gününden bu yana Meksika sinirindaki kamp alanindan bin 401 göçmen, Haiti’ye geri gönderildi. Haitilileri, Texas’tan tahliye eden uçagin Sali günü sabah saatlerinde Haiti’nin baskenti Port-au-Prince’da bulunan havalimanina inmesiyle havalimaninda kaos hakim olmus, uçagin inmesinin ardindan çekilen görüntüler, yasanan kaos ve insanlik dramini bir kez daha gözler önüne sermisti. Sinir disi edilen Haitililerin, Texas’a geri dönebilmek için uçaga yeniden binmeye çalistigi kameralara yansimisti.
Kaynak: İHA