Siirtli Çiftçiler, Kendilerine Hibe Edilen Üzüm Sikma Makinalariyla Pestil Yapmaya Basladi

Siirt'in Tillo ilçesinde "Kendi Pestilini Kendin Yap projesi" kapsaminda üzüm sikma makinasi hibe edilen çiftçiler, pestil yapmaya basladi.

Sinep köyünde düzenlenen programa katilan Tillo Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Resul Eren, projeye katki sunanlari kutladi.

Daha önce geleneksel yöntemlerle küçük havuzlarda üzüm sikilarak pekmez haline getirildigini belirten Eren, bu yöntemle üreticilerin verim kaybi yasadigini söyledi.

Projenin GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginca desteklendigini aktaran Eren, sunlari kaydetti:

"Tillo Kaymakamligi öncülügünde hazirladigimiz iki proje yil içinde kabul gördü. 374 bin 600 bin lira tutarinda iki projeden biri olan kendi pestilini kendin yap projesi yüzde 70'i GAP hibe destegi, yüzde 30'u da üretici katkisiyla hayata geçti. Proje ile Tillo'da 6 köy ve 3 mahallede 27 çiftçiye üzüm sikma makinesi destegi saglandi. Bugün de köyde bag bozumu yaptik. Toplanan üzümler sikma makinasindan geçirilerek yilin ilk pestili yapildi."

Proje Koordinatörü Çagdas Can Toprak ise projeye çiftçilerin büyük ilgi gösterdigini aktardi.

Tillo pestilinin markalasmasi için çalistiklarini ifade eden Toprak, üzümün sikma isleminde sonra arta kalan posanin da hayvan yemi olarak kullanildigi kaydetti.

Projeden yararlanan Metin Sevinç ise kendilerine verilen destekten dolayi tesekkür ederek, kendi markasiyla pestil yapmayi planladigini söyledi.

Kaynak: AA