Türkiye'de Bilgisayar Oyunlari Kiliginda 46 Bin Kötü Amaçli Saldiri Tespit Edildi

Kaspersky Güvenlik Arastirmacisi Anton V. Ivanov: 'Oyunla ilgili tehditlerin sayisi üzerinde pandeminin net bir etkisine tanik olduk. Daha fazla insan oyun oynamaya basladikça daha fazla kullanici oyun kiligina girmis tehditlerle karsi karsiya kaldi' 'Oyunla ilgili tehditlere dair belki de en kötü risk, oyun hesabina giris bilgilerinin veya daha da kötüsü bankacilik veya kripto para uygulamalarina ait hesap kimlik bilgilerinin kaybidir'

Kaspersky güvenlik çözümleri, Türkiye'de 2020'nin üçüncü çeyregiyle 2021'in ikinci çeyregi arasinda popüler bilgisayar oyunlari kiliginda kötü amaçli yazilim ve istenmeyen yazilim kiligina girmis 46 bin 616 kötü amaçli saldiri tespit etti ve önledi.

Kaspersky'den yapilan açiklamaya göre, saldirilarin neredeyse beste biri Truva atlari ve arka kapilar gibi kötü amaçli yazilim türlerinden geldi. Böylece saldirganlar, virüslü makineyi ele geçirip hemen her dosya veya veriyi çaldi.

Veriler, arastirmacilarin salgin sirasinda oyunla ilgili tehditlerdeki degisiklikleri degerlendirdigi Kaspersky'nin oyunla ilgili en son siber tehditler raporunda paylasildi.

Kaspersky, 2021'in en popüler 24 bilgisayar oyunu ve en iyi 10 mobil oyunu kiliginda gizlenmis kötü amaçli yazilim ve istenmeyen yazilimlarla yapilan saldirilari analiz etti.

Küresel arastirmanin sonuçlari, bilgisayar oyunlariyla ilgili siber tehditlerin 2020'nin ikinci çeyreginde sokaga çikma kisitlamalarinin getirilmesiyle hizla yükseldigini ve dünya çapinda 3 milyon 89 bin 675 tespite ulastigini gösterdi. Bu 1,48 milyon saldirinin tespit edildigi 2020'nin ilk çeyregine kiyasla yüzde 66'lik artisa karsilik geliyor. Türkiye'de 2020'nin birinci çeyregi ile ikinci çeyregi arasinda 38 bin 756 saldiri görülürken, 2021'in ilk yarisinda bu sayi 20 bin 217 oldu.

Oyun kisvesi altinda dagitilan dosyalarin çogu cihaza diger virüsleri ve reklam yazilimlarini yükleyebilen türden indiriciler olsa da hem PC’de hem mobilde bazi kullanicilar, kripto paralara ve diger finansal kaynaklara dair verileri çalmak için tasarlanmis Truva ati hirsizlari dahil olmak üzere çok daha ciddi tehditlerle de karsi karsiya kaldi.

- "Tehdit dagitiminin ilk popüler yolu kimlik avi sayfalari"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Arastirmacisi Anton V. Ivanov, sunlari kaydetti:

"Oyunla ilgili tehditlerin sayisi üzerinde pandeminin net bir etkisine tanik olduk. Daha fazla insan oyun oynamaya basladikça daha fazla kullanici oyun kiligina girmis tehditlerle karsi karsiya kaldi. Tehdit dagitiminin ilk popüler yolu kimlik avi sayfalari. Farkli oyun platformlarinin kullanicilarini hedefleyen sayisiz sayfa mevcut ve bunlarin birçogunu normal kullanicilar için gerçek sitelerden ayirt etmek çok zor. Bir baska saldiri türü de kirilmis oyun dagitim siteleri. Özellikle bu tür siteler araciligiyla 45 ülkedeki kullanicilari etkileyen iyi koordine edilmis bir saldiri kampanyasiyla karsilastik. Oyun içi hediyelerin ve para birimlerinin gelistirilmesiyle oyun endüstrisi siber suçlular için daha da kazançli ve çekici hale geliyor. Oyunla ilgili tehditlere dair belki de en kötü risk, oyun hesabina giris bilgilerinin veya daha da kötüsü bankacilik veya kripto para uygulamalarina ait hesap kimlik bilgilerinin kaybidir."

Güvenli oyun oynanabilmesi ve gerekli önlemlerin alinabilmesine iliskin olarak Kaspersky uzmanlari sunlari öneriyor:

"Güçlü parolalar kullanin ve her hesap için benzersiz bir parola olusturun. Güvenli parolalari Kaspersky Password Manager'in yardimiyla olusturabilir ve yönetebilirsiniz. Uygulamalarinizi yalnizca Apple App Store, Google Play veya Amazon Appstore gibi resmi magazalardan indirin. Bu pazarlardaki uygulamalar yüzde 100 güvenli degildir ancak en azindan magaza temsilcileri tarafindan kontrol edilirler ve bir filtreleme sistemi vardir. Her uygulama bu magazalara giremez. Karsiniza çikan ilk seyi satin almaktan kaçinin. Oyun sohbetinden gelen harici sitelere baglantilarina tiklamayin. Kullanici adinizi ve sifrenizi girmenizi isteyen herhangi bir kaynagin adresini dikkatlice kontrol edin. Sayfa sahte olabilir. Korsan yazilimlari ve diger yasa disi içerikleri indirmekten kaçinin. Özellikle oyun oynarken bilgisayarinizi yavaslatmayacak, size çok yardimci olacak güçlü, güvenilir bir güvenlik çözümü kullanin. Kaspersky Total Security sizi olasi tüm siber tehditlerden korumanin yani sira Steam ve diger oyun hizmetleriyle sorunsuz çalisir. Mobil cihazinizi kötü amaçli yazilimlardan ve mobil cihazlardaki eylemlerden korumak için Kaspersky Internet Security for Android gibi saglam bir güvenlik çözümü kullanin."
Kaynak: AA