Kilis'in Yöresel Lezzeti Cevizli Sucuk Üretimine Baslandi

Kilis'te yöresel lezzetler arasinda yer alan ve kisin tatli olarak tüketilen cevizli sucuk yapimina baslandi.

Kilisli üreticiler, yörede yetisen cevizlerin toplanip kurutulmasi sonrasi bölgede özellikle kis aylarinda tüketilen sucuk yapimi için kollari sivadi.

Geleneksel yöntemlerle bu ürünleri hazirlayan üreticiler, pekmez ve nisastayi krema seklinde hazirliyor. Ardindan, daha önce iplere dizip kuruttuklari ceviz içini hazirladiklari karisima batiriyor.

Bu islem sonrasi yeniden kurutulmaya birakilan sucuklar, daha sonra tezgahlarda satisa sunuluyor.

Besenli köyünde üreticileri ziyaret eden Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, gazetecilere, üzümün her asamasinin faydali oldugunu söyledi.

Kilis'te cevizli, bademli, fistikli ve findikli sucuk yapildigini belirten Özdemir, son yillarda sucuk üretiminin arttigini ifade etti.

Kentte yaklasik 20 ton sucuk üretimi yapildigina deginen Özdemir, "Türkiye'nin her yerine pazar olusturmaya çalisiyoruz. Bunun yaninda yurt disindan gelen hemsehrilerimiz buradan sucuk alarak götürüyor. Cevizli sucugu, soguk mevsimlerde sofralarimizda tatli niyetine kullaniyoruz. Ilimizde tatlidan daha çok cevizli sucuk tüketimi yapiliyor. Çünkü içerisinde yüksek besin orani var." dedi.

Özdemir, sucugun toptan satis fiyatinin 60 lira oldugunu, üreticilerin para kazanmasiyla beraber sucugun üretim kapasitesinin arttigini kaydetti.

Sucugun organik üretildigine dikkati çeken Özdemir, söyle konustu:

"Sucuk, tarladan sofralarimiza hiçbir katki maddesi kullanilmadan gelmektedir. Besenli köyü geçimini tamamen sucuk üretiminden sagliyor. Önceki yillarda sadece evde tüketilmek için sucuk yapiliyordu ama su anda ticari amaçla yapiliyor. Sucuk üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Üzümün her asamasi bu yil çiftçilerin yüzünü güldürdü."

- Üreticiler memnun

Üretici Ugur Özmaya da yaklasik 15 yildan beri sucuk üretimi yaptigini ifade ederek, "Bahçemizden topladigimiz cevizleri iplerden geçirdikten sonra baglardan topladigimiz üzümlerin suyunu çikariyoruz. Sonra kazanlara koyup kaynatiyoruz. Olusan serbetin içerisine ipten geçirdigimiz cevizleri batiriyoruz." ifadelerini kullandi.

Hiçbir katki maddesi kullanmayarak yillik 5 ton sucuk ürettiklerini anlatan Özmaya, sucuklari güneste 3-4 gün kurutmaya biraktiklarini dile getirdi.

Öncesinden aldigi siparisleri karsilayabilmek için hummali bir çalisma yürüttügünü belirten Özmaya, "Daha çok Istanbul, Izmir, Ankara, Gaziantep ve Kilis'ten talep oluyor. Müsterilerimiz zaten hazir. Telefon açarlar, biz de ürünleri koliler halinde hazirlayip gönderiyoruz. Ilgiden memnunuz ama maliyetli bir is." dedi.

Kaynak: AA