Iç Anadolu'da Pancar Çiftçisi Açiklanan Fiyattan Memnun

Yozgatli çiftçi Yusuf Selvi: 'Cumhurbaskanimizin verdigi fiyatin üzerine seker orani ve nakliye de eklendiginde bu rakam ton basina 500 lira olur. Çok sükür umdugumuzun üzerinde fiyat açiklandi' Sivasli çiftçi Hasbi Sahin: 'Maliyetlerin çok yüksek oldugu bir dönemde güzel bir fiyat açiklandi. Bütün çiftçilere hayirli ugurlu olsun' Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani Hüseyin Akay: 'Önceki sene pancara yapilan zam yüzde 12 seviyesindeydi, bu yil yüzde 25 artis öngörüldü. Bu, insallah çiftçimizi memnun eder'

Yozgat ve Sivas'ta seker pancar üreten çiftçiler, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan pancar alim fiyatindan memnun kaldi.

Yozgat'in Inceçayir köyünde 150 dekar alanda pancar yetistiren Güzel Selvi, AA muhabirine, Cumhurbaskani Erdogan'in açikladigi pancar alim fiyatini memnuniyetle karsiladigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan'a tesekkür eden Selvi, "Bu yil kuraklik nedeniyle sikinti yasadik. Cumhurbaskanimizin verdigi fiyatin üzerine seker orani ve nakliye de eklendiginde bu rakam ton basina 500 lira olur. Çok sükür umdugumuzun üzerinde fiyat açiklandi. Cumhurbaskanimiza tekrar tesekkür ediyoruz." dedi.

Çiftçi Yusuf Selvi de 100 dekara pancar ektigini belirterek, "Sayin Cumhurbaskanima çok tesekkür ediyorum, umdugumuz fiyati verdi. Bu sene çok su sikintimiz oldu, göletler kurudu. Yeralti sulariyla sulama yapiyoruz. Derede su biriktirerek suluyoruz. Yozgat Seker Fabrikasi kampanya baslatti, alimlar yapiliyor. Türk Seker yetkililerinden su sikintisi olan köylere randevu sisteminde öncelik verilmesini istiyoruz." diye konustu.

- Sivas

Sivas'in Ulas ilçesine bagli Asagiada köyünde yaklasik 5 bin dönüme pancar eken çiftçiler, açiklanan zammi sevinçle karsiladi.

Köyde çiftçilik yapan Hasbi Sahin, "Maliyetlerin çok yüksek oldugu bir dönemde güzel bir fiyat açiklandi. Bütün çiftçilere hayirli ugurlu olsun. Zammi duyunca mutlu olduk. Çiftçilere moral kaynagi oldu. Köy olarak yaklasik 5 bin dönüm, ilçe olarak da 15 bin dönüm araziye seker pancari ekiyoruz. Yapilan zam çiftçiyi tatmin etti." dedi.

Çiftçi Köksal Kartal da "Cumhurbaskanimiz iyi fiyat verdi. Bu fiyat bizleri mutlu etti. Büyük, müjdeli bir haber aldik. Zammi duyunca alkisladik. Bu büyük bir müjde, iyi bir zam verdi. Ekim ayi basinda hasada basliyoruz. Neseli bir sekilde çalisacagiz. Yapilan zam için Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyorum." diye konustu.

Çiftçi Mehmet Kartal da yapilan zamma sevindigi belirterek, Cumhurbaskani Erdogan'a tesekkür etti.

- Kayseri

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani Hüseyin Akay ise açiklanan rakamin pancar çiftçisine hayirli olmasini dileyerek, sunlari kaydetti:

"Önceki sene pancara yapilan zam yüzde 12 seviyesindeydi, bu yil yüzde 25 artis öngörüldü. Bu, insallah çiftçimizi memnun eder. Çiftçilerimizin girdilerinde önemli artislar oldu. Pancar maliyetleri bundan etkilendi. Su anda ton basina maliyet 350 lira civarinda. 500 ton kotasi olan bir çiftçi açisindan baktigimizdan bu 35 bin liraya tekamül ediyor. Pancar zammi demek çiftçi asisindan mutluluk vesilesi. Seker fabrikalari açisindan baktigimizda ise artan maliyet demek. Üretilen sekerin üçte iki maliyetini seker pancari olusturuyor. Kayseri Seker açisindan olayi degerlendirdigimizde 3 milyon 100 bin ton pancar alacagiz bu sene. Tonda 84 liralik artis, 260 milyon lira gibi rakama tekamül ediyor. Seker sektörünün bekledigi, seker fabrikalarinin maliyetini kurtaracak sekilde sekere de zam yapilmasi yönünde. Türkiye'de seker fiyatlari bu seneye kadar Avrupa'daki hatta dünyadaki seker fiyatlarinin üzerinde seyrederdi. 10 yil önce Türkiye'de seker fiyatlari Avrupa'ya göre döviz bazinda 3 katiydi. Bugün itibariyle Londra Borsasinda sekerin satis fiyati 510 dolar. Türkiye'deki fiyati hesap ettigimizde 460 dolara geliyor. Maliyetlerdeki bunca artisa ragmen döviz bazinda Avrupa'nin yüzde 10 gerisinde kaldik."
Kaynak: AA